Święta Bożego Narodzenia nie mogłyby się obyć bez słodkości. Oto dwa przepisy na pyszne ciasteczka, które zaskoczą Twoich domowników i gości.
Pierniki, ciasteczka z żurawiną, a może orzeszki? Wybierz swoje ulubione świąteczne ciastka.
Kruche ciasteczka z żurawiną
Do zrobienia tych ciasteczek na Święta potrzebne nam będą:
- * 220 g masła
- * 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- * 2,5 szklanki mąki pszennej
- * ¾ szklanki suszonej żurawiny
- * 0,5 szklanki grubo posiekanych orzechów pecan
- * 100 g wiórków kokosowych
- * 2 łyżki mleka
- * 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- * 0,5 łyżeczki soli
Masło miksujemy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy mleko, cukier wanilinowy, sól, mąkę i miksujemy. Wsypujemy żurawinę oraz orzechy i miksujemy przez kilka sekund.
Z ciasta formujemy dwa wałki, każdy o długości około 30 centymetrów. Smarujemy każdy z nich wodą i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Ciasto kładziemy na kawałku folii spożywczej, szczelnie je owijamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza, blachy wykładamy papierem do pieczenia. Ostrym, ząbkowanym nożem kroimy plasterki ciasta o grubości około 4 milimetrów, kładziemy na papierze i pieczemy przez około 12 minut.
Ciasteczka – orzeszki
Te ciasteczka są tradycyjnym świątecznym przysmakiem w wielu polskich domach. Do ich zrobienia jest potrzebna specjalna maszynka elektryczna. Takie ciasteczka na święta przyrządzimy z:
- * 400 g mąki pszennej
- * 250 g masła
- * 100 g mąki ziemniaczanej
- * 2 jajek
- * 100 g cukru pudru
- * 16 g cukru wanilinowego
- * Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki umieszczamy w misie malaksera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kuleczki i pieczemy je w rozgrzanej maszynie przez około 3 minuty. Wyjmujemy, studzimy.
W roli nadzienia takich ciasteczek na Święta może wystąpić na przykład krem orzechowy (równie dobrze do tego celu sprawdzi się również masa kajmakowa). Przepis na niego jest następujący:
- * 230 g masła
- * 1 szklanka mleka
- * 3 żółtka
- * 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- * 3 łyżki mąki pszennej
- * 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- * 0,5 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich
Mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy z połową cukru. W misie miksera umieszczamy żółtka, sól, resztę cukru, ekstrakt z wanilii i ucieramy do białości. Dodajemy przesianą mąkę pszenną. Gdy mleko się zagotuje, przelewamy 1/3 porcji do masy żółtkowej i miksujemy. Zahartowaną w ten sposób mieszankę przelewamy do reszty mleka i gotujemy jak budyń, mieszając do zagotowania. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała budyniu i odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy wystudzony budyń i ucieramy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i miksujemy do połączenia.
Orzeszki nadziewamy masą i łączymy w pary. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.