Pyszne ciasteczka na Święta

Święta Bożego Narodzenia nie mogłyby się obyć bez słodkości. Oto dwa przepisy na pyszne ciasteczka, które zaskoczą Twoich domowników i gości.

Pierniki, ciasteczka z żurawiną, a może orzeszki? Wybierz swoje ulubione świąteczne ciastka.

 

 

Kruche ciasteczka z żurawiną

 

Do zrobienia tych ciasteczek na Święta potrzebne nam będą:

  • 220 g masła
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki grubo posiekanych orzechów pecan
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 0,5 łyżeczki soli

 

Masło miksujemy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy mleko, cukier wanilinowy, sól, mąkę i miksujemy. Wsypujemy żurawinę oraz orzechy i miksujemy przez kilka sekund.

 

Z ciasta formujemy dwa wałki, każdy o długości około 30 centymetrów. Smarujemy każdy z nich wodą i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Ciasto kładziemy na kawałku folii spożywczej, szczelnie je owijamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza, blachy wykładamy papierem do pieczenia. Ostrym, ząbkowanym nożem kroimy plasterki ciasta o grubości około 4 milimetrów, kładziemy na papierze i pieczemy przez około 12 minut.

 

 

Ciasteczka – orzeszki

 

Te ciasteczka są tradycyjnym świątecznym przysmakiem w wielu polskich domach. Do ich zrobienia jest potrzebna specjalna maszynka elektryczna. Takie ciasteczka na święta przyrządzimy z:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajek
  • 100 g cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki umieszczamy w misie malaksera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kuleczki i pieczemy je w rozgrzanej maszynie przez około 3 minuty. Wyjmujemy, studzimy.

 

W roli nadzienia takich ciasteczek na Święta może wystąpić na przykład krem orzechowy (równie dobrze do tego celu sprawdzi się również masa kajmakowa). Przepis na niego jest następujący:

  • 230 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich

 

Mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy z połową cukru. W misie miksera umieszczamy żółtka, sól, resztę cukru, ekstrakt z wanilii i ucieramy do białości. Dodajemy przesianą mąkę pszenną. Gdy mleko się zagotuje, przelewamy 1/3 porcji do masy żółtkowej i miksujemy. Zahartowaną w ten sposób mieszankę przelewamy do reszty mleka i gotujemy jak budyń, mieszając do zagotowania. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała budyniu i odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy wystudzony budyń i ucieramy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i miksujemy do połączenia.

 

Orzeszki nadziewamy masą i łączymy w pary. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.





Dobra rada

Zdrowe oleje Najzdrowsze oleje do smażenia to: olej rzepakowy, kokosowy, olej z orzeszków ziemnych oraz oliwa z oliwek.

Polecane

Jak uratować przesolone danie?

Jak uratować przesolone danie?

Gotowanie może być wielką przyjemnością, lecz podczas...

Wigilia: tradycja czy nowoczesność?

Wigilia: tradycja czy nowoczesność?

W tym roku zaplanowałeś wigilię u siebie w domu? Będzie...

Jakie wino pić do obiadu

Jakie wino pić do obiadu

Chociaż zwyczaj picia alkoholu podczas wspólnych posiłków...

Jak układać sztućce na stole?

Jak układać sztućce na stole?

Perfekcyjna pani domu oraz perfekcyjny pan domu,...