Wybór kuchni - ceramiczna, indukcyjna, czy gazowa?

Na rynku znajduje się wiele modeli kuchenek. Czasami trudno jest się zdecydować i wybrać tę, która najlepiej sprawdzi się w danej kuchni. Ostateczny wybór powinien być poprzedzony analizą swoich potrzeb i upodobań.

Dylematy nabywców kuchenek

 

Konsumenci mogą wybierać wśród kuchenek gazowych, ceramicznych oraz indukcyjnych. Najbardziej znaną i dostępną w większości polskich domów jest kuchenka gazowa. Może być ona zasilana metanem lub mieszanką gazów - propan-butanem. Wyposażona jest ona najczęściej w cztery palniki oraz piekarnik. Jej użytkownicy chwalą sobie możliwość gotowania na wolnym ogniu, co według zawodowych kucharzy ma niemałe znaczenie dla zachowania smaku i aromatu niektórych potraw. Użytkowanie tego typu kuchenek jest też stosunkowo tanie, ze względu na niewysokie ceny gazu. Ich minusem jest natomiast brudzenie się garnków sadzą, przypalanie oraz osadzanie na okapie i na meblach tłustej mazi.

 

Inaczej od kuchenek gazowych, zasilane są kuchenki elektryczne, podłączane bezpośrednio do prądu. Zaliczamy do nich modele ceramiczne kuchenek. Płyty ceramiczne są czarne oraz płaskie, co ułatwia utrzymanie ich w czystości. Elementy grzewcze ukryte są pod płytą świecąc się na czerwono. Garnki używane do gotowania na kuchenkach powinny być nieco mniejsze niż pole grzewcze, aby wykorzystać w pełni wytwarzane przez kuchenkę ciepło.

 

Natomiast kuchenka indukcyjna podgrzewa naczynie w wyniku działania błyskawicznie zmieniającego się pola magnetycznego w dnie garnka. Jest to możliwe dzięki cewkom pod powierzchnią płyt, które wytwarzają szybkozmienne pole magnetyczne. Naczynie podgrzewane w ten sposób oddaje całe ciepło potrawie. Gotowanie na kuchenkach indukcyjnych jest bardziej wydajne niż na kuchenkach gazowych i ceramicznych. Są one bardziej energooszczędne, charakteryzują się precyzyjną dostawą energii podczas gotowania. Potrawy przygotowywane są szybciej, a sama płyta nie jest gorąca, więc uniknąć można oparzeń oraz przypalenia garnków.

 

Każda z omówionych kuchenek ma swoich miłośników. A użytkownicy każdego z opisanych modelów chwalą sobie swój wybór. Dlatego decydując się na zakup najlepiej zdać się na swoje upodobania.

 





Dobra rada

Nie chcesz jeść cukru? Możesz zastąpić go melasą, miodem, syropem klonowym lub stevią.

Polecane

Zdrowa dieta na wiosnę

Zdrowa dieta na wiosnę

Zmęczony zimową stagnacją organizm potrzebuje odbudowania...

Idealny blender do Twojej kuchni

Idealny blender do Twojej kuchni

Przygotowując wyposażenie domu, musimy między innymi...

Czekolada do picia - magia kakao

Czekolada do picia - magia kakao

Czekoladę przyrządza się z ziaren kakaowca. To...

Rodzaje orzechów oraz ich właściwości

Rodzaje orzechów oraz ich właściwości

Orzechy to jeden z najzdrowszych darów natury. Poznajmy...