Makaron bezglutenowy spaghetti - wegańskie bolognese

Oto przepis na doskonały makaron spaghetti bolognese dla wegan i osób niespożywających glutenu. Bardzo szybkie i przepyszne danie, które pokochają nawet miłośnicy mięsnych potraw.

Kto z nas nie przepada za spaghetti? Osobiście nie znam takiej osoby, jednak wiem, że tradycyjna wersja bolognese z mięsem mielonym nie każdemu przypadnie do gustu. Dlatego wychodząc naprzeciw współczesnym potrzebom, pragnę podzielić się przepisem na przepyszny makaron spaghetti bolognese w wersji wegańskiej i bezglutenowej. 

 

Mięso mielone zastąpiłam wędzonym “mielonym” tofu, które po odpowiednim przygotowaniu do złudzenia przypomina mięso, a smakiem przewyższa nawet najlepiej przyprawioną wieprzowinę. Zwykłe pszeniczne spaghetti zamieniłam na makaron z mąki kukurydzianej i wprowadziłam kilka dodatkowych składników, które moim zdaniem dodają potrawie niepowtarzalnego aromatu.

Składniki:

  • makaron z mąki kukurydzianej,

  • 30g mielonego tofu (ja użyłam tofu wędzonego),

  • 2 puszki krojonych pomidorów dobrej jakości,

  • 1 średnia marchewka,

  • 1 łodyga selera naciowego,

  • ½ cebuli,

  • 2 ząbki czosnku,

  • łyżka oliwy z oliwek,

  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,

  • 5 kawałków suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę,

  • opcjonalnie ½ szklanki czerwonego wina.

 

Do podania:

  • świeża bazylia lub natka pietruszki,

  • starty wegański parmezan.

 

Składniki na mielone tofu:

  • 30g tofu,

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku,

  • 1 łyżeczka cebuli w proszku,

  • 3 łyżki sosu sojowego,

  • sól, pieprz do smaku,

  • łyżka oleju.

 

Sposób wykonania mielonego tofu

Tofu w kostce rozgnieść w misce za pomocą widelca, dodać do niego po jednej łyżeczce papryki, czosnku w proszku, cebuli w proszku, 3 łyżki sosu sojowego, odrobinę soli oraz pieprzu i wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i mocno podsmażyć przyprawione kawałki tofu.

 

Sposób wykonania spaghetti

Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni i podsmażyć wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy osiągniemy efekt zeszklenia, należy przełożyć warzywa do miseczki, a na ich miejsce wrzucamy na patelnię drobno pokrojoną marchewkę i seler. Dodaj posiekane suszone pomidory i (opcjonalnie) zalej winem. Duś do czasu, aż alkohol odparuje. Do patelni dodaj pomidory z puszki, czosnek, cebulę, przyprawy i usmażone tofu. Zamieszaj i duś na małym ogniu do czasu odparowania wody.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gotowy makaron kukurydziany przekładamy na talerze, polewamy sosem i dekorujemy pokrojoną bazylią i wegańskim parmezanem.

 

Smacznego!

 





Dobra rada

Czy wiesz, że sól można zastąpić domową przyprawą? W misce zmieszaj ze sobą 1/4 szklanki sproszkowanego czosnku, 2 łyżki oregano, 2 łyżki cebuli w proszku i 2 łyżki suszonej skórki z cytryny. Przesyp całość do szczelnego pojemnika.

Polecane

Czym zagęszczać zupę?

Czym zagęszczać zupę?

Zupy to w naszym kraju bardzo ważne dania, które stanowią...

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Szukasz pomysłu na smaczną, sycącą i słodką przekąskę dla...

Jak powinna wyglądać dieta cukrzyka?

Jak powinna wyglądać dieta cukrzyka?

Poszczególne diety różnią się między siebie kompozycją...

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Dania serwowane gościom na weselu to bardzo ważny element...