Pyszne pomysły na lazanię z kurczakiem

Klasyczna lazania przyrządzana jest z użyciem sosów bolońskiego oraz beszamelowego. Oryginalny sos bolognese powinien zawierać kilka rodzajów mięsa mielonego oraz kiełbasę i boczek. Kto ma ochotę na małą odmianę, niech wypróbuje lazanię z kurczakiem.

Do każdego z poniższych przepisów wykorzystujemy oczywiście płaty włoskiego makaronu lasagne. Możemy zdecydować się na makaron gotowy, który układa się w naczyniu żaroodpornym na sucho, już z pozostałymi składnikami, lub kupić lasagne do uprzedniego ugotowania. Wówczas każdy z płatów gotujemy około pół minuty w wodzie z kroplą oliwy.


Lazania z kurczakiem, warzywami i sosem beszamelowym

 

Składniki na sos:

  • dwie łyżki masła
  • dwie łyżki mąki
  • dwie szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy na patelni i łączymy je z mąką. Gdy składniki stworzą jednolitą masę, wlewamy do niej mleko (nie z lodówki, najlepiej lekko podgrzane). Dodajemy przyprawy i na małym ogniu smażymy sos, aż zrobi się kremowy.

Co ciekawe, sos beszamelowy to wynalazek Francuzów.


Składniki na farsz:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie cebule
  • cukinia
  • bakłażan
  • pomidory w puszce
  • przyprawy

Na początku przygotowujemy bakłażana: warzywo kroimy w plastry, kładziemy na talerzu i posypujemy obficie solą, by puściły soki. Następnie opłukujemy plastry pod bieżącą wodą i osuszamy kładąc je na ręczniku papierowym.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekaną cebulę, plastry cukinii oraz bakłażana. Dodajemy przetarty przez praskę czosnek. Kurczaka kroimy na kawałki, obtaczamy w sproszkowanej papryce i smażymy osobno. Gdy już będzie gotowy, łączymy go z warzywami i zalewamy pomidorami z puszki (można dodać też łyżkę koncentratu). Przyprawiamy całość bazylią, oregano, pieprzem i solą. Dusimy, przygotowując w między czasie beszamel.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i kładziemy pierwszy płat lasagne. Następnie wykładamy warstwę farszu, posypujemy parmezanem, przykrywamy kolejnym płatem i wlewamy sos beszamelowy. Beszamel także posypujemy serem. Kładziemy kolejny płat, a na niego farsz i tak naprzemiennie. Płat makaronu na samej górze polewamy resztami sosu beszamelowego, posypujemy serem. Potrawę wkładamy do piekarnika na około trzy kwadranse, przy 200 stopniach.

 



Lazania z kurczakiem, szpinakiem i sosem beszamelowym

 

Składniki na farsz:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • dwie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • szpinak (może być mrożony, ale najlepiej dodać świeże liście)
  • śmietana do sosów
  • przyprawy

 

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy na kawałki, smażymy. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwili dodajemy szpinak. Zagęszczamy trzema łyżkami śmietany, doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec szpinak łączymy z kurczakiem.

Sos beszamelowy przygotowujemy jak wyżej. Tym razem nie będzie on jednak osobną warstwą – polewamy nim bowiem farsz, posypujemy obficie parmezanem i dopiero potem kładziemy kolejny płat makaronu.

 


 

Pomidorowa lazania z kurczakiem i pieczarkami

 

Składniki na farsz:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • pomidory w puszce lub 6-7 dojrzałych, świeżych pomidorów
  • 600 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • przyprawy

 

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, kroimy i smażymy na oliwie. Do osobnego rondla również wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwili dodajemy rozdrobnione pomidory, które możemy wspomóc koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy tymiankiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Pieczarki zdejmujemy z patelni, uzupełniamy dwie łyżki oliwy i kładziemy na nią pokrojonego kurczaka, sprószonego wcześniej solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne tradycyjnie smarujemy masłem i wykładamy pierwszy płat lasagne. Na niego układamy kurczaka i pieczarki, po czym zalewamy sosem pomidorowym, obsypujemy parmezanem, bazylią i pieprzem. Tak postępujemy aż do ostatniej warstwy makaronu. Wierzch polewamy samym sosem i gęsto pokrywamy serem. Wkładamy do piekarnika na 45 minut.

 


Elżbieta Gwóźdź





Dobra rada

Zdrowe oleje Najzdrowsze oleje do smażenia to: olej rzepakowy, kokosowy, olej z orzeszków ziemnych oraz oliwa z oliwek.

Polecane

Jaką patelnię wybrać?

Jaką patelnię wybrać?

Nieodzowne wyposażenie każdej kuchni, bez którego...

Cała prawda o kawie, czyli ziarenka zdrowia w naszej filiżance

Cała prawda o kawie, czyli ziarenka zdrowia w naszej...

Lubisz kawę i nie wyobrażasz sobie początku dnia bez...

Jakie mleko zamiast krowiego?

Jakie mleko zamiast krowiego?

Człowiek z wiekiem w coraz mniejszym stopniu toleruje...

Arabica czy robusta – czym się różnią te rodzaje kaw?

Arabica czy robusta – czym się różnią te rodzaje kaw?

Kawa, podobnie jak herbata, uchodzi za najpopularniejszy...