Jak przyrządzić sycącą i aromatyczną zupę? Zobacz nasze przepisy na obiady domowe

Nie ma to jak dobra zupa. Zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym gęsty wywar jest nieoceniony. Doskonale rozgrzeje, nasyci głód i dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Najlepiej smakować będzie oczywiście prawdziwie domowa zupa – taka przyrządzona „od zera”, z naturalnych produktów.

Zupy to nie tylko rosół i pomidorowa. Najlepszy dowód na to znajdziesz np. w lokalach, które serwują obiady domowe w Łodzi. Tam „płynne” menu jest znacznie szersze. Sprawdź, które z receptur możesz zastosować również w domu.

 

Zupy krem z warzyw sezonowych

 

Jeżeli zupa ma sycić i urzekać aromatem, najlepiej będzie, jeżeli wybierzesz krem. Powstanie ze zblendowanych warzyw, które wcześniej ugotujesz z odpowiednio dobranymi przyprawami. Najciekawsze propozycje to:

  • Krem z dyni – podsmaż dynię w towarzystwie imbiru, cebuli oraz marchewek i, opcjonalnie, chilli. Zalej ok. 1,5 litra dobrej jakości bulionu i gotuj przez ok. 30-40 minut. Zabiel śmietaną lub mlekiem kokosowym. Całość zblenduj i serwuj z grzankami ziołowymi lub groszkiem ptysiowym.
  • Krem z pora i ziemniaków – podsmaż białą część pora pokrojonego w plastry na maśle razem z przyprawami – np. odrobiną chilli i tymiankiem, zalej bulionem i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj ok. 40 minut, a następnie zblenduj. Możesz doprawić imbirem oraz pieprzem. Serwuj z płatkami parmezanu i czosnkowymi grzankami.
  • Krem z groszku – podsmaż cebulę na maśle i dorzuć do niej mrożony groszek, po chwili zalej całość bulionem i gotuj aż groszek będzie miękki. Na ok. 5 minut przed końcem gotowania dopraw solą, pieprzem oraz kozieradką. Zblenduj. Podawaj z kleksem ze śmietany oraz serwuj z grzankami z pastą oliwkową.

 


 

Klasyczne zupy

 

Jeśli zamiast delikatnych kremów wolisz zupy o bardziej urozmaiconej teksturze, również masz z czego wybierać. Oto, co możesz przygotować.

  • Kapuśniak – z kapusty kwaszonej, białej lub mieszanki obu. Do zupy dodaj również ziemniaki, odrobinę koncentratu pomidorowego i dopraw ją m.in. zielem angielskim, liściem laurowym oraz szczyptą kminku.
  • Zalewajka – to regionalna zupa oparta na żurku. Zagotuj pokrojone w kostkę ziemniaki, grzyby, a następnie dodaj do nich pokrojoną kiełbasę wieprzową, a także żur, kilka ząbków czosnku i, opcjonalnie, zabiel zupę śmietaną.
  • Zupa grzybowa, np. z prawdziwków lub podgrzybków – grzyby podsmaż razem z cebulą, a następnie zalej bulionem warzywnym i gotuj przez kilkanaście – kilkadziesiąt minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj ubitą śmietanę kremówkę i serwuj z makaronem typu łazanki.
  • Zupa ogórkowa – do bulionu dodaj przecier z ogórków kiszonych, a następnie zabiel zupę śmietaną.
  • Zupa fasolowa – namocz białą fasolę na noc, odcedź ją i ugotuj na wywarze na żeberkach z dodatkiem soli. Po ok. godzinie gotowania i usunięciu „szumowin” dodaj marchewkę w plastrach, pietruszkę, kawałek korzenia selera, ziele angielskie i liść laurowy. Na koniec dodaj podsmażony z cebulą boczek pokrojony w kostkę. Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, dopraw majerankiem i po ok. 30 minutach podawaj.

 

Co zrobić, gdy nie masz czasu samodzielnie przygotować dobrej zupy? Większość miejsc serwujących obiady domowe w Łodzi, Warszawie i innych miejscowościach oferuje opcję ich dostawy prosto do klienta. W ten sposób możesz zamówić zupy, a do tego tradycyjnie polskie drugie danie – np. pierogi, schabowego czy mielonego. I niedzielny obiad gotowy!

 





Dobra rada

Sposób na sałatę Aby na dłużej zachować świeżość sałaty, dokładnie ją wysusz i chroń przed wilgocią, kładąc na wierzchu ręcznik papierowy, zawijając całość w folię i przechowując w lodówce.

Polecane

Jak samodzielnie upiec chleb?

Jak samodzielnie upiec chleb?

Chleb to jeden z podstawowych produktów w naszej diecie....

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Szukasz pomysłu na smaczną, sycącą i słodką przekąskę dla...

Idealna patelnia grillowa do Twojej kuchni

Idealna patelnia grillowa do Twojej kuchni

Codzienne gotowanie nie musi wcale być nudne! Na...

Czym się różnią zmywarki gastronomiczne od domowych?

Czym się różnią zmywarki gastronomiczne od domowych?

Zmywarka gastronomiczna to podstawowy element wyposażenia...