Wyciskarka czy sokowirówka? Co wybrać?

Świeży, własnoręcznie przygotowany sok, to bogactwo smaku oraz źródło wielu składników odżywczych. Nic nie zastąpi świeżego soku - żaden napój z kartonu czy butelki nie może równać się z napojem, jaki zostanie przygotowany w domu. Jak jednak przygotować, zdrowy, pełnowartościowy produkt?

Z pewnością będzie potrzebny jeden ze sprzętów kuchennych, taki jak sokowirówka lub wyciskarka. Który jest lepszy i który powinniśmy wybrać, zależy to tylko od własnych preferencji i tego co bardziej nam odpowiada. Jednak, aby w sklepie podjąć właściwą decyzję i nie żałować wyboru, warto wcześniej zastanowić się czego oczekujemy od soku, jaki powinien mieć wygląd i konsystencję, jak szybko chcemy go przygotować i z jakich produktów. Przedstawiamy kilka praktycznych porad, które pomogą zakupić dobry sprzęt.

 

 

Sokowirówka czy wyciskarka? – centrumwitalnosci.pl

 

 

Warto także przed zakupem przejrzeć strony internetowe i zapoznać się z szerszą ofertą producentów. Na wielu stronach i porównywarkach będzie można określić przedział cenowy w którym powinniśmy znaleźć wybrany model, ponadto na forach można uzyskać informacje od użytkowników o praktycznym działaniu sprzętu kuchennego, a co za tym idzie porównać informacje producentów z rzeczywistym działaniem urządzeń. Wyciskarki i sokowirówki różnią się od siebie pod względem trybów pracy, rodzajów produktów, jakie można użyć do przygotowania soku oraz prędkością pracy. Nie ma idealnej wyciskarki lub sokowirówki, zatem dokładnie sprawdźmy wszystkie opcje i parametry, co pozwoli na pełną satysfakcję z wyboru. Zacznijmy przede wszystkim od postawienia sobie paru podstawowych pytań i odpowiedzi, które już na wstępie pomogą określić, jaki typ sprzętu będzie nam w przyszłości najlepiej służył.

 

 

Jakich produktów będziesz używać do produkcji soku?

 

Oba urządzenia pozwalają wycisnąć sok z najbardziej popularnych owoców i warzyw, takich jak marchew, pietruszka, buraki, jabłka, gruszki czy cytrusy, jednak uzyskany sok będzie się różnił pod względem klarowności i gęstości. Sok z sokowirówki będzie zdecydowanie bardziej klarowny, będzie posiadał mniej drobinek miąższu, natomiast sok z wyciskarki będzie miał naturalne cząstki owoców i będzie dużo mniej klarowny. Oprócz tego sokowirówka przygotuje sok tylko z warzyw i owoców najbardziej typowych, wymienionych powyżej, nie poradzi sobie z wyciśnięciem soku z warzyw liściastych, z traw pszenicznych, z małych i miękkich owoców. Do tego świetnie nadaje się wyciskarka, z pomocą której przygotujemy bez problemu zielony sok ze szpinaku, sałaty, ziół lub orzechów. Pamiętajmy także, ze sok z sokowirówki będzie zawierał więcej piany, ponieważ w procesie produkcji sok bardzo się napowietrza. Sok z wyciskarki można także dłużej przechowywać w lodówce, sok z sokowirówki trzeba spożyć praktycznie natychmiast po przygotowaniu. Jeśli więc planujemy przygotowanie soku na cały dzień, będziemy potrzebowali wyciskarki.

 

 

Jaką ilość soku chcemy uzyskać?

 

Uzyskana ilość soku z tej samej ilości produktów jest bardzo ważnym parametrem. W sokowirówkach możemy przygotować dużą ilość soku w krótkim czasie. Wyciskarki pracują wolniej, wykorzystując wolnoobrotowy mechanizm silnika, dzięki czemu uzyskany sok jest bogatszy w składniki odżywcze. W sokowirówce podczas pracy wysokoobrotowego silnika, sok nagrzewa się i przez to traci wiele witamin i minerałów, a w dalszym procesie jego uzyskiwania sok napowietrza się i przez to jest znacznie uboższy w składniki odżywcze od soku uzyskanego z wyciskarki. Wyciskarki są także znacznie wydajniejsze niż sokowirówki, potrafią z takiej samej ilości produktów przygotować około 30% więcej soku niż sokowirówka. Zatem przy wyborze urządzenia do wyciskania, zastanówmy się czy większe znaczenie ma dla nas prędkość pracy urządzenia, czy też jakość soku i wydajność pracy, co przełoży się na codzienną pracę w kuchni.

 

 

naturalne soki

 

 

Jak często będę przygotowywać sok?

 

Zastanówmy się ile razy w tygodniu będziemy przygotowywać soki. Jest to istotna informacja, ze względu na czas i łatwość czyszczenia urządzenia. Nie można przygotowywać soku w brudnym i zaniedbanym urządzeniu, nie wpłynie to pozytywnie na nasze zdrowie, a wręcz przeciwnie, może nam przysporzyć kłopotu. Dlatego przemyślmy sprawę łatwości czyszczenia i mycia urządzenia, choć dla większości osób w pierwszej chwili wyda się to mało istotne. Jednak korzystając codziennie ze sprzętu, którego rozłożenie na poszczególne części i ręczne mycie ciężko dostępnych zakamarów, stanie się dla nas problemowe. Większość osób zniechęca właśnie mozolne czyszczenie i brak możliwości mycia w zmywarkach.

 

 

Jak wysoko cenię swoje zdrowie?

 

W sklepach mamy sprzęt droższy i tańszy, różniący się znacznie jakością. Tańsze urządzenie najczęściej wykonane jest z części o słabszych parametrach użytkowania, które szybciej się zużywają i częściej są do wymiany. Mniejszy wydatek przy zakupie, najczęściej oznacza większe koszty serwisowania. Dlatego warto zastanowić się nad droższym sprzętem, z gwarancją na dłuższy okres czasu. Najdroższe i najbardziej wydajne wyciskarki są używane do przygotowania soku w celach leczniczych i zdrowotnych, np. w terapii Gersona.

 

Dowiedz sie więcej o zdrowej diecie na: http://centrumwitalnosci.pl/zdrowa-dieta_pin.k





Dobra rada

Więcej soku z cytryny Aby cytryna była bardziej soczysta, połóż ją na płaskiej powierzchni i roluj przez chwilę dłonią. Dzięki temu uzyskasz więcej soku!

Polecane

Sycące menu na ciężki dzień

Sycące menu na ciężki dzień

Zapowiada się ciężki dzień? Nic nie pomoże Ci go...

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Poznaj zasady sprawdzonej przez tysiące ludzi na całym...

Jakie mleko zamiast krowiego?

Jakie mleko zamiast krowiego?

Człowiek z wiekiem w coraz mniejszym stopniu toleruje...

Tradycyjne kluski śląskie: smak kultury!

Tradycyjne kluski śląskie: smak kultury!

Na Śląsku określa się je mianem klusek „biołych” oraz...