Grill – kulinarna sztuka dla każdego

Wspólne biesiadowanie w gronie rodziny i przyjaciół to z pewnością coś, za co Polacy kochają grillowanie. Raport przeprowadzony przez Millward Brown pokazuje, że w weekendy w okresie wiosenno-letnim aż 66% osób deklaruje, że wolny czas chętnie spędza grillując z rodziną i przyjaciółmi.

Kulinarne podboje to nie tylko wspaniałe chwile, ale również wyzwanie. Jak wybrać idealne smakołyki na grilla, którymi zachwycimy podniebienia naszych bliskich?

 

 

Jakie produkty królują na polskim grillu?

 

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez TNS Polska, najczęściej wybieranym przez Polaków grillowym specjałem są kiełbaski. Wybór na rynku jest ogromny, ale jak spośród tych wszystkich produktów wybrać te najlepsze i najbardziej jakościowe? „Dobrze byłoby, aby kiełbasa na grilla była w naturalnym jelicie, a nie w sztucznej osłonce. Nie powinna być za chuda, ale nie może być też za tłusta. Dlatego najlepszym wyborem będą kiełbaski wieprzowe bądź wieprzowo-drobiowe.” – mówi Piotr Laskowski, Dyrektor Marketingu i Sprzedaży z JBB (https://jbb.pl/). Na grilla nadaje się również kiełbasa biała – jej aromatyczny smak doskonale uwydatnia się podczas grillowania.

 

 

Jak grillować, by było smacznie i zdrowo?

 

Grillowanie może być sztuką. Co zatem, oprócz dobrej jakości produktu, pozwoli nam uniknąć kulinarnej wpadki, a także sprawi, że nasze grillowe danie będzie naprawdę zdrowe? Dania z grilla mają bezpośredni kontakt z ogniem. Istotnym aspektem w trakcie grillowania jest to, aby soki wytapiające się pod wpływem temperatury nie miały styczności z żarem, ponieważ paląc się, okopcają mięso, co negatywnie wpływa na jego walory smakowe oraz odżywcze. Alternatywą może być zastosowanie aluminiowych tacek, dzięki którym unikniemy takich sytuacji. Pamiętajmy o tym, że jedzenie jemy również wzrokiem, a więc właściwe podanie gorących pyszności zachwyci gości i doda uroku na Twoim stole! Nie zapominajmy o tym, że do naszych mięsnych przysmaków możemy dodać również grillowane warzywa – dołożą walorów smakowych, a nasz grillowy półmisek stanie się kolorowy i jeszcze bardziej zdrowy.

 

 

Dlaczego warto grillować?

 

Grillowanie pozwala nam spędzić miłe chwile na świeżym powietrzu w gronie najbliższych: długie rozmowy, uśmiech bliskich, a to wszystko połączone z pysznymi potrawami. Jedzenie z grilla jest również zdrowe: „Dzięki krótkiej obróbce termicznej mięso zachowuje większość swoich wartości odżywczych. Przygotowanie potraw na grilla jest szybkie, proste, a dzięki bogatej ofercie na półce sklepowej, za każdym razem możemy zaskoczyć czymś innym” – mówi Piotr Laskowski z JBB.





Dobra rada

Więcej soku z cytryny Aby cytryna była bardziej soczysta, połóż ją na płaskiej powierzchni i roluj przez chwilę dłonią. Dzięki temu uzyskasz więcej soku!

Polecane

Zielona herbata i jej właściwości

Zielona herbata i jej właściwości

Zielona herbata to napój, który nie tylko wyśmienicie...

Sycące menu na ciężki dzień

Sycące menu na ciężki dzień

Zapowiada się ciężki dzień? Nic nie pomoże Ci go...

Wędliny i sery porcjowane – w czym je sprzedawać?

Wędliny i sery porcjowane – w czym je sprzedawać?

Na rynku nie brakuje produktów oferowanych w porcjach....

Jakie mleko zamiast krowiego?

Jakie mleko zamiast krowiego?

Człowiek z wiekiem w coraz mniejszym stopniu toleruje...