Kuchnia japońska - podstawowe rodzaje sushi

Sushi to tradycyjna potrawa japońska, która zawitała do Europy wiele lat temu i od razu podbiła podniebienia mieszkańców Starego Kontynentu. Dzisiaj to jedno z najbardziej popularnych dań, które króluje w każdej japońskiej restauracji. Co powinieneś wiedzieć, nim wybierzesz się na ucztę po japońsku?

Cechą charakterystyczną tego dania jest skład - ryż, ocet ryżowy, wasabi, sos sojowy, nori i cała masa dodatków (najczęściej w postaci surowych ryb, owoców morza, wodorostów, warzyw, grzybów i wielu innych).  Co warte podkreślenia - istnieją różne rodzaje sushi, a każdy z nich posiada swoje cechy charakterystyczne.

 

Nigiri

To najstarsza i najbardziej ceniona przez znawców forma sushi, która charakteryzuje się tym, iż jest wyrabiana w dłoni (wszak nazwa nigiri pochodzi od słowa nigiru i oznacza ściskanie bądź ugniatanie). Sushi w wersji nigiri zawiera wasabi, surową rybę, omlet japoński i awokado. Ten rodzaj sushi najczęściej jest zamawiany na wynos. Odmianą nigiri jest gunkan, czyli swego rodzaju "łódeczka" z ryżu owinięta algami i wypełniona farszem (między innymi posiekanymi rybami lub ikrą).

 

Hosomaki

Hosomaki to tak zwane "sushi zwijane", gdyż jest serwowane w formie wałeczków owiniętych prasowanymi algami. Cechą charakterystyczną hosomaki jest to, iż zawiera tylko jeden składnik - najczęściej jest to surowa ryba lub warzywa.

 

Futomaki

Futomaki to sushi w postaci grubych wałków, które składają się z minimum czterech składników - od wszelkiego rodzaju owoców morza i ryb, aż po warzywa i inne dodatki. Ten rodzaj sushi jest bardzo popularny i doceniany za różnorodność smakową.

 

Uramaki

Jak sama nazwa wskazuje ("ura" to po japońsku "odwrotnie", a "maki" oznacza "rolować") - taki rodzaj sushi, który jest rolowany odwrotnie. W praktyce oznacza to, iż ryż jest na zewnątrz, a glony wewnątrz. Ciekawym dodatkiem jest sezam, którym posypuje się zewnętrzny ryż. Ze względu na swoją oryginalność uramaki (zwane też california maki) doskonale nadaje się na catering. Ciekawą odmianą tego rodzaju sushi jest kaburamaki, dodatkowo obłożone warzywami lub rybą.

 

Oyakomaki

Ten rodzaj sushi to charakterystyczne kuleczki ryżu owinięte płatem surowej ryby. W środku oyakomaki znajduje się farsz, który może być zrobiony z ikry łososia lub jaja przepiórczego.

Wymienione wyżej rodzaje sushi nie są oczywiście jedynymi, gdyż bogactwo tej potrawy jest bardzo duże. Japończycy lubują się w swoim narodowym daniu i stale tworzą jego nowe wersje. I bardzo dobrze, gdyż sushi to jedno z najzdrowszych i najlepszych dań świata. Kuchnia japońska ma coraz więcej zwolenników również w naszym kraju. Powstaje coraz więcej doskonałych restauracji, które oferują dania przygotowywane zgodnie ze sztuką.





Dobra rada

Zdrowe oleje Najzdrowsze oleje do smażenia to: olej rzepakowy, kokosowy, olej z orzeszków ziemnych oraz oliwa z oliwek.

Polecane

Jak uratować przesolone danie?

Jak uratować przesolone danie?

Gotowanie może być wielką przyjemnością, lecz podczas...

Wigilia: tradycja czy nowoczesność?

Wigilia: tradycja czy nowoczesność?

W tym roku zaplanowałeś wigilię u siebie w domu? Będzie...

Jakie wino pić do obiadu

Jakie wino pić do obiadu

Chociaż zwyczaj picia alkoholu podczas wspólnych posiłków...

Jak układać sztućce na stole?

Jak układać sztućce na stole?

Perfekcyjna pani domu oraz perfekcyjny pan domu,...