Jak przyrządzić sycącą i aromatyczną zupę? Zobacz nasze przepisy na obiady domowe

Nie ma to jak dobra zupa. Zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym gęsty wywar jest nieoceniony. Doskonale rozgrzeje, nasyci głód i dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Najlepiej smakować będzie oczywiście prawdziwie domowa zupa – taka przyrządzona „od zera”, z naturalnych produktów.

Zupy to nie tylko rosół i pomidorowa. Najlepszy dowód na to znajdziesz np. w lokalach, które serwują obiady domowe w Łodzi. Tam „płynne” menu jest znacznie szersze. Sprawdź, które z receptur możesz zastosować również w domu.

 

Zupy krem z warzyw sezonowych

Jeżeli zupa ma sycić i urzekać aromatem, najlepiej będzie, jeżeli wybierzesz krem. Powstanie ze zblendowanych warzyw, które wcześniej ugotujesz z odpowiednio dobranymi przyprawami. Najciekawsze propozycje to:

  • Krem z dyni – podsmaż dynię w towarzystwie imbiru, cebuli oraz marchewek i, opcjonalnie, chilli. Zalej ok. 1,5 litra dobrej jakości bulionu i gotuj przez ok. 30-40 minut. Zabiel śmietaną lub mlekiem kokosowym. Całość zblenduj i serwuj z grzankami ziołowymi lub groszkiem ptysiowym.
  • Krem z pora i ziemniaków – podsmaż białą część pora pokrojonego w plastry na maśle razem z przyprawami – np. odrobiną chilli i tymiankiem, zalej bulionem i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj ok. 40 minut, a następnie zblenduj. Możesz doprawić imbirem oraz pieprzem. Serwuj z płatkami parmezanu i czosnkowymi grzankami.
  • Krem z groszku – podsmaż cebulę na maśle i dorzuć do niej mrożony groszek, po chwili zalej całość bulionem i gotuj aż groszek będzie miękki. Na ok. 5 minut przed końcem gotowania dopraw solą, pieprzem oraz kozieradką. Zblenduj. Podawaj z kleksem ze śmietany oraz serwuj z grzankami z pastą oliwkową.

 

Klasyczne zupy

Jeśli zamiast delikatnych kremów wolisz zupy o bardziej urozmaiconej teksturze, również masz z czego wybierać. Oto, co możesz przygotować.

  • Kapuśniak – z kapusty kwaszonej, białej lub mieszanki obu. Do zupy dodaj również ziemniaki, odrobinę koncentratu pomidorowego i dopraw ją m.in. zielem angielskim, liściem laurowym oraz szczyptą kminku.
  • Zalewajka – to regionalna zupa oparta na żurku. Zagotuj pokrojone w kostkę ziemniaki, grzyby, a następnie dodaj do nich pokrojoną kiełbasę wieprzową, a także żur, kilka ząbków czosnku i, opcjonalnie, zabiel zupę śmietaną.
  • Zupa grzybowa, np. z prawdziwków lub podgrzybków – grzyby podsmaż razem z cebulą, a następnie zalej bulionem warzywnym i gotuj przez kilkanaście – kilkadziesiąt minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj ubitą śmietanę kremówkę i serwuj z makaronem typu łazanki.
  • Zupa ogórkowa – do bulionu dodaj przecier z ogórków kiszonych, a następnie zabiel zupę śmietaną.
  • Zupa fasolowa – namocz białą fasolę na noc, odcedź ją i ugotuj na wywarze na żeberkach z dodatkiem soli. Po ok. godzinie gotowania i usunięciu „szumowin” dodaj marchewkę w plastrach, pietruszkę, kawałek korzenia selera, ziele angielskie i liść laurowy. Na koniec dodaj podsmażony z cebulą boczek pokrojony w kostkę. Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, dopraw majerankiem i po ok. 30 minutach podawaj.

 

Co zrobić, gdy nie masz czasu samodzielnie przygotować dobrej zupy? Większość miejsc serwujących obiady domowe w Łodzi, Warszawie i innych miejscowościach oferuje opcję ich dostawy prosto do klienta. W ten sposób możesz zamówić zupy, a do tego tradycyjnie polskie drugie danie – np. pierogi, schabowego czy mielonego. I niedzielny obiad gotowy!

 





Dobra rada

Sposób na sałatę Aby na dłużej zachować świeżość sałaty, dokładnie ją wysusz i chroń przed wilgocią, kładąc na wierzchu ręcznik papierowy, zawijając całość w folię i przechowując w lodówce.

Polecane

Zielona herbata i jej właściwości

Zielona herbata i jej właściwości

Zielona herbata to napój, który nie tylko wyśmienicie...

Zdrowa dieta na wiosnę

Zdrowa dieta na wiosnę

Zmęczony zimową stagnacją organizm potrzebuje odbudowania...

Jak pasteryzować i wekować przetwory?

Jak pasteryzować i wekować przetwory?

Wiosenne i letnie smaki warzyw i owoców mogą towarzyszyć...

Kubek a filiżanka

Kubek a filiżanka

Jedne z najpopularniejszych naczyń używanych przez nas na...