Poznaj kuchnię Islandii

Islandia słynie nie tylko z pięknych, malowniczych krajobrazów, które pozostają na zawsze w pamięci, ale również z niekonwencjonalnej i zasługującej bez wątpienia na uwagę kuchni.

Zastanawiasz się, jak może smakować pieczony pod ziemią chleb wulkaniczny? A może skusiłbyś się na krem z homara, zupę rybną z mleczkiem kokosowym lub baranie łby? Są to potrawy typowo islandzkie, charakteryzujące się nietuzinkowym smakiem i przyrządzane w sposób, który dla Europejczyka może się wydawać co najmniej osobliwy. A jednak wielu mieszkańców Starego Kontynentu, zakosztowawszy islandzkich przysmaków, przekonuje się do nich i chwali je sobie.


 

Co głoszą legendy?

 

Tradycyjna kuchnia islandzka obrosła wieloma legendami, z których część jest prawdziwa, część zaś należy włożyć między bajki. Do tej pierwszej grupy zaliczyć można podania o tym, że dawniej, kiedy jeszcze możliwości transportu w tym zakątku Ziemi były ograniczone (dzisiaj oczywiście sytuacja się diametralnie zmieniła, o czym zaświadcza chociażby ta oferta biura podróży: https://logostour.pl/kraje/islandia), autochtoni nie mieli dostępu do pożywienia pochodzącego spoza Islandii i w związku z tym musieli żywić się wszystkimi częściami ryb i pozostałych zwierząt, z którymi dzielili wyspę. Zaspokajali więc głód nawet mózgiem, żołądkiem czy jądrami ubitej zwierzyny. Dziś dania takie jak barania głowa (bez futra i mózgu), wędzone baranie jądra czy też owczy żołądek z mięsem, tłuszczem i krwią w środku stanowią jedynie kulinarną atrakcję dla turystów i raczej niewielu Islandczyków zajada się tego typu specjałami.


 

Islandia – wycieczki kulinarne

Jakkolwiek tradycyjne islandzkie potrawy, pojawiające się w podaniach i legendach, odeszły już raczej do lamusa, to jednak między współczesną kuchnią islandzką a jej korzeniami daje się zauważyć pewną ciągłość. Niektóre z tradycyjnych potraw zachowały się do dziś. Np. bardzo popularna nie tylko w islandzkich domach, ale również w restauracjach, sklepach i innych punktach sprzedaży jest suszona ryba. Można odnieść wrażenie, że smakuje podobnie jak rybne chipsy, ale w przeciwieństwie do nich jest bardzo pożywna i sycąca. Zresztą należy tutaj poczynić pewną uwagę ogólną. Otóż Islandczycy gustują we wszelkiego rodzaju daniach rybnych, czego dowodnym przykładem jest popularność dań powstałych z homara. Do najwyśmienitszych rarytasów należy gęsty i zaiste przepyszny krem z homara, który dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych. Bardzo apetyczna jest też zupa rybna z curry i mleczkiem kokosowym.

 

Równie dużym powodzeniem cieszy się skyr, kremowy twaróg produkowany z odtłuszczonego zsiadłego mleka. W konsystencji podobny jest do serka homogenizowanego. Z wizualnego punktu widzenia różni się jedynie mniejszą zawartością tłuszczu.

 

Islandzką ciekawostką kulinarną jest Rugbrauð, chleb wulkaniczny, o którym już powyżej była mowa. Piecze się go w podziemnej, geotermalnej piekarni: najpierw wyrabia się ciasto chlebowe, następnie wlewa się je do garnka i umieszcza na całą dobę metr pod ziemią, gdzie masa się piecze na gorącej, wulkanicznej parze. To jeden z najlepszych miejscowych smakołyków.


 

Kuchnia islandzka jest nietypowa, ale nie znaczy to, że nie znajduje swoich miłośników wśród obcokrajowców. Przeciwnie – dzięki swojej nietuzinkowości stanowi prawdziwą atrakcję kulinarną. Obfituje w wiele pożywnych i smacznych potraw, które warto spróbować!





Dobra rada

Sposób na sałatę Aby na dłużej zachować świeżość sałaty, dokładnie ją wysusz i chroń przed wilgocią, kładąc na wierzchu ręcznik papierowy, zawijając całość w folię i przechowując w lodówce.

Polecane

Zielona herbata i jej właściwości

Zielona herbata i jej właściwości

Zielona herbata to napój, który nie tylko wyśmienicie...

Zdrowa dieta na wiosnę

Zdrowa dieta na wiosnę

Zmęczony zimową stagnacją organizm potrzebuje odbudowania...

Jak pasteryzować i wekować przetwory?

Jak pasteryzować i wekować przetwory?

Wiosenne i letnie smaki warzyw i owoców mogą towarzyszyć...

Kubek a filiżanka

Kubek a filiżanka

Jedne z najpopularniejszych naczyń używanych przez nas na...