Racuchy z jabłkami

Szukasz pomysłu na smaczną, sycącą i słodką przekąskę dla całej rodziny? Poznaj przepis na pyszne i proste w przygotowaniu racuchy z dodatkiem zdrowych jabłek!

Któż z nas nie lubi domowych, wyśmienicie pachnących i kusząco wyglądających racuchów, które po skosztowaniu rozpływają się w ustach? Poznajcie prosty przepis na wykonanie tej pysznej przekąski, którą zajadać się będzie cała rodzina.

 

 

Potrzebne składniki:

  • 250 g mąki,
  • 30 g drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jabłka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru,
  • olej,
  • szczypta soli,
  • odrobina cukru pudru do dekoracji.

 

 

Sposób przygotowania:

 

Do miski wsyp mąkę i sól. Wymieszaj. Zrób w mące wgłębienie i wrzuć tam rozdrobnione na kawałki drożdże oraz cukier. Następnie do garnuszka wlej mleko i lekko podgrzej. Wlej pół podgrzanego mleka do wgłębienia. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie, do takiej mieszanki wlej pozostałą część mleka i jajko. Całość wymieszaj, znów przykryj i odstaw na godzinę, by ciasto zaczęło rosnąć. W międzyczasie obierz jabłka.

 

Po wspomnianym czasie czekania, pokrój jabłka w cienkie plastry i dodaj je do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj. Weź patelnię, polej ją olejem i rozgrzej. Nakładaj na łyżkę kolejne porcje ciasta i wrzucaj na patelnię. Racuchy smaż z obu stron, na średnim ogniu, do uzyskania przez nie złotego odcienia. Po zakończeniu smażenia ułóż je na talerzu. Przed podaniem, racuchy posyp cukrem pudrem. Przekąska gotowa, smacznego!





Dobra rada

Więcej soku z cytryny Aby cytryna była bardziej soczysta, połóż ją na płaskiej powierzchni i roluj przez chwilę dłonią. Dzięki temu uzyskasz więcej soku!

Polecane

Sycące menu na ciężki dzień

Sycące menu na ciężki dzień

Zapowiada się ciężki dzień? Nic nie pomoże Ci go...

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Poznaj zasady sprawdzonej przez tysiące ludzi na całym...

Jakie mleko zamiast krowiego?

Jakie mleko zamiast krowiego?

Człowiek z wiekiem w coraz mniejszym stopniu toleruje...

Tradycyjne kluski śląskie: smak kultury!

Tradycyjne kluski śląskie: smak kultury!

Na Śląsku określa się je mianem klusek „biołych” oraz...