Racuchy z jabłkami

Szukasz pomysłu na smaczną, sycącą i słodką przekąskę dla całej rodziny? Poznaj przepis na pyszne i proste w przygotowaniu racuchy z dodatkiem zdrowych jabłek!

Któż z nas nie lubi domowych, wyśmienicie pachnących i kusząco wyglądających racuchów, które po skosztowaniu rozpływają się w ustach? Poznajcie prosty przepis na wykonanie tej pysznej przekąski, którą zajadać się będzie cała rodzina.

 

 

Potrzebne składniki:

  • 250 g mąki,
  • 30 g drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jabłka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru,
  • olej,
  • szczypta soli,
  • odrobina cukru pudru do dekoracji.

 

 

Sposób przygotowania:

 

Do miski wsyp mąkę i sól. Wymieszaj. Zrób w mące wgłębienie i wrzuć tam rozdrobnione na kawałki drożdże oraz cukier. Następnie do garnuszka wlej mleko i lekko podgrzej. Wlej pół podgrzanego mleka do wgłębienia. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie, do takiej mieszanki wlej pozostałą część mleka i jajko. Całość wymieszaj, znów przykryj i odstaw na godzinę, by ciasto zaczęło rosnąć. W międzyczasie obierz jabłka.

 

Po wspomnianym czasie czekania, pokrój jabłka w cienkie plastry i dodaj je do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj. Weź patelnię, polej ją olejem i rozgrzej. Nakładaj na łyżkę kolejne porcje ciasta i wrzucaj na patelnię. Racuchy smaż z obu stron, na średnim ogniu, do uzyskania przez nie złotego odcienia. Po zakończeniu smażenia ułóż je na talerzu. Przed podaniem, racuchy posyp cukrem pudrem. Przekąska gotowa, smacznego!





Dobra rada

Sposób na sałatę Aby na dłużej zachować świeżość sałaty, dokładnie ją wysusz i chroń przed wilgocią, kładąc na wierzchu ręcznik papierowy, zawijając całość w folię i przechowując w lodówce.

Polecane

Zielona herbata i jej właściwości

Zielona herbata i jej właściwości

Zielona herbata to napój, który nie tylko wyśmienicie...

Zdrowa dieta na wiosnę

Zdrowa dieta na wiosnę

Zmęczony zimową stagnacją organizm potrzebuje odbudowania...

Jak pasteryzować i wekować przetwory?

Jak pasteryzować i wekować przetwory?

Wiosenne i letnie smaki warzyw i owoców mogą towarzyszyć...

Kubek a filiżanka

Kubek a filiżanka

Jedne z najpopularniejszych naczyń używanych przez nas na...