Dania rybne – za co tak je kochamy? Jak je urozmaicić, by oprzeć się nudzie?

Na co dzień na naszych stołach królują raczej dania mięsne, głównie z wieprzowiną, wołowiną bądź drobiem w roli głównej. Ze względu na położenie na mapie świata i związany z nim klimat nie specjalizujemy się np. w lekkiej kuchni śródziemnomorskiej, bazującej w dużej mierze na owocach morza i rybach.

To zupełnie naturalne, że skupiamy się na naszych rodzimych bogactwach. Czasem jednak pragniemy odmiany, bo nie ma nic gorszego niż nuda i rutyna w kuchni. W związku z tym chętnie sięgamy po dania, które występują u nas raczej okazjonalnie, jak dania rybne. Szkoda, bowiem ryby mają naprawdę wiele do zaoferowania!

 

 

Ryby – co nam oferują?

 

Ryby albo się lubi, albo nie, a dzieje się tak dlatego, że ich mięso jest bardzo charakterystyczne w smaku. Miłośnicy ryb cenią je właśnie za ów smak i mało tego, niemal bezbłędnie potrafią odgadnąć, z jakiej ryby mięso mają w ustach. Tak zwane ryby konsumpcyjne, czyli jadalne, są jednak nie tylko smaczne, ale jednocześnie stanowią prawdziwą skarbnicę wielu wartościowych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim ryby są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wielu cennych witamin i minerałów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Aby jednak ryba była w pełni wartościowa, musi być poławiana na obszarach nieskażonych lub pochodzić ze sprawdzonej hodowli, gdzie ma odpowiednie warunki do życia, nie jest karmiona antybiotykami i innego rodzaju chemią.

 

 

Najpopularniejsze dania rybne

 

Chyba najbardziej popularną i najprostszą potrawą jest panierowany filet z ryby, serwowany z frytkami i sałatką. W dokładnie takim samym zestawie może występować ryba grillowana, pieczona w piekarniku lub wędzona, choć w przypadku ostatniej opcji już zdecydowanie trudniej przygotować samodzielnie rybę w domu – chyba że posiadamy np. małą domową wędzarnię w ogrodzie. Równie dużą popularnością cieszą się wszelkie ryby w zalewie – octowej, po grecku, itp. Wiele osób przygotowuje ponadto sałatki rybne. Choć wydawać by się mogło, że różnorodność jest spora, prawdziwi miłośnicy ryb, którzy sięgają po dania rybne stosunkowo często, szybko mogą zacząć odczuwać niedosyt i znudzenie. Na szczęście jednak istnieje tak wiele przepisów na ryby, że przy odrobinie chęci i zaangażowania możemy stworzyć prawdziwe cuda i za każdym razem przygotowywać coś zupełnie nowego!

 

 

Przełam rutynę – rozsmakuj się w rybach na nowo!

 

Nuda w kuchni jest niebezpiecznym zjawiskiem, bowiem odbiera całą radość z gotowania. Z całą pewnością warto zatem zadbać o odpowiednią różnorodność. Wiele dań rybnych to dania naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego z ich stworzeniem poradzimy sobie nawet wtedy, gdy na co dzień nie mamy z kuchnią zbyt wiele wspólnego. Ciekawą propozycją jest np. ryba zapiekana w sosie beszamelowym lub w sosie śmietanowym z ziemniakami (świetnie sprawdzi się tu zarówno dorsz, łosoś czy pstrąg), ryba w glazurze musztardowo-imbirowej czy niezwykle aromatyczny sum zapiekany w śmietanie z ćwikłą (prosty i szybki przepis znajduje się TUTAJ). To zaledwie kilka z całego arsenału bardzo interesujących przepisów, dzięki którym możemy urozmaicić swój codzienny jadłospis.

 

Do każdej ryby możemy zaserwować także najrozmaitsze dodatki, w zależności od upodobań i zdolności kulinarnych. Nie muszą to być standardowe frytki i surówka z białej kapusty, ale całe mnóstwo innych dodatków, jak np. pieczone ziemniaczki czy frytki w nietypowym kształcie z przyprawami, a także wiele ciekawych sałatek, sosów, itp.





Dobra rada

Chcesz poprawić koncentrację i efektywność pracy? Jedz banany! Naukowcy udowodnili, że mają one korzystny wpływ na pracę mózgu, dostarczają energii i wspomagają wysiłek intelektualny.

Polecane

Czym zagęszczać zupę?

Czym zagęszczać zupę?

Zupy to w naszym kraju bardzo ważne dania, które stanowią...

Jak uratować przesolone danie?

Jak uratować przesolone danie?

Gotowanie może być wielką przyjemnością, lecz podczas...

Czy warto stosować terapię ziołową w walce z cukrzycą?

Czy warto stosować terapię ziołową w walce z cukrzycą?

Cukrzyca zbiera swoje żniwo w każdym przedziale wiekowym....

Dania rybne – za co tak je kochamy? Jak je urozmaicić, by oprzeć się nudzie?

Dania rybne – za co tak je kochamy? Jak je urozmaicić, by...

Na co dzień na naszych stołach królują raczej dania...