Cała prawda o kawie, czyli ziarenka zdrowia w naszej filiżance

Lubisz kawę i nie wyobrażasz sobie początku dnia bez filiżanki tego brązowego aromatycznego napoju? To świetnie, bo sięgając po kawę fundujesz sobie samo zdrowie. Zobacz jakie korzyści płyną z jej picia. Dowiedz się, jaka kawa jest najlepsza i gdzie ją kupić?

Ile może „mała czarna”?

 

Serwujemy ją na tysiące różnych sposobów. Każdy z nas, ma też swój ulubiony gatunek. Lubimy ją głównie, ze względu na walory smakowe i bogactwo aromatu, ale również dlatego, że jest dość uniwersalna i pasuje na każdą okazję. Jednakże napój ten, a w szczególności palona kawa, to dużo więcej niż uniwersalizm, smak czy zapach. Otóż napój ten posiada liczne walory zdrowotne. Po pierwsze kawa hamuje procesy starzenia ustroju, na co ma wpływ zawartość polifenoli. To także te substancje powodują, że napój ten reguluje poziom cholesterolu. Istnieją też badania według których, spożywanie kawy pobudza pracę mózgu i usprawnia procesy myślenia oraz uczenia się. Ponadto, jej regularne spożywanie jest też w stanie uchronić nas przed takimi groźnymi schorzeniami jak Parkinson, Alzheimer, cukrzyca typu II. Warto też podkreślić, że napój ten to doskonałe źródło energii, ale i świetny sposób, na poprawienie sobie nastroju. W jej ziarenkach zawarte są również substancje hamujące wydzielanie histaminy, co zapobiega atakom astmy. Znajdujące się w niej garbniki, przeciwdziałają próchnicy, zaś substancje moczopędne wspomagają pracę nerek oraz regulują pracę jelita grubego. Zawarta w niej kofeina, wykazuje zaś działanie przeciwbólowe. Jest też polecana osobom aktywnym i często trenującym, gdyż przyspiesza przemianę lipidów oraz zapobiega zmęczeniu mięśni.

 

 

Kawa idealna

 

Obecny rynek spożywczy oferuje nam sporą gamę różnego rodzaju kaw. Jednakże, jeśli zależy nam nie tylko na smaku, ale na faktycznym dobroczynnym działaniu tego napoju, w naszym koszyku powinna znaleźć się palona kawa. Eksperci zalecają, aby zwrócić szczególną uwagę na dwa jej gatunki. Pierwszy to Arabica. Ta palona kawa wyróżniająca się niezbyt dużą zawartością kofeiny, łagodnym aromatem i lekko-kwaskowatym posmakiem. Drugi typ to Robusta, która jest w smaku dość ostra i gorzka. Zawartość kofeiny jest tu również większa. Są tylko dwa miejsca, w których możemy dokonać pewnego zakupu. Pierwszy z nich to palarnia kawy (http://kaffe2009.pl), drugi to specjalistyczny sklep z kawą. W obu tych miejscach możemy dokonać degustacji oraz dopytać się o datę palenia. Najlepszym wyborem bez wątpienia, będzie świeżo palona ziarnista kawa – nawet jeśli jesteśmy miłośnikami kawy sypanej. Łatwo ją rozpoznać po kruchych i strzelających w zębach ziarnach, bez posmaku goryczy.

 

 

Smacznie, ale z umiarem

 

Na zakończenie nadmieńmy, iż ta sama kawa cieszy się również niezbyt dobrą sławą. Wielu jest przekonanych o jej rzekomej szkodliwości. Jako główny argument przeciwko kawie, wysuwana jest jej zdolność do wypłukiwania cennego dla naszego zdrowia magnezu. Poza tym przypisuje się jej bezsenność oraz problemy z nadpobudliwością. Można ich jednak uniknąć w dwóch sytuacjach. Po pierwsze, gdy na naszym stole zawita kawa świeżo palona. Po drugie, jeśli ograniczymy jej spożycie do 3-ech filiżanek wypijanych w odstępie 2-3-ech godzin.  





Dobra rada

Więcej soku z cytryny Aby cytryna była bardziej soczysta, połóż ją na płaskiej powierzchni i roluj przez chwilę dłonią. Dzięki temu uzyskasz więcej soku!

Polecane

Zielona herbata i jej właściwości

Zielona herbata i jej właściwości

Zielona herbata to napój, który nie tylko wyśmienicie...

Sycące menu na ciężki dzień

Sycące menu na ciężki dzień

Zapowiada się ciężki dzień? Nic nie pomoże Ci go...

Wędliny i sery porcjowane – w czym je sprzedawać?

Wędliny i sery porcjowane – w czym je sprzedawać?

Na rynku nie brakuje produktów oferowanych w porcjach....

Jakie mleko zamiast krowiego?

Jakie mleko zamiast krowiego?

Człowiek z wiekiem w coraz mniejszym stopniu toleruje...