Arabica czy robusta – czym się różnią te rodzaje kaw?

Kawa, podobnie jak herbata, uchodzi za najpopularniejszy napój na Ziemi. Wyróżnia się dwa jej rodzaje: arabską oraz kongijską. W czym wykazują one podobieństwo, a czym się od siebie różnią?

Kawowiec – roślina, z której pochodzi kawa

Na ziemi rośnie mniej więcej sto roślin z gatunków kawowca. Miażdżącą większość stanowią jednak dwa gatunki i tylko te dwa gatunki starannie się uprawia. Chodzi mianowicie o kawowca arabskiego oraz kongijskiego. Z pierwszego pochodzi kawa arabska, zwana arabicą, a z drugiego kongijska, zwana robustą. Kawowiec to krzew rosnący na wysokość od jednego do kilku metrów. Odznacza się zielonymi liśćmi, kremowymi kwiatami i czerwonymi owocami. W owocach tych, przypominających z wyglądu jagody, znajdują się nasiona, czyli po prostu ziarna kawy.

 

Kawa arabica – kawa arabska

Kawa arabska to tak zwana kawa arabica. Ten gatunek kawy wywodzi się z regionów Arabii Saudyjskiej, choć rośnie również w innych partiach Afryki oraz w Ameryce Południowej. Uprawa kawy arabskiej nie należy do łatwych zadań. Kawowiec arabski rośnie wolniej, a poza tym chronicznie atakują go pasożyty ciężkie do wyplenienia. Zatem jego uprawa kosztuje więcej, a co za tym idzie - kawa arabska okazuje się dość droga. Ziarna arabici są bardziej owalne niż okrągłe. Kawę arabską, w odróżnieniu od kongijskiej, określa się jako lepszą. A to dlatego, że odznacza się finezyjnym aromatem, a także szerokim wachlarzem smaków, od delikatnych, przez kwaskowate, aż do mocnych. Arabicę pije się głównie bez dodatków. Co ciekawe, kawa arabska umiarkowanie podwyższa ciśnienie. Zawiera ona tylko 1,5% kofeiny.

 

Kawa robusta – kawa kongijska

Kawa kongijska to tak zwana robusta. Ten gatunek kawy wywodzi się z Afryki, choć rośnie również w Azji oraz w Ameryce Południowej. Uprawa robusty, wynosząca mniej więcej 30% wśród upraw kawowców, należy do w miarę łatwych. Kawowiec kongijski rośnie szybciej, a ponadto niezbyt intensywnie atakują go pasożyty. W efekcie jego uprawa kosztuje mniej, a co za tym idzie - kawa kongijska okazuje się bardzo tania. Ziarna robusty mają bardziej okrągły aniżeli owalny kształt. Kawę kongijską, w odróżnieniu od arabskiej, określa się jako gorszą. Kawa kongijska nie posiada tak fantastycznego aromatu i smaku jak kawa arabska. Robustę pije się przeważnie z dodatkami lub robi się z niej mieszanki kawowe. Co ciekawe, kawa kongijska znacząco podwyższa ciśnienie. Zawiera ona aż 2,5 % kofeiny.

 

Kawa czy herbata?

Jeżeli chcemy podwyższyć sobie ciśnienie, a co za tym idzie - pobudzić się, przeważnie spożywamy kawę. Kawa zawiera przecież kofeinę. Ale wiedząc o kofeinie w kawie, nie zapominajmy o teinie w herbacie, która działa w identyczny sposób. Tak więc przy spadającym ciśnieniu nie musimy decydować się na kawę, lecz możemy postawić na herbatę.





Dobra rada

Zdrowe oleje Najzdrowsze oleje do smażenia to: olej rzepakowy, kokosowy, olej z orzeszków ziemnych oraz oliwa z oliwek.

Polecane

Jak uratować przesolone danie?

Jak uratować przesolone danie?

Gotowanie może być wielką przyjemnością, lecz podczas...

Wigilia: tradycja czy nowoczesność?

Wigilia: tradycja czy nowoczesność?

W tym roku zaplanowałeś wigilię u siebie w domu? Będzie...

Jakie wino pić do obiadu

Jakie wino pić do obiadu

Chociaż zwyczaj picia alkoholu podczas wspólnych posiłków...

Jak układać sztućce na stole?

Jak układać sztućce na stole?

Perfekcyjna pani domu oraz perfekcyjny pan domu,...