Pyszne pomysły na lazanię z kurczakiem

Klasyczna lazania przyrządzana jest z użyciem sosów bolońskiego oraz beszamelowego. Oryginalny sos bolognese powinien zawierać kilka rodzajów mięsa mielonego oraz kiełbasę i boczek. Kto ma ochotę na małą odmianę, niech wypróbuje lazanię z kurczakiem.

Do każdego z poniższych przepisów wykorzystujemy oczywiście płaty włoskiego makaronu lasagne. Możemy zdecydować się na makaron gotowy, który układa się w naczyniu żaroodpornym na sucho, już z pozostałymi składnikami, lub kupić lasagne do uprzedniego ugotowania. Wówczas każdy z płatów gotujemy około pół minuty w wodzie z kroplą oliwy.


Lazania z kurczakiem, warzywami i sosem beszamelowym

 

Składniki na sos:

  • dwie łyżki masła
  • dwie łyżki mąki
  • dwie szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy na patelni i łączymy je z mąką. Gdy składniki stworzą jednolitą masę, wlewamy do niej mleko (nie z lodówki, najlepiej lekko podgrzane). Dodajemy przyprawy i na małym ogniu smażymy sos, aż zrobi się kremowy.

Co ciekawe, sos beszamelowy to wynalazek Francuzów.


Składniki na farsz:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie cebule
  • cukinia
  • bakłażan
  • pomidory w puszce
  • przyprawy

Na początku przygotowujemy bakłażana: warzywo kroimy w plastry, kładziemy na talerzu i posypujemy obficie solą, by puściły soki. Następnie opłukujemy plastry pod bieżącą wodą i osuszamy kładąc je na ręczniku papierowym.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekaną cebulę, plastry cukinii oraz bakłażana. Dodajemy przetarty przez praskę czosnek. Kurczaka kroimy na kawałki, obtaczamy w sproszkowanej papryce i smażymy osobno. Gdy już będzie gotowy, łączymy go z warzywami i zalewamy pomidorami z puszki (można dodać też łyżkę koncentratu). Przyprawiamy całość bazylią, oregano, pieprzem i solą. Dusimy, przygotowując w między czasie beszamel.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i kładziemy pierwszy płat lasagne. Następnie wykładamy warstwę farszu, posypujemy parmezanem, przykrywamy kolejnym płatem i wlewamy sos beszamelowy. Beszamel także posypujemy serem. Kładziemy kolejny płat, a na niego farsz i tak naprzemiennie. Płat makaronu na samej górze polewamy resztami sosu beszamelowego, posypujemy serem. Potrawę wkładamy do piekarnika na około trzy kwadranse, przy 200 stopniach.

 



Lazania z kurczakiem, szpinakiem i sosem beszamelowym

 

Składniki na farsz:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • dwie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • szpinak (może być mrożony, ale najlepiej dodać świeże liście)
  • śmietana do sosów
  • przyprawy

 

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy na kawałki, smażymy. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwili dodajemy szpinak. Zagęszczamy trzema łyżkami śmietany, doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec szpinak łączymy z kurczakiem.

Sos beszamelowy przygotowujemy jak wyżej. Tym razem nie będzie on jednak osobną warstwą – polewamy nim bowiem farsz, posypujemy obficie parmezanem i dopiero potem kładziemy kolejny płat makaronu.

 


 

Pomidorowa lazania z kurczakiem i pieczarkami

 

Składniki na farsz:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • pomidory w puszce lub 6-7 dojrzałych, świeżych pomidorów
  • 600 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • przyprawy

 

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, kroimy i smażymy na oliwie. Do osobnego rondla również wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwili dodajemy rozdrobnione pomidory, które możemy wspomóc koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy tymiankiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Pieczarki zdejmujemy z patelni, uzupełniamy dwie łyżki oliwy i kładziemy na nią pokrojonego kurczaka, sprószonego wcześniej solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne tradycyjnie smarujemy masłem i wykładamy pierwszy płat lasagne. Na niego układamy kurczaka i pieczarki, po czym zalewamy sosem pomidorowym, obsypujemy parmezanem, bazylią i pieprzem. Tak postępujemy aż do ostatniej warstwy makaronu. Wierzch polewamy samym sosem i gęsto pokrywamy serem. Wkładamy do piekarnika na 45 minut.

 


Elżbieta Gwóźdź





Dobra rada

Dieta na energię Jeśli chcesz mieć więcej energii, wprowadź do swojej diety miód, czosnek, papryczki chili, awokado, jagody, borówki, migdały i pestki dyni. Sięgnij również po gorzką czekoladę.

Polecane

Zdrowa dieta na wiosnę

Zdrowa dieta na wiosnę

Zmęczony zimową stagnacją organizm potrzebuje odbudowania...

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Poznaj zasady sprawdzonej przez tysiące ludzi na całym...

Najostrzejsze przyprawy świata.  Czy na pewno chcesz ich spróbować?

Najostrzejsze przyprawy świata. Czy na pewno chcesz ich...

Pieprz jest przy nich niczym miód rozpływający się na...