Czym zagęszczać zupę?

Zupy to w naszym kraju bardzo ważne dania, które stanowią podstawę każdego obiadu. Często jednak wiele osób ma problem z tym, w jaki sposób zagęścić zupę, a możliwości jest co najmniej kilka.

1. Zasmażka

Zagęszczanie zupy za pomocą zasmażki to bardzo tradycyjny sposób na to, aby zupa była nieco bardziej treściwa. Chyba każda mama przygotowywała kiedyś tę niezwykłą miksturę, którą następnie dodawała do zupy. Niestety nie jest to najzdrowsza opcja, ale jej miłośnicy z pewnością od czasu do czasu pozwalają sobie na jej użycie.

Aby przygotować zasmażkę, należy do rozgrzanego na patelni oleju lub masła dodać mąkę i zmieszać te dwa składniki, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Zasmażkę trzymamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do momentu, gdy nabierze złotego koloru.

 

2. Mąka

Znacznie zdrowszym sposobem na zagęszczenie zupy jest natomiast zmieszanie mąki z zimną wodą. Mieszankę przygotowujemy w niewielkim kubeczku, pamiętając o tym, aby była ona dość gęsta i konsystencją przypominała zawiesinę. Zadbajmy również o to, by rozgnieść wszystkie grudki. Gdy wszystko jest gotowe, powoli wlewamy ją do zupy, cały czas mieszając. W przypadku takiego zagęszczania zupa powinna się jeszcze chwilę pogotować na niewielkim ogniu.

 

3. Śmietana

Bardzo popularną metodą zagęszczania zupy, która dodatkowo poprawi jej smak, jest użycie gęstej śmietany. Oczywiście nie dodajemy jej bezpośrednio do gotującej się zupy. Do kubeczka lub innego pojemnika odlewamy nieco zupy i odstawiamy, aby trochę wystygła. Następnie, powoli dodajemy do niej śmietanę i mieszamy. Kiedy śmietanka jest gotowa, wlewamy ją do ciepłej zupy.

 

4. Jajko

Aby zagęścić zupę jajkiem wystarczy roztrzepać je widelcem albo trzepaczką, a następnie dodać do niego śmietanę. Powoli wlewamy mieszankę do zupy i cały czas mieszamy. W tym przypadku pamiętajmy jednak, aby nie gotować już zupy. W przeciwnym razie jajko się po prostu zetnie i w zupie pojawią się brzydkie grudki.

 

5. Kasza manna

Bardzo łatwym sposobem na zagęszczenie zupy jest użycie kaszy manny, choć zapewne nie ma jej w każdej kuchni. Odpowiednią ilość kaszy należy wsypać do zupy, a następnie gotować ją przez kilka minut.

 





Dobra rada

Prosty sposób na miękkie i aromatyczne mięso? Przed duszeniem zamocz je w marynacie na bazie oliwy, wina lub octu winnego. Możesz również natrzeć je pastą ziołową.

Polecane

Kasza jaglana dobra na wszystko

Kasza jaglana dobra na wszystko

Popularność kaszy jaglanej wciąż rośnie. O ile jeszcze...

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Poznaj zasady sprawdzonej przez tysiące ludzi na całym...

Kubek a filiżanka

Kubek a filiżanka

Jedne z najpopularniejszych naczyń używanych przez nas na...

Tradycyjne kluski śląskie: smak kultury!

Tradycyjne kluski śląskie: smak kultury!

Na Śląsku określa się je mianem klusek „biołych” oraz...