Poznaj kuchnię Islandii

Islandia słynie nie tylko z pięknych, malowniczych krajobrazów, które pozostają na zawsze w pamięci, ale również z niekonwencjonalnej i zasługującej bez wątpienia na uwagę kuchni.

Zastanawiasz się, jak może smakować pieczony pod ziemią chleb wulkaniczny? A może skusiłbyś się na krem z homara, zupę rybną z mleczkiem kokosowym lub baranie łby? Są to potrawy typowo islandzkie, charakteryzujące się nietuzinkowym smakiem i przyrządzane w sposób, który dla Europejczyka może się wydawać co najmniej osobliwy. A jednak wielu mieszkańców Starego Kontynentu, zakosztowawszy islandzkich przysmaków, przekonuje się do nich i chwali je sobie.

 

Co głoszą legendy?

Tradycyjna kuchnia islandzka obrosła wieloma legendami, z których część jest prawdziwa, część zaś należy włożyć między bajki. Do tej pierwszej grupy zaliczyć można podania o tym, że dawniej, kiedy jeszcze możliwości transportu w tym zakątku Ziemi były ograniczone (dzisiaj oczywiście sytuacja się diametralnie zmieniła, o czym zaświadcza chociażby ta oferta biura podróży: https://logostour.pl/kraje/islandia), autochtoni nie mieli dostępu do pożywienia pochodzącego spoza Islandii i w związku z tym musieli żywić się wszystkimi częściami ryb i pozostałych zwierząt, z którymi dzielili wyspę. Zaspokajali więc głód nawet mózgiem, żołądkiem czy jądrami ubitej zwierzyny. Dziś dania takie jak barania głowa (bez futra i mózgu), wędzone baranie jądra czy też owczy żołądek z mięsem, tłuszczem i krwią w środku stanowią jedynie kulinarną atrakcję dla turystów i raczej niewielu Islandczyków zajada się tego typu specjałami.

 

Islandia – wycieczki kulinarne

Jakkolwiek tradycyjne islandzkie potrawy, pojawiające się w podaniach i legendach, odeszły już raczej do lamusa, to jednak między współczesną kuchnią islandzką a jej korzeniami daje się zauważyć pewną ciągłość. Niektóre z tradycyjnych potraw zachowały się do dziś. Np. bardzo popularna nie tylko w islandzkich domach, ale również w restauracjach, sklepach i innych punktach sprzedaży jest suszona ryba. Można odnieść wrażenie, że smakuje podobnie jak rybne chipsy, ale w przeciwieństwie do nich jest bardzo pożywna i sycąca. Zresztą należy tutaj poczynić pewną uwagę ogólną. Otóż Islandczycy gustują we wszelkiego rodzaju daniach rybnych, czego dowodnym przykładem jest popularność dań powstałych z homara. Do najwyśmienitszych rarytasów należy gęsty i zaiste przepyszny krem z homara, który dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych. Bardzo apetyczna jest też zupa rybna z curry i mleczkiem kokosowym.

 

Równie dużym powodzeniem cieszy się skyr, kremowy twaróg produkowany z odtłuszczonego zsiadłego mleka. W konsystencji podobny jest do serka homogenizowanego. Z wizualnego punktu widzenia różni się jedynie mniejszą zawartością tłuszczu.

 

Islandzką ciekawostką kulinarną jest Rugbrauð, chleb wulkaniczny, o którym już powyżej była mowa. Piecze się go w podziemnej, geotermalnej piekarni: najpierw wyrabia się ciasto chlebowe, następnie wlewa się je do garnka i umieszcza na całą dobę metr pod ziemią, gdzie masa się piecze na gorącej, wulkanicznej parze. To jeden z najlepszych miejscowych smakołyków.


 

Kuchnia islandzka jest nietypowa, ale nie znaczy to, że nie znajduje swoich miłośników wśród obcokrajowców. Przeciwnie – dzięki swojej nietuzinkowości stanowi prawdziwą atrakcję kulinarną. Obfituje w wiele pożywnych i smacznych potraw, które warto spróbować!

 





Dobra rada

Jak łatwo rozłupać kokos? Włóż orzech na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Po lekkim ostudzeniu połóż go na desce i uderzaj tłuczkiem do mięsa, zwiększając siłę do momentu pęknięcia na pół.

Polecane

Sycące menu na ciężki dzień

Sycące menu na ciężki dzień

Zapowiada się ciężki dzień? Nic nie pomoże Ci go...

Tradycyjne kluski śląskie: smak kultury!

Tradycyjne kluski śląskie: smak kultury!

Na Śląsku określa się je mianem klusek „biołych” oraz...

Jak urządzić restaurację?

Jak urządzić restaurację?

Zamierzasz otworzyć restaurację? Przeczytaj koniecznie...

Czekolada do picia - magia kakao

Czekolada do picia - magia kakao

Czekoladę przyrządza się z ziaren kakaowca. To...