Klasyczna lazania przyrządzana jest z użyciem sosów bolońskiego oraz beszamelowego. Oryginalny sos bolognese powinien zawierać kilka rodzajów mięsa mielonego oraz kiełbasę i boczek. Kto ma ochotę na małą odmianę, niech wypróbuje lazanię z kurczakiem.
Do każdego z poniższych przepisów wykorzystujemy oczywiście płaty włoskiego makaronu lasagne. Możemy zdecydować się na makaron gotowy, który układa się w naczyniu żaroodpornym na sucho, już z pozostałymi składnikami, lub kupić lasagne do uprzedniego ugotowania. Wówczas każdy z płatów gotujemy około pół minuty w wodzie z kroplą oliwy.
Lazania z kurczakiem, warzywami i sosem beszamelowym
Składniki na sos:
- * dwie łyżki masła
- * dwie łyżki mąki
- * dwie szklanki mleka
- * sól
- * pieprz
- * gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na patelni i łączymy je z mąką. Gdy składniki stworzą jednolitą masę, wlewamy do niej mleko (nie z lodówki, najlepiej lekko podgrzane). Dodajemy przyprawy i na małym ogniu smażymy sos, aż zrobi się kremowy.
Co ciekawe, sos beszamelowy to wynalazek Francuzów.
Składniki na farsz:
- * podwójna pierś z kurczaka
- * dwa ząbki czosnku
- * dwie cebule
- * cukinia
- * bakłażan
- * pomidory w puszce
- * przyprawy
Na początku przygotowujemy bakłażana: warzywo kroimy w plastry, kładziemy na talerzu i posypujemy obficie solą, by puściły soki. Następnie opłukujemy plastry pod bieżącą wodą i osuszamy kładąc je na ręczniku papierowym.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekaną cebulę, plastry cukinii oraz bakłażana. Dodajemy przetarty przez praskę czosnek. Kurczaka kroimy na kawałki, obtaczamy w sproszkowanej papryce i smażymy osobno. Gdy już będzie gotowy, łączymy go z warzywami i zalewamy pomidorami z puszki (można dodać też łyżkę koncentratu). Przyprawiamy całość bazylią, oregano, pieprzem i solą. Dusimy, przygotowując w między czasie beszamel.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i kładziemy pierwszy płat lasagne. Następnie wykładamy warstwę farszu, posypujemy parmezanem, przykrywamy kolejnym płatem i wlewamy sos beszamelowy. Beszamel także posypujemy serem. Kładziemy kolejny płat, a na niego farsz i tak naprzemiennie. Płat makaronu na samej górze polewamy resztami sosu beszamelowego, posypujemy serem. Potrawę wkładamy do piekarnika na około trzy kwadranse, przy 200 stopniach.
Lazania z kurczakiem, szpinakiem i sosem beszamelowym
Składniki na farsz:
- * podwójna pierś z kurczaka
- * dwie cebule
- * 5 ząbków czosnku
- * szpinak (może być mrożony, ale najlepiej dodać świeże liście)
- * śmietana do sosów
- * przyprawy
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na kawałki, smażymy. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwili dodajemy szpinak. Zagęszczamy trzema łyżkami śmietany, doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec szpinak łączymy z kurczakiem.
Sos beszamelowy przygotowujemy jak wyżej. Tym razem nie będzie on jednak osobną warstwą – polewamy nim bowiem farsz, posypujemy obficie parmezanem i dopiero potem kładziemy kolejny płat makaronu.
Pomidorowa lazania z kurczakiem i pieczarkami
Składniki na farsz:
- * podwójna pierś z kurczaka
- * pomidory w puszce lub 6-7 dojrzałych, świeżych pomidorów
- * 600 g pieczarek
- * 3 ząbki czosnku
- * 2 cebule
- * przyprawy
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy, kroimy i smażymy na oliwie. Do osobnego rondla również wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwili dodajemy rozdrobnione pomidory, które możemy wspomóc koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy tymiankiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Pieczarki zdejmujemy z patelni, uzupełniamy dwie łyżki oliwy i kładziemy na nią pokrojonego kurczaka, sprószonego wcześniej solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne tradycyjnie smarujemy masłem i wykładamy pierwszy płat lasagne. Na niego układamy kurczaka i pieczarki, po czym zalewamy sosem pomidorowym, obsypujemy parmezanem, bazylią i pieprzem. Tak postępujemy aż do ostatniej warstwy makaronu. Wierzch polewamy samym sosem i gęsto pokrywamy serem. Wkładamy do piekarnika na 45 minut.
Elżbieta Gwóźdź