Poznaj prosty przepis na pyszną i zdrową zupę krem z dyni, idealną na rozpoczynającą się właśnie jesień!
Krem z dyni to świetna propozycja na jesienną przekąskę. W pochmurny, szary dzień, pyszna dyniowa zupa zadziała na nas nie tylko rozgrzewająco i sycąco, ale także, poprzez swój kolor, może korzystnie wpłynąć na nasz nastrój, który jesienią może być niezbyt optymistyczny.
Taka przekąska z dyni dostarczy nam również wiele cennych witamin i składników mineralnych, które są nam bardzo potrzebne zwłaszcza w zimne miesiące roku, gdy nasza odporność spada. Jak zatem przygotować taki krem? Przepis znajdziecie poniżej.
Potrzebne składniki:
- * 1kg dyni,
- * 1 łyżka oliwy z oliwek,
- * 1 cebula,
- * 1l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- * 1 ząbek czosnku,
- * 1 łyżka śmietany 12% (może być też gęsty jogurt naturalny).
Sposób przygotowania:
Dynię myjemy, obieramy i usuwamy z niej pestki, po czym kroimy ją na kawałki. Następnie do garnka wlewamy oliwę z oliwek i podgrzewamy. Do oliwy dodajemy cebulę i dusimy ją przez około 10 minut. Po tym czasie do garnka wrzucamy dynię i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do tego bulion i całość gotujemy na średnim ogniu. Po około pół godziny zestawiamy garnek z ognia. W tym momencie dynia powinna być zdecydowanie bardziej miękka. Teraz czekamy chwilę, aż zupa przestygnie. Gdy tylko się tak stanie, przelewamy zupę do blendera i miksujemy do czasu uzyskania jednolitego kremu. Zupę możemy zabielić łyżką śmietany lub jogurtu. Danie proponujemy podawać wraz ze świeżym pieczywem.
Smacznego!