Jak uratować przesolone danie?

Gotowanie może być wielką przyjemnością, lecz podczas przygotowywania potraw zdarzają się nam wpadki. Jedną z nich jest przesolenie dania, ale na szczęście istnieją sposoby na jego uratowanie.

1. Mleko lub śmietana

Jeśli gotujemy zupę lub sos i niestety dodamy do nich trochę więcej soli, możemy spróbować zneutralizować jej smak odrobiną mleka lub śmietany. Należy jednak zaznaczyć, że sposób ten jest dobry jedynie wtedy, gdy lekko przesolimy potrawę. Jeśli natomiast stwierdzimy, że ilość soli jest zdecydowanie za duża, lepiej od razu sięgnąć po skuteczniejsze metody.

 

2. Surowy ziemniak

Sprawdzonym i przede wszystkim skutecznym sposobem na uratowanie przesolonej potrawy jest natomiast użycie surowych ziemniaków. W zależności od tego, jak duże jest danie, które przygotowujemy, obieramy 1-2 większe ziemniaki i po prostu wrzucamy je do gotującej się potrawy. Ziemniaki słyną z tego, że doskonale wchłaniają sól, dzięki czemu nasze danie może znów smakować jak należy. Po 10 minutach gotowania wyciągamy ziemniaki i sprawdzamy smak naszej potrawy.

 

3. Chleb

Jeśli zużyliśmy już wszystkie ziemniaki jakie mieliśmy, przesolone danie możemy też uratować, wkładając do niego podpieczoną kromkę chleba. W tym przypadku powinniśmy jednak sprawdzać czy chleb się nie rozpada.

 

4. Jabłko

Podobne działanie jak ziemniak czy chleb, ma również jabłko. Wystarczy pokroić je na kilka kawałków i wrzucić do zupy czy pieczonego mięsa. Oczywiście należy pamiętać, by kawałki jabłka nie były zbyt małe, ponieważ później trudniej będzie je wyłowić. Tak samo jak w przypadku ziemniaka, zwykle wystarczy około 10 minut gotowania lub pieczenia, aby zbyt intensywny smak soli został zniwelowany.

 

5. Białka jajek

Białka jajek doskonale wiążą sól, dlatego poleca się ich użycie gdy przesolimy, na przykład, zupę. Do gotującego się dania wystarczy wrzucić dwa białka jajek, a następnie skrupulatnie pozbierać unoszące się na jej powierzchni kawałki ściętego już białka. Mankamentem tej metody jest to, iż nie zawsze udaje się dokładnie oczyścić takie danie, a pływające w talerzu cząstki białka nie wyglądają zbyt apetycznie.





Dobra rada

Więcej soku z cytryny Aby cytryna była bardziej soczysta, połóż ją na płaskiej powierzchni i roluj przez chwilę dłonią. Dzięki temu uzyskasz więcej soku!

Polecane

Cenne właściwości kawy. Dlaczego warto pić małą czarą?

Cenne właściwości kawy. Dlaczego warto pić małą czarą?

Można ją lubić lub nie, ale jednego nie można jej odmówić...

Jakie wino pić do obiadu

Jakie wino pić do obiadu

Chociaż zwyczaj picia alkoholu podczas wspólnych posiłków...

Orzech kokosowy w kulinariach – co da się z niego wyczarować?

Orzech kokosowy w kulinariach – co da się z niego...

Prawdopodobnie nawet w połowie nie zdajemy sobie sprawy z...

Jak powinna wyglądać dieta cukrzyka?

Jak powinna wyglądać dieta cukrzyka?

Poszczególne diety różnią się między siebie kompozycją...