Sprawdzone przepisy na karkówkę

Ta jedna z najpopularniejszych w polskiej kuchni części wieprzowiny może być przygotowywana na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się podczas pieczenia, smażenia czy grillowania oraz komponuje z mnóstwem dodatków.

1. Karkówka pieczona

 

Składniki:

  • 1 kg karkówki;
  • 2 cebule;
  • 2 marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • por;
  • ząbek czosnku;
  • 3 liście laurowe;
  • łyżka oleju;
  • łyżka ketchupu;
  • sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem. Wyciśnięty czosnek mieszamy z olejem i ketchupem, nacieramy nimi całość. Warzywa kroimy w plastry i obkładamy nimi oraz liśćmi laurowymi karkówkę. Całość układamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny - najlepiej do następnego dnia. Pieczemy trzy godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu mięsa wyrzucamy liście laurowe, a miękkie warzywa miksujemy z wypuszczonymi sokami, otrzymując gęsty sos, którym polewamy plastry karkówki, podawane z ziemniakami lub ryżem.

 


2. Karkówka z grilla w piwie

 

Składniki:

  • 1 kg karkówki;
  • łyżka oleju;
  • 0,5 l. jasnego piwa;
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Oprószamy przyprawami (ziele angielskie dobrze jest zmiażdżyć płaską stroną noża). Smarujemy plastry olejem i układamy je w naczyniu. Zalewamy połową piwa i odkładamy pod przykryciem do lodówki na kilka godzin Im dłużej tym lepiej). Mięso układamy na rozgrzanym grillu najlepiej bezpośrednio na kratce i smażymy po ok. 5 min z każdej strony, przekładając i od czasu do czasu podlewając piwem, którym można gasić ogień - opary nadadzą karkówce odpowiedni aromat. Idealnie komponuje się z sosem tzatziki i grecką sałatką.

 


3. Karkówka po chińsku

 

Składniki:

  • 50 dag karkówki;
  • 2 pory;
  • 1 zielona papryka;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 20 dag kapusty pekińskiej;
  • 1/2 szklanki warzywnego bulionu;
  • 4 łyżki oleju;
  • 3 łyżki sosu sojowego;
  • 1 łyżka octu winnego lub ryżowego;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 2 łyżki wódki;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • imbir, vegeta, ostra papryka, sól i pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone mięso kroimy w paski o szerokości 1 cm. Oprószamy mąką i rumienimy na 2 łyżkach oleju. Posypujemy imbirem i vegetą, wlewamy połowę bulionu i wódkę. Dusimy pod przykryciem około kwadransa. Oczyszczone pory kroimy w plastry a paprykę i kapustę w paski o szerokości ok 1,5 cm. Warzywa podsmażamy na kolejnych dwóch łyżkach oleju przez 10 minut a następnie dodajemy do mięsa. Na tej samej patelni szklimy przeciśnięty czosnek, dodajemy ocet, sos sojowy, miód i resztę bulionu. Gdy składniki się zagotują, doprawiamy je papryką i pieprzem i zagęszczamy resztą mąki ziemniaczanej. Łączymy sos z mięsem i całość podajemy z ryżem lub makaronem sojowym.

 


4. Karkówka pieczona w kapuście kiszonej

 

Składniki:

  • 1 kg karkówki;
  • 1 kg kapusty kiszonej;
  • 2 cebule;
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego;
  • sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną zalewamy w garnku wodą i gotujemy co najmniej godzinę. Mięso kroimy na kotlety, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni do zrumienienia. Na tej samej patelni smażymy pokrojona drobno cebulę. W naczyniu układamy warstwami kapustę i kotlety - ważne jest, żeby na spodzie i na górze była kapusta. Całość zalewamy bulionem i posypujemy smażona cebulą. Pieczemy pod przykryciem 1,5-2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kapusta gwarantuje niebywałą kruchość i delikatność mięsa. Potrawa doskonale komponuje się z ziemniakami.

 


5. Klopsiki z karkówki w sosie chrzanowym

 

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 3 liście laurowe;
  • słoiczek chrzanu;
  • opakowanie śmietany 18%;
  • łyżka mąki;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy w maszynce o grubych oczkach. Dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wyrabiamy całość. W naczyniu zagotowujemy ok. 1,5 l wody z listkami laurowymi. Mokrymi dłońmi formujemy niezbyt duże kulki z masy mięsnej i gotujemy je ok. 10-15 minut, dodając wcześniej chrzan, sól i pieprz. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką i odrobiną wywaru. Zagęszczamy nią sos, którego nie powinno być zbyt wiele, jako że część wody odparowała podczas gotowania. Na końcu dodajemy natkę pietruszki. Klopsiki w sosie bardzo dobrze odnajdą się w towarzystwie kaszy i buraczków.





Dobra rada

Dieta na energię Jeśli chcesz mieć więcej energii, wprowadź do swojej diety miód, czosnek, papryczki chili, awokado, jagody, borówki, migdały i pestki dyni. Sięgnij również po gorzką czekoladę.

Polecane

Zdrowa dieta na wiosnę

Zdrowa dieta na wiosnę

Zmęczony zimową stagnacją organizm potrzebuje odbudowania...

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Poznaj zasady sprawdzonej przez tysiące ludzi na całym...

Najostrzejsze przyprawy świata.  Czy na pewno chcesz ich spróbować?

Najostrzejsze przyprawy świata. Czy na pewno chcesz ich...

Pieprz jest przy nich niczym miód rozpływający się na...