Pyszne ciasteczka na Święta

Święta Bożego Narodzenia nie mogłyby się obyć bez słodkości. Oto dwa przepisy na pyszne ciasteczka, które zaskoczą Twoich domowników i gości.

Pierniki, ciasteczka z żurawiną, a może orzeszki? Wybierz swoje ulubione świąteczne ciastka.

 

 

Kruche ciasteczka z żurawiną

 

Do zrobienia tych ciasteczek na Święta potrzebne nam będą:

  • 220 g masła
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki grubo posiekanych orzechów pecan
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 0,5 łyżeczki soli

 

Masło miksujemy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy mleko, cukier wanilinowy, sól, mąkę i miksujemy. Wsypujemy żurawinę oraz orzechy i miksujemy przez kilka sekund.

 

Z ciasta formujemy dwa wałki, każdy o długości około 30 centymetrów. Smarujemy każdy z nich wodą i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Ciasto kładziemy na kawałku folii spożywczej, szczelnie je owijamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza, blachy wykładamy papierem do pieczenia. Ostrym, ząbkowanym nożem kroimy plasterki ciasta o grubości około 4 milimetrów, kładziemy na papierze i pieczemy przez około 12 minut.

 

 

Ciasteczka – orzeszki

 

Te ciasteczka są tradycyjnym świątecznym przysmakiem w wielu polskich domach. Do ich zrobienia jest potrzebna specjalna maszynka elektryczna. Takie ciasteczka na święta przyrządzimy z:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajek
  • 100 g cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki umieszczamy w misie malaksera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kuleczki i pieczemy je w rozgrzanej maszynie przez około 3 minuty. Wyjmujemy, studzimy.

 

W roli nadzienia takich ciasteczek na Święta może wystąpić na przykład krem orzechowy (równie dobrze do tego celu sprawdzi się również masa kajmakowa). Przepis na niego jest następujący:

  • 230 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich

 

Mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy z połową cukru. W misie miksera umieszczamy żółtka, sól, resztę cukru, ekstrakt z wanilii i ucieramy do białości. Dodajemy przesianą mąkę pszenną. Gdy mleko się zagotuje, przelewamy 1/3 porcji do masy żółtkowej i miksujemy. Zahartowaną w ten sposób mieszankę przelewamy do reszty mleka i gotujemy jak budyń, mieszając do zagotowania. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała budyniu i odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy wystudzony budyń i ucieramy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i miksujemy do połączenia.

 

Orzeszki nadziewamy masą i łączymy w pary. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.





Dobra rada

Zdrowe oleje Najzdrowsze oleje do smażenia to: olej rzepakowy, kokosowy, olej z orzeszków ziemnych oraz oliwa z oliwek.

Polecane

Jaką patelnię wybrać?

Jaką patelnię wybrać?

Nieodzowne wyposażenie każdej kuchni, bez którego...

Cała prawda o kawie, czyli ziarenka zdrowia w naszej filiżance

Cała prawda o kawie, czyli ziarenka zdrowia w naszej...

Lubisz kawę i nie wyobrażasz sobie początku dnia bez...

Jakie mleko zamiast krowiego?

Jakie mleko zamiast krowiego?

Człowiek z wiekiem w coraz mniejszym stopniu toleruje...

Arabica czy robusta – czym się różnią te rodzaje kaw?

Arabica czy robusta – czym się różnią te rodzaje kaw?

Kawa, podobnie jak herbata, uchodzi za najpopularniejszy...