Makaron bezglutenowy spaghetti - wegańskie bolognese

Oto przepis na doskonały makaron spaghetti bolognese dla wegan i osób niespożywających glutenu. Bardzo szybkie i przepyszne danie, które pokochają nawet miłośnicy mięsnych potraw.

Kto z nas nie przepada za spaghetti? Osobiście nie znam takiej osoby, jednak wiem, że tradycyjna wersja bolognese z mięsem mielonym nie każdemu przypadnie do gustu. Dlatego wychodząc naprzeciw współczesnym potrzebom, pragnę podzielić się przepisem na przepyszny makaron spaghetti bolognese w wersji wegańskiej i bezglutenowej. 

Mięso mielone zastąpiłam wędzonym “mielonym” tofu, które po odpowiednim przygotowaniu do złudzenia przypomina mięso, a smakiem przewyższa nawet najlepiej przyprawioną wieprzowinę. Zwykłe pszeniczne spaghetti zamieniłam na makaron z mąki kukurydzianej i wprowadziłam kilka dodatkowych składników, które moim zdaniem dodają potrawie niepowtarzalnego aromatu.

Składniki:

  • makaron z mąki kukurydzianej,

  • 30g mielonego tofu (ja użyłam tofu wędzonego),

  • 2 puszki krojonych pomidorów dobrej jakości,

  • 1 średnia marchewka,

  • 1 łodyga selera naciowego,

  • ½ cebuli,

  • 2 ząbki czosnku,

  • łyżka oliwy z oliwek,

  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,

  • 5 kawałków suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę,

  • opcjonalnie ½ szklanki czerwonego wina.

 

Do podania:

  • świeża bazylia lub natka pietruszki,

  • starty wegański parmezan.

 

Składniki na mielone tofu:

  • 30g tofu,

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku,

  • 1 łyżeczka cebuli w proszku,

  • 3 łyżki sosu sojowego,

  • sól, pieprz do smaku,

  • łyżka oleju.

 

Sposób wykonania mielonego tofu

Tofu w kostce rozgnieść w misce za pomocą widelca, dodać do niego po jednej łyżeczce papryki, czosnku w proszku, cebuli w proszku, 3 łyżki sosu sojowego, odrobinę soli oraz pieprzu i wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i mocno podsmażyć przyprawione kawałki tofu.

 

Sposób wykonania spaghetti

Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni i podsmażyć wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy osiągniemy efekt zeszklenia, należy przełożyć warzywa do miseczki, a na ich miejsce wrzucamy na patelnię drobno pokrojoną marchewkę i seler. Dodaj posiekane suszone pomidory i (opcjonalnie) zalej winem. Duś do czasu, aż alkohol odparuje. Do patelni dodaj pomidory z puszki, czosnek, cebulę, przyprawy i usmażone tofu. Zamieszaj i duś na małym ogniu do czasu odparowania wody.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gotowy makaron kukurydziany przekładamy na talerze, polewamy sosem i dekorujemy pokrojoną bazylią i wegańskim parmezanem.

Smacznego!





Dobra rada

Nie chcesz jeść cukru? Możesz zastąpić go melasą, miodem, syropem klonowym lub stevią.

Polecane

Jak uratować przesolone danie?

Jak uratować przesolone danie?

Gotowanie może być wielką przyjemnością, lecz podczas...

Odchudzanie czy oczyszczanie – czego potrzebuje Twój organizm?

Odchudzanie czy oczyszczanie – czego potrzebuje Twój...

Dużymi krokami zbliża się lato, a my chcemy w szybkim...

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Dania serwowane gościom na weselu to bardzo ważny element...