Cenne właściwości kawy. Dlaczego warto pić małą czarą?

Można ją lubić lub nie, ale jednego nie można jej odmówić – stawia na nogi, jak mało co. O czym mowa? Oczywiście o małej czarnej. Kawa to napój, który ma nie tylko długą historię, ale także liczne pozytywne właściwości. O ile będziemy pić ją z umiarem, zapewni nam wiele korzyści.

Kawa rozgrzewa, pobudza, rozjaśnia umysł, podnosi ciśnienie, wpływa na koncentrację, dodaje sił witalnych. Jest doskonałym dodatkiem do spotkań towarzyskich oraz miłym oderwaniem od rzeczywistości. Jej picie stało się dla wielu osób rytuałem. Można ją przygotowywać na wiele sposobów. Odpowiednie palenie kawy sprawia, że ta uwodzi nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i aromatem. Najsmaczniejsza, jednocześnie najzdrowsza i tym samym najbardziej polecana jest kawa palona ziarnista. Dlaczego warto ją pić?

 

 

W trosce o młodość, szczupłą sylwetkę i siły witalne

 

Dobre kawy ziarniste niosą za sobą wiele korzyści i potrafią zdziałać sporo dobrego dla naszego zdrowia i samopoczucia. Przede wszystkim dzięki zawartości polifenoli (silnych antyutleniaczy) zapobiegają przedwczesnego starzeniu się komórek, a co za tym idzie, pomagają na dłużej zachować młodość. Regularne picie kawy ziarnistej zwalnia procesy starzenia się organizmu i zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Polifenole zawarte w kawie chronią nie tylko przed miażdżycą, ale także udarem i zawałem serca, z kolei zawarta w niej kofeina działa pobudzająco na cały organizm - podnosi odporność na zmęczenie, poprawia pamięć, koncentrację i refleks. Poprawia także zdolności logicznego myślenia oraz podnosi możliwość skupienia uwagi. Przeprowadzone badania udowodniły, że może także podnosić IQ. Na pewno przyspiesza metabolizm i proces spalania tłuszczu, dlatego tak często wykorzystywana jest przez osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Warto dodać, że blisko 20% naparu kawowego stanowi błonnik, który po kilkunastu minutach od wypicia czarnego napoju zwiększa perystaltykę jelit i tym samym ułatwia wypróżnianie. Filiżanka kawy dziennie może więc pomóc osobom z problemami trawiennymi oraz wspomagać odchudzanie.

 

 

W trosce o zdrowie

 

Wiele przeprowadzonych badań wykazało, że ziarnista kawa palona ma bardzo korzystny wpływ na działanie układu immunologicznego. Działa również przeciwbólowo, dlatego też bardzo często jest stosowana wspomagająco przy leczeniu bólów głowy, zwłaszcza bólów migrenowych. Systematyczne picie kawy ziarnistej ma także korzystny wpływ na układ moczowy. Nie jest tajemnicą, że kawa działa moczopędnie, dlatego też pomaga utrzymać układ moczowy w dobrej formie i kondycji. Chroni przed rakiem jelita grubego i rakiem pęcherza. Kofeina zawarta w kawie przyspiesza czynność serca i podnosi ciśnienie krwi, dlatego jest szczególnie polecana osobom ze skłonnością do niskiego ciśnienia. Warto w tym miejscu dodać, że kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy – chroni wątrobę przez groźnymi chorobami, zwłaszcza nowotworem. Nie wszyscy też wiedzą, że związki garbnikowe, jakie obecne są w kawie, pomagają ochronić zęby przed szkodliwym działaniem próchnicy oraz zabezpieczają dziąsła przed destrukcyjnym działaniem bakterii. Co ciekawe – kawa zwiększa płodność u mężczyzn, gdyż dzięki niej plemniki są bardziej żywotne.

 

 

Źródło szczęścia

 

Dobre kawy ziarniste, zwłaszcza te świeżo palone (jak np. kawy KAFFE 2009 - http://kaffe2009.pl) wykazują bardzo pozytywny wpływ na dobre samopoczucie i to nie tylko dlatego, że najczęściej wypijane są w miłym towarzystwie. Tego typu kawy wpływają na wydzielanie serotoniny zwanej hormonem szczęścia, a także adrenaliny i dopaminy. To dzięki nim czujemy przypływ szczęścia i… energii, a także lepiej zaczynamy dzień. Kawa palona znana jest również z tego, że zmniejsza napięcie mięśni gładkich, dzięki czemu powoduje rozprężenie i odprężenie. Zmniejsza zmęczenie fizyczne i psychiczne o co najważniejsze – polepsza nastrój!





Dobra rada

Więcej soku z cytryny Aby cytryna była bardziej soczysta, połóż ją na płaskiej powierzchni i roluj przez chwilę dłonią. Dzięki temu uzyskasz więcej soku!

Polecane

Zielona herbata i jej właściwości

Zielona herbata i jej właściwości

Zielona herbata to napój, który nie tylko wyśmienicie...

Sycące menu na ciężki dzień

Sycące menu na ciężki dzień

Zapowiada się ciężki dzień? Nic nie pomoże Ci go...

Wędliny i sery porcjowane – w czym je sprzedawać?

Wędliny i sery porcjowane – w czym je sprzedawać?

Na rynku nie brakuje produktów oferowanych w porcjach....

Jakie mleko zamiast krowiego?

Jakie mleko zamiast krowiego?

Człowiek z wiekiem w coraz mniejszym stopniu toleruje...