Wigilia: tradycja czy nowoczesność?

W tym roku zaplanowałeś wigilię u siebie w domu? Będzie dużo gości, a ty nie masz pomysłu na potrawy? Nic nie szkodzi! Poniżej znajdziesz kilka propozycji nietypowych i ciekawych dań świątecznych.

Wigilia jest jednym z najważniejszych dni w roku. W większości domów na wigilijnych stołach pojawia się 12 dań, a wśród nich ryby, pierogi, barszcze i kompot z suszu. Dla jednych jest to tradycja, z której nie wolno zrezygnować, inni zaś, jako miłośnicy kuchennych eksperymentów, chcą wprowadzić odrobinę nowoczesności na stoły wigilijne.

Skoro ryba jest jedną z podstawowych potraw, dlaczego nie zastąpić tradycyjnego karpia łososiem, a pierogów z kapustą np. ravioli ze szpinakiem? Takie kuchenne eksperymenty trzeba jednak przeprowadzać z ostrożnością – starsi członkowie rodziny, jako obrońcy tradycji, niekoniecznie muszą patrzeć na nowe potrawy przychylnym okiem. Trzeba więc znaleźć złoty środek i pomieszać dania typowo wigilijne z nowoczesnymi. Zasada jest w tym przypadku jedna – proponujemy połączenie smaków i potraw z różnych stron świata, jednak nadal przestrzegamy zasad polskiej tradycji.

Tradycyjnego karpia można zastąpić łososiem lub dorszem z marchewką i serem, a pierogi z kapustą niech zastąpione będą przez ravioli ze szpinakiem. Kapustę można zastąpić rukolą, radichio czy sałatą rzymską. Osoby, które lubią wyzwania, polskie grzyby mogą zamienić na chińskie shitake, które są doskonałym dodatkiem do tradycyjnych dań.

Oprócz przygotowania potraw ważne jest także jak i na czym je podamy. Jeżeli decydujemy się na wykwintne potrawy, musimy na nie odpowiednio przygotować stół. Gdy zamierzamy zaprosić dużo gości, świetnym rozwiązaniem będą stoły kuchenne rozkładane, które po rozłożeniu będą miały większą powierzchnię, dzięki czemu postawimy na nim więcej potraw. Jeżeli nie mamy takiego stołu w domu, możemy go zamówić na stronie meblobranie.pl – wówczas będziemy mieć pewność, że nasza kolacja wigilijna będzie niezwykle udana.

 





Dobra rada

Prosty sposób na miękkie i aromatyczne mięso? Przed duszeniem zamocz je w marynacie na bazie oliwy, wina lub octu winnego. Możesz również natrzeć je pastą ziołową.

Polecane

Sycące menu na ciężki dzień

Sycące menu na ciężki dzień

Zapowiada się ciężki dzień? Nic nie pomoże Ci go...

Czy warto stosować terapię ziołową w walce z cukrzycą?

Czy warto stosować terapię ziołową w walce z cukrzycą?

Cukrzyca zbiera swoje żniwo w każdym przedziale wiekowym....

Talerze porcelanowe – zastawa obiadowa z klasą

Talerze porcelanowe – zastawa obiadowa z klasą

Porcelanowa zastawa obiadowa od zawsze gości w prawie...