Czy warto stosować terapię ziołową w walce z cukrzycą?

Cukrzyca zbiera swoje żniwo w każdym przedziale wiekowym. Bez względu na etiologię charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi i związanymi z tym bezpośrednio objawami, takimi jak nadmierne pragnienie, częste oddawanie moczu, występowanie w nim glukozy.

Do najczęstszych przyczyn tego stanu należy wyczerpanie rezerw wysp trzustkowych (typ I) oraz postępująca insulinoodporność (typ II).

 

Specjalistycznym okiem

Według zaleceń wielu towarzystw diabetologicznych jednym z pierwszych etapów leczenia cukrzycy powinna być zmiana diety. Zastąpienie cukrów prostych (biały cukier, słodycze, wyroby wysoko przetworzone) przez złożone (kasza, ryż) zapobiega nie tylko napadom głodu, ale również reguluje pracę trzustki. Prowadzenie zrównoważonego bilansu płynowego pozwala na utrzymanie pożądanego poziomu glukozy oraz ochrania drogi moczowe przed toksynami i niepożądanym działaniem węglowodanów. Unikanie nasyconych kwasów tłuszczowych również pozytywnie wpłynie na gospodarkę węglowodanową. Przyjmowanie chudego mięsa i nabiału to także jeden z aspektów, na który należy zwrócić uwagę podczas komponowania diety.

Dieta dla cukrzyka nie musi być wcale nudna. Szeroko dostępne konsultacje dietetyczne umożliwiają zapoznanie się z obowiązującymi diabetyka zasadami, ale również naukę komponowania smacznych i ciekawych przepisów. Monotonne przyjmowanie jednego typu pokarmu często niekorzystnie wpływa na metabolizm, dlatego należy tego unikać. Jadłospis ułożony przy wsparciu profesjonalnego dietetyka (znajdziesz go tutaj) pozwoli zapanować nad rozkapryszonym cukrem i dostarczy Ci wszystkich potrzebnych witamin i minerałów.

 

Dosłowny powrót do korzeni

W walce z cukrzycą oprócz zmiany stylu życia, na który składa się dieta dla cukrzyka oraz konsultacje dietetyczne, dobrym pomysłem jest regularne stosowanie ziół obniżających poziom cukru. Zioła na cukrzycę stosowane są zarówno w czasie trwania choroby, jak i profilaktycznie, w stanach tzw. przedcukrzycowych. Najbardziej znanym ziołem powodującym spadek glukozy we krwi jest morwa biała. Spożywać ją można zarówno w postaci naparu (przed każdym głównym posiłkiem), jak i w formie suszonych owoców. Morwa nie tylko pobudza trzustkę do produkcji i wydzielania insuliny, ale również obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Podobne działanie ma pokrzywa. Obniża ona poziom glukozy na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na zmniejszaniu wchłaniania cukrów, a drugi na działaniu moczopędnym. W zwiększonej ilości moczu znajduje się również większa ilość glukozy (często pod wpływem wysokiego stężenia glukozy we krwi zostaje przekroczony tzw. próg nerkowy glukozy).

Do leczenia cukrzycy nadaje się również znany od wieków w lecznictwie żeń- szeń. Jego działanie wspomagające produkcję insuliny, a także zmniejszające wchłanianie węglowodanów w jelitach umożliwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Ponadto działa on oczyszczająco i przeciwzapalnie na wątrobę. Przy przyjmowaniu wielu leków ma to niebagatelne znaczenie.

Zioła na cukrzycę to świetne uzupełnienie konwencjonalnej terapii. Należy jednak pamiętać, że jedynie prawidłowa dieta i regularne przyjmowanie preparatów ziołowych umożliwi utrzymanie pożądanego poziomu glukozy we krwi. Nieumiarkowane przyjmowanie węglowodanów wraz z ziołami może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Najważniejsza jest regularność i dyscyplina.





Dobra rada

Zdrowy ser Czy wiesz, że ser żółty przeciwdziała powstawaniu próchnicy? Zapobiega również rozwojowi nowotworów i chorób skóry, a ponadto wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego.

Polecane

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Poznaj zasady sprawdzonej przez tysiące ludzi na całym...

Cała prawda o kawie, czyli ziarenka zdrowia w naszej filiżance

Cała prawda o kawie, czyli ziarenka zdrowia w naszej...

Lubisz kawę i nie wyobrażasz sobie początku dnia bez...

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Poznaj prosty przepis na pyszną i zdrową zupę krem z...

Wyciskarka czy sokowirówka? Co wybrać?

Wyciskarka czy sokowirówka? Co wybrać?

Świeży, własnoręcznie przygotowany sok, to bogactwo smaku...