Oto przepis na doskonały makaron spaghetti bolognese dla wegan i osób niespożywających glutenu. Bardzo szybkie i przepyszne danie, które pokochają nawet miłośnicy mięsnych potraw.
Kto z nas nie przepada za spaghetti? Osobiście nie znam takiej osoby, jednak wiem, że tradycyjna wersja bolognese z mięsem mielonym nie każdemu przypadnie do gustu. Dlatego wychodząc naprzeciw współczesnym potrzebom, pragnę podzielić się przepisem na przepyszny makaron spaghetti bolognese w wersji wegańskiej i bezglutenowej.
Mięso mielone zastąpiłam wędzonym “mielonym” tofu, które po odpowiednim przygotowaniu do złudzenia przypomina mięso, a smakiem przewyższa nawet najlepiej przyprawioną wieprzowinę. Zwykłe pszeniczne spaghetti zamieniłam na makaron z mąki kukurydzianej i wprowadziłam kilka dodatkowych składników, które moim zdaniem dodają potrawie niepowtarzalnego aromatu.
Składniki:
-
makaron z mąki kukurydzianej,
-
30g mielonego tofu (ja użyłam tofu wędzonego),
-
2 puszki krojonych pomidorów dobrej jakości,
-
1 średnia marchewka,
-
1 łodyga selera naciowego,
-
½ cebuli,
-
2 ząbki czosnku,
-
łyżka oliwy z oliwek,
-
½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
-
5 kawałków suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę,
-
opcjonalnie ½ szklanki czerwonego wina.
Do podania:
-
świeża bazylia lub natka pietruszki,
-
starty wegański parmezan.
Składniki na mielone tofu:
-
30g tofu,
-
1 łyżeczka papryki słodkiej,
-
1 łyżeczka czosnku w proszku,
-
1 łyżeczka cebuli w proszku,
-
3 łyżki sosu sojowego,
-
sól, pieprz do smaku,
-
łyżka oleju.
Sposób wykonania mielonego tofu
Tofu w kostce rozgnieść w misce za pomocą widelca, dodać do niego po jednej łyżeczce papryki, czosnku w proszku, cebuli w proszku, 3 łyżki sosu sojowego, odrobinę soli oraz pieprzu i wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i mocno podsmażyć przyprawione kawałki tofu.
Sposób wykonania spaghetti
Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni i podsmażyć wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy osiągniemy efekt zeszklenia, należy przełożyć warzywa do miseczki, a na ich miejsce wrzucamy na patelnię drobno pokrojoną marchewkę i seler. Dodaj posiekane suszone pomidory i (opcjonalnie) zalej winem. Duś do czasu, aż alkohol odparuje. Do patelni dodaj pomidory z puszki, czosnek, cebulę, przyprawy i usmażone tofu. Zamieszaj i duś na małym ogniu do czasu odparowania wody.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotowy makaron kukurydziany przekładamy na talerze, polewamy sosem i dekorujemy pokrojoną bazylią i wegańskim parmezanem.
Smacznego!