Jak układać sztućce na stole?

Perfekcyjna pani domu oraz perfekcyjny pan domu, przyjmując gości, powinni wiedzieć, jak układać sztućce na stole. Jeśli wydaje Ci się, że savoire vivre dotyczy tylko zachowania przy stole, to jesteś w błędzie.

Jego zasady mówią także o tym, jak układać sztućce czy jak nakrywać do stołu, aby ten zawsze wyglądał elegancko i gustownie. Te zasady savoire vivre z pewnością przydadzą Ci się, jeśli organizujesz wystawną kolacje dla gości i chcesz im zaimponować.

 

Podstawowa zasada mówi, że sztućce układamy od zewnątrz do wewnątrz. Po prawej stronie talerza powinny znajdować się kolejno noże: do dania głównego, do ryb i do zakąski. Po nożach łyżeczki do kawy i herbaty, a na sam koniec  łyżka do zupy i widelec do owoców morza. Przejdźmy teraz do lewej strony talerza. Tam powinny znaleźć się kolejno widelce do dania głównego,  do ryb oraz do zakąsek. Jeżeli chodzi o miejsce, w którym umieszczamy sztućce deserowe, to te powinny znaleźć się nad talerzem. Eleganckie nakrycie powinno znajdować się na środku. Jeśli zaś chodzi o sztućce, to te znajdują się w takiej samej odległości od krawędzi blatu. Jeśli wydaje Ci się, że to już wszystkie zasady - nic bardziej mylnego. Kompletne nakrycie nie składa się tylko z talerza i sztućców. Na stole powinny znaleźć się także kieliszki, które ułożone być powinny w określonej kolejności. Najbliżej gościa znajduje się kieliszek do wody. Drugim w kolejności jest ten do szampana. Następnym jest do podawania czerwonego wina, a idąc dalej, znajduje się duży kieliszek do białego wina i mały do sherry.

 

 

Ułożenie sztućców - o czym nas informuje?

 

Nakrycie oraz sztućce to nasze przyrządy w restauracji do porozumiewania się z kelnerem. Wyobraź sobie teraz swój talerz jako tarczę zegara. Nóż i widelec rozstawiony na godzinie piątej i siódmej oznacza przerwę w posiłku, do którego za chwilę powrócimy. Kolejnym komunikatem dla kelnera jest skrzyżowanie sztućców. To nic innego jak prośba o dokładkę. Taką samą komendę oznaczają sztućce ułożone czubkami do siebie na godzinie piątej i siódmej. W celu poinformowania kelnera, że już może zabrać nam talerz, układamy sztućce równolegle na godzinie piątej. 

 

 

Savoire vivre - ciekawostki

 

Zasady dobrego wychowania regulują również sposób, kolejność podawania oraz spożywania potraw. Jeśli na przyjęciu zostają nam podane gotowane ziemniaki, to nie kroimy ich. Należy rozdrobnić je na talerzu, używając do tego widelca. Innym wyzwaniem podczas przyjęcia może być spaghetti. To danie spożywamy, trzymając w prawej dłoni widelec, którym nawijamy makaron. W lewej dłoni jest miejsce na łyżkę, którą oddzielamy nawinięty makaron od reszty na talerzu. Jeśli do dania zostanie podany sos, wtedy polewamy nim wyłącznie mięso. Zawsze omijamy ziemniaki i resztę dania. Jeśli na stole podana zostaje cytryna pokrojona w ćwiartki, to wtedy należy wziąć ją do ręki i wycisnąć z niej sok na danie. Jeśli chcemy sięgnąć po cytrynę w plasterkach, to używamy do tego wyłącznie sztućcy.

 

Savoire vivre, czyli sztuka odpowiedniego posługiwania się sztućcami. Jeśli powyższe zasady brzmią dla Ciebie jak czarna magia, to kluczem do ich opanowania jest regularne ćwiczenie. Powyższe zasady z pewnością przydadzą Ci się podczas jednej z wizyt w wykwintnej restauracji lub kiedy zostaniesz zaproszony na wykwintne przyjęcie. Warto więc chociażby powtórzyć je sobie przed spotkaniem, aby uniknąć towarzyskiej gafy.





Dobra rada

Nie chcesz jeść cukru? Możesz zastąpić go melasą, miodem, syropem klonowym lub stevią.

Polecane

Jak uratować przesolone danie?

Jak uratować przesolone danie?

Gotowanie może być wielką przyjemnością, lecz podczas...

Odchudzanie czy oczyszczanie – czego potrzebuje Twój organizm?

Odchudzanie czy oczyszczanie – czego potrzebuje Twój...

Dużymi krokami zbliża się lato, a my chcemy w szybkim...

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Dania serwowane gościom na weselu to bardzo ważny element...