Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Dania serwowane gościom na weselu to bardzo ważny element imprezy. Jak skomponować menu weselne, aby było idealne pod każdym względem?

Aby uroczystość ślubna oraz następująca po niej impreza weselna były udane, należy zadbać o każdy szczegół: o zaproszenia ślubne, o należyty wystrój lokalu, w którym odbędzie się wesele, o rozmaite formalności związane z zarezerwowaniem kościoła w określonym terminie itp. Warto zatroszczyć się też o menu weselne. W końcu każdej parze młodej zależy na tym, aby na weselnym stole znalazły się pyszne i pożywne potrawy. Tymczasem skomponowanie idealnego jadłospisu wbrew pozorom wcale nie jest takie łatwe.

 

Zaufanie do personelu

Warto zaufać szefowi kuchni pracującemu w lokalu, który chcemy wynająć w dniu ślubu. Jeśli jest to lokal godny polecenia i trzymający profesjonalny poziom, nie powinniśmy się obawiać o jakość przyrządzanych tam potraw. Warto zauważyć, że obsługa sali weselnej nie jest niczym nowym dla personelu w tego typu miejscach, dlatego można zasadnie przypuszczać, że i tym razem, w dniu naszego ślubu, zda egzamin.

 

Możliwość modyfikowania menu

W gotowym menu oferowanym przez szefa kuchni w danym lokalu można oczywiście nanosić poprawki, tak aby jadłospis w stu procentach nam odpowiadał. Nie ma sensu akceptować na stole potraw, za którymi nie przepadamy. W ich miejsce możemy zaproponować dania niestandardowe. Jeśli zależy nam na wprowadzeniu do jadłospisu potraw nietypowych, egotycznych, upewnijmy się najpierw, czy personel pracujący w wynajmowanym przez nas lokalu będzie w stanie poradzić sobie z ich przygotowaniem. Poza tym warto mieć na względzie upodobania kulinarne gości – nie każdy musi lubić dania niewpisujące się w standardowe ramy. Dlatego na weselnym stole powinny znaleźć się koniecznie przysmaki tradycyjne.

 

Pora roku jest ważna

Na wpływ weselnego menu powinna mieć też pora roku. W miesiącach letnich, kiedy organizuje się najwięcej ślubów oraz imprez weselnych, najlepiej sprawdzą się lekkie kremy warzywne, galaretki i tatar, natomiast późną jesienią i zimą dobrym pomysłem może się okazać gorący rosół.

 

Mamy nadzieję, że garść powyższych porad pomoże Wam w skomponowaniu weselnego menu! Gotowe karty menu znajdziecie na stronie zapi.pl

 





Dobra rada

Nie chcesz jeść cukru? Możesz zastąpić go melasą, miodem, syropem klonowym lub stevią.

Polecane

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Szukasz pomysłu na smaczną, sycącą i słodką przekąskę dla...

Kasza bulgur: skarb z tureckich ziem

Kasza bulgur: skarb z tureckich ziem

Moda na kaszę nie słabnie. Przerobiliśmy już wszelkie...

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Dania serwowane gościom na weselu to bardzo ważny element...