Tradycyjne kluski śląskie: smak kultury!

Na Śląsku określa się je mianem klusek „biołych” oraz „gumiklyjzów”. Od pokoleń niezmiennie podawane są z roladą, szałotem z modrej kapusty i zołzą. Co kryje się pod tymi nazwami? Nic innego jak najsmaczniejszy, tradycyjny śląski obiad.

 

Do mięsa ziemniaki lub frytki? W kuchni śląskiej mamy do wyboru jeszcze kluski. Biorąc jednak pod uwagę rozmaite zastosowania, jakie znajdują w kuchni śląskiej, należy podkreślić, że nie stanowią one jedynie dodatku do mięsa, ale pełnowartościową, oryginalną potrawę, wpisaną na listę produktów regionalnych i tradycyjnych, zarówno województwa śląskiego, jak i opolskiego. Kluski śląskie zna zresztą cała Polska i wiele gospodyń raczy nimi swoich domowników. Na Śląsku kluski stanowią obowiązkowy element tradycyjnego niedzielnego obiadu. Poprzedza je rosół z makaronem, a same występują w towarzystwie sałatki z czerwonej (modrej) kapusty, mięsa (najczęściej jest to rolada lub bitki) oraz sosu. W takim wydaniu kluski są też podawane na weselach, komuniach i innego rodzaju przyjęciach czy ważnych uroczystościach rodzinnych. Czasami występują solo, polane tłuszczem ze skwarkami, sosem myśliwskim lub podsmażoną na maśle cebulką.

 

 

Czym wyróżniają się kluski śląskie?

 

Oryginalne kluski śląskie przygotujemy z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Ziemniaki gotujemy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę. Ważne, aby nadać im gładką konsystencję bez grudek. Następnie pozwalamy im lekko ostygnąć i gdy będą jeszcze trochę ciepłe, możemy zmieszać je z mąką. Tu istotne są proporcje. Na około kilogram ziemniaków powinno przypadać 250 gramów mąki kartoflanej. Masę ziemniaczaną umieszczamy w misce, wydzielamy 1/4, wybieramy i odkładamy. W wolne miejsce wsypujemy mąkę. Od razu dodajemy odłożoną część ziemniaków i zagniatamy całość. Gdyby ciasto za bardzo się lepiło, dosypujemy mąki. Kwestią sporną pozostaje udział jajka w kluskach śląskich. Niektórzy uważają, że jajko dodaje się jedynie na Opolszczyźnie, a na Górnym Śląsku już nie. Przeczą temu jednak przyzwyczajenia wielu gospodyń z Górnego Śląska, które nie wyobrażają sobie lepienia klusek bez dodatku jajka. Pozostaje nam więc wypróbować obie wersje i zadecydować, która bardziej nam odpowiada. Na kluski przewidziane z kilograma ziemniaków przeznacza się jedno lub dwa jajka, w zależności od preferencji.

Po uformowaniu ciasta możemy przystępować do „kulania” klusek. Pojedyncza kluska powinna mieć w przybliżeniu średnicę 4 cm i wysokość 2 cm. Na środku każdej z nich palcem robimy małe wgłębienie, w którym później zatrzyma się sos. To poza tym swoisty kulinarny trik, dzięki któremu kluski ugotują się równomiernie.

Ulepione kluski uważnie i delikatnie wrzucamy do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy je jedynie przez 2-3 minuty. I należy tego czasu pilnować z zegarkiem w ręku, bo rozgotowane kluski smakują i wyglądają beznadziejnie. Za to takie, które były w wodzie należytą ilość czasu, są mięciutkie, ale sprężyste i lekko gumowate. Ich faktura jest aksamitna i lśniąca, a kolor albo jasny i kremowy, albo żółtawy – w zależności od obecności jajka w recepturze i gatunku ziemniaków, które wybraliśmy. Smak klusek jest o wiele bardziej wyszukany niż smak ziemniaków, choć to przecież danie sprawdzone i nieskomplikowane.

Inną wersją klusek tego typu są tzw. „czorne” kluski, które powstają z połączenia ugotowanych oraz surowych i gniecionych ziemniaków.

 

 

Z czym podawać kluski śląskie?

 

Każdy powinien spróbować klusek śląskich podanych z roladą wieprzową lub wołową, wypełnioną farszem (składającym się m.in. z boczku, ogórków kiszonych, cebulki itd.). Taki zestaw nie obejdzie się bez modrej kapusty z wędzonym boczkiem oraz sosu, który, jak pamiętamy, osiada apetycznie we wgłębieniu klusek. Kluski śląskie są idealnym dodatkiem do kotletów, mięsa drobiowiego, zrazów i bitek. Niektórzy nazywają je polskimi gnocchi!


 

Elżbieta Gwóźdź





Dobra rada

Dieta na energię Jeśli chcesz mieć więcej energii, wprowadź do swojej diety miód, czosnek, papryczki chili, awokado, jagody, borówki, migdały i pestki dyni. Sięgnij również po gorzką czekoladę.

Polecane

Zdrowa dieta na wiosnę

Zdrowa dieta na wiosnę

Zmęczony zimową stagnacją organizm potrzebuje odbudowania...

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Poznaj zasady sprawdzonej przez tysiące ludzi na całym...

Najostrzejsze przyprawy świata.  Czy na pewno chcesz ich spróbować?

Najostrzejsze przyprawy świata. Czy na pewno chcesz ich...

Pieprz jest przy nich niczym miód rozpływający się na...