Jakie wino pić do obiadu

Chociaż zwyczaj picia alkoholu podczas wspólnych posiłków wywodzi się z dalekiej nam Francji czy Hiszpanii, mieszkańcy naszego kraju coraz częściej stawiają butelkę porządnego wina na nakrytym stole.

Wino pite do obiadu wzbogaca smak spożywanych potraw, poprawia trawienie oraz wywiera bardzo pozytywny wpływ na nasze ciało m. in. na serce, układ krwionośny czy trzustkę. Niezwykle ważny jest wybór wina. Odpowiednie dobranie rodzaju alkoholu do spożywanej kuchni czy rodzaju posiłku ubogaci smak jedzenia i uprzyjemni rodzinny obiad.

 

Podział wina zaczyna się ze względu na kolor. Możemy rozróżnić białe i czerwone wino. To drugie jest spożywane najchętniej. Zarówno z czerwonych jak i z białych możemy wyodrębnić słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne. Ważny jest także kraj pochodzenia trunku. Co ciekawe, istnieją wina przygotowane z owoców innych niż winogrona. Najzdrowszym i najpopularniejszym jest jednak wino gronowe.

 

Wybór napoju należy uzależnić od przygotowanej potrawy. Do dań rybnych i owoców morza najlepiej będzie pasować wino białe. Jednak do mięsa łososia czy tuńczyka powinniśmy podać wino czerwone. Co do mięs – zasada jest bardzo prosta. Czerwone mięso niesamowicie lubi się z czerwonym, niesłodkim winem. Białe wino pasuje do dań przygotowanych z białego mięsa.

 

Dania kuchni włoskiej – pizza, pasty, potrawy mączne należy łączyć z winem czerwonym. Sery lubią się z winem wytrawnym. Wybór wina do deserów powinniśmy warunkować stopniem słodkości przygotowanego suavité. Alkohol musi być równie słodki co serwowany deser. Do warzyw i grzybów, z reguły, podaje się wina wytrawne lub półwytrawne, o czerwonej barwie.

 

Osoby niepewne swoich wyborów mogą skorzystać z profesjonalnych porad niektórych serwisów czy sklepów internetowych – na przykład Wine Avenue (zobacz: wineavenue24.pl). Coraz częściej można zauważyć także sklepowe tratorie, w których klient ma możliwość szerokiego wyboru win, opatrzonych dokładnymi opisami i określonym przeznaczeniem trunku. Dzięki temu, napój będzie idealnie współgrał z najlepszymi potrawami.

 





Dobra rada

Nie chcesz jeść cukru? Możesz zastąpić go melasą, miodem, syropem klonowym lub stevią.

Polecane

Jak uratować przesolone danie?

Jak uratować przesolone danie?

Gotowanie może być wielką przyjemnością, lecz podczas...

Odchudzanie czy oczyszczanie – czego potrzebuje Twój organizm?

Odchudzanie czy oczyszczanie – czego potrzebuje Twój...

Dużymi krokami zbliża się lato, a my chcemy w szybkim...

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Dania serwowane gościom na weselu to bardzo ważny element...