Poznaj zasady sprawdzonej przez tysiące ludzi na całym świecie diety kopenhaskiej.
Dieta kopenhaska to program żywieniowy, który, co prawda, nie jest łatwy do przejścia, ale może przynieść spektakularne efekty. Podczas trzynastu dni diety można bowiem stracić nawet kilkanaście kilogramów.
Niestety, ma to swoja cenę. Dieta kopenhaska jest bowiem tak rygorystyczna i inwazyjna dla organizmu, że stosować ją mogą jedynie osoby w pełni zdrowe i nieuskarżające się na żadne, nawet nie do końca zdiagnozowane, dolegliwości. Poza tym, szybka utrata wagi, którą gwarantuje dieta kopenhaska, może najprawdopodobniej skutkować równie szybkim efektem jo-jo, gdy, po zakończonej kuracji, powrócimy do „normalnych” nawyków żywieniowych. Tak więc, przed przejściem na tę dietę, należy dokładnie rozważyć wszystkie „za” i „przeciw” oraz skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu, który oceni, czy jesteśmy w pełni zdrowi i czy taka dieta nam się zwyczajnie opłaca. A jakie są konkretne zasady diety kopenhaskiej?
Dieta kopenhaska trwa dokładnie trzynaście dni. W tym czasie spożywamy trzy posiłki dziennie, które opierają się głównie na chudym mięsie, jajkach, warzywach i czarnej kawie. Poza tym, warto przez ten czas zażywać także zestaw witamin i suplementów, które uzupełnią braki składników odżywczych w jadłospisie. Nie można też modyfikować z góry ustalonych posiłków. Każde, nawet najmniejsze odstępstwo od diety rujnuje bowiem powodzenie całej kuracji. Ustalonego przez twórców diety jadłospisu trzeba trzymać się tak kurczowo, że nie wolno dodać nawet gumy do żucia. Jak wygląda zatem konkretny jadłospis podczas diety kopenhaskiej?
Dzień 1 i 8
śniadanie: kubek czarnej kawy + 1 kostka cukru
obiad: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, 1 pomidor
kolacja: 200g wołowiny np. w formie steku, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
Dzień 2 i 9
śniadanie: kubek czarnej kawy + 1 kostka cukru
obiad: 200g wołowiny, np. w formie steku, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 1 świeży owoc
kolacja: 10 dag szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
Dzień 3 i 10
śniadanie: kubek czarnej kawy + 1 kostka cukru, 1 grzanka
obiad: szklanka ugotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 mały owoc
kolacja: 2 jajka na twardo, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 10 dag szynki
Dzień 4 i 11
śniadanie: kubek czarnej kawy + 1 kostka cukru
obiad: 1 jajko na twardo, 1 marchewka, 1 opakowanie serka wiejskiego
kolacja: ½ szklanki soku pomarańczowego, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
Dzień 5 i 12
śniadanie: starta marchewka z sokiem z cytryny
obiad: 300g gotowanej lub smażonej bez tłuszczu chudej ryby
kolacja: 200g steku wołowego, 5 liści sałaty, 6-8 główek ugotowanych brokułów
Dzień 6 i 13
śniadanie: kubek czarnej kawy + 1 kostka cukru, 1 grzanka
obiad: 150g gotowanego kurczaka, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
kolacja: 2 jajka na twardo, 1 starta marchewka
Dzień 7
śniadanie: kubek herbaty bez cukru
obiad: 150g kurczaka, 1 świeży owoc
kolacja: nic