Sprawdzone przepisy na karkówkę

Ta jedna z najpopularniejszych w polskiej kuchni części wieprzowiny może być przygotowywana na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się podczas pieczenia, smażenia czy grillowania oraz komponuje z mnóstwem dodatków.

1. Karkówka pieczona

 

Składniki:

  • 1 kg karkówki;
  • 2 cebule;
  • 2 marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • por;
  • ząbek czosnku;
  • 3 liście laurowe;
  • łyżka oleju;
  • łyżka ketchupu;
  • sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem. Wyciśnięty czosnek mieszamy z olejem i ketchupem, nacieramy nimi całość. Warzywa kroimy w plastry i obkładamy nimi oraz liśćmi laurowymi karkówkę. Całość układamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny - najlepiej do następnego dnia. Pieczemy trzy godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu mięsa wyrzucamy liście laurowe, a miękkie warzywa miksujemy z wypuszczonymi sokami, otrzymując gęsty sos, którym polewamy plastry karkówki, podawane z ziemniakami lub ryżem.

 


2. Karkówka z grilla w piwie

 

Składniki:

  • 1 kg karkówki;
  • łyżka oleju;
  • 0,5 l. jasnego piwa;
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Oprószamy przyprawami (ziele angielskie dobrze jest zmiażdżyć płaską stroną noża). Smarujemy plastry olejem i układamy je w naczyniu. Zalewamy połową piwa i odkładamy pod przykryciem do lodówki na kilka godzin Im dłużej tym lepiej). Mięso układamy na rozgrzanym grillu najlepiej bezpośrednio na kratce i smażymy po ok. 5 min z każdej strony, przekładając i od czasu do czasu podlewając piwem, którym można gasić ogień - opary nadadzą karkówce odpowiedni aromat. Idealnie komponuje się z sosem tzatziki i grecką sałatką.

 


3. Karkówka po chińsku

 

Składniki:

  • 50 dag karkówki;
  • 2 pory;
  • 1 zielona papryka;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 20 dag kapusty pekińskiej;
  • 1/2 szklanki warzywnego bulionu;
  • 4 łyżki oleju;
  • 3 łyżki sosu sojowego;
  • 1 łyżka octu winnego lub ryżowego;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 2 łyżki wódki;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • imbir, vegeta, ostra papryka, sól i pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone mięso kroimy w paski o szerokości 1 cm. Oprószamy mąką i rumienimy na 2 łyżkach oleju. Posypujemy imbirem i vegetą, wlewamy połowę bulionu i wódkę. Dusimy pod przykryciem około kwadransa. Oczyszczone pory kroimy w plastry a paprykę i kapustę w paski o szerokości ok 1,5 cm. Warzywa podsmażamy na kolejnych dwóch łyżkach oleju przez 10 minut a następnie dodajemy do mięsa. Na tej samej patelni szklimy przeciśnięty czosnek, dodajemy ocet, sos sojowy, miód i resztę bulionu. Gdy składniki się zagotują, doprawiamy je papryką i pieprzem i zagęszczamy resztą mąki ziemniaczanej. Łączymy sos z mięsem i całość podajemy z ryżem lub makaronem sojowym.

 


4. Karkówka pieczona w kapuście kiszonej

 

Składniki:

  • 1 kg karkówki;
  • 1 kg kapusty kiszonej;
  • 2 cebule;
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego;
  • sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną zalewamy w garnku wodą i gotujemy co najmniej godzinę. Mięso kroimy na kotlety, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni do zrumienienia. Na tej samej patelni smażymy pokrojona drobno cebulę. W naczyniu układamy warstwami kapustę i kotlety - ważne jest, żeby na spodzie i na górze była kapusta. Całość zalewamy bulionem i posypujemy smażona cebulą. Pieczemy pod przykryciem 1,5-2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kapusta gwarantuje niebywałą kruchość i delikatność mięsa. Potrawa doskonale komponuje się z ziemniakami.

 


5. Klopsiki z karkówki w sosie chrzanowym

 

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 3 liście laurowe;
  • słoiczek chrzanu;
  • opakowanie śmietany 18%;
  • łyżka mąki;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy w maszynce o grubych oczkach. Dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wyrabiamy całość. W naczyniu zagotowujemy ok. 1,5 l wody z listkami laurowymi. Mokrymi dłońmi formujemy niezbyt duże kulki z masy mięsnej i gotujemy je ok. 10-15 minut, dodając wcześniej chrzan, sól i pieprz. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką i odrobiną wywaru. Zagęszczamy nią sos, którego nie powinno być zbyt wiele, jako że część wody odparowała podczas gotowania. Na końcu dodajemy natkę pietruszki. Klopsiki w sosie bardzo dobrze odnajdą się w towarzystwie kaszy i buraczków.





Dobra rada

Więcej soku z cytryny Aby cytryna była bardziej soczysta, połóż ją na płaskiej powierzchni i roluj przez chwilę dłonią. Dzięki temu uzyskasz więcej soku!

Polecane

Zielona herbata i jej właściwości

Zielona herbata i jej właściwości

Zielona herbata to napój, który nie tylko wyśmienicie...

Sycące menu na ciężki dzień

Sycące menu na ciężki dzień

Zapowiada się ciężki dzień? Nic nie pomoże Ci go...

Wędliny i sery porcjowane – w czym je sprzedawać?

Wędliny i sery porcjowane – w czym je sprzedawać?

Na rynku nie brakuje produktów oferowanych w porcjach....

Jakie mleko zamiast krowiego?

Jakie mleko zamiast krowiego?

Człowiek z wiekiem w coraz mniejszym stopniu toleruje...