Arabica czy robusta – czym się różnią te rodzaje kaw?

Kawa, podobnie jak herbata, uchodzi za najpopularniejszy napój na Ziemi. Wyróżnia się dwa jej rodzaje: arabską oraz kongijską. W czym wykazują one podobieństwo, a czym się od siebie różnią?

Kawowiec – roślina, z której pochodzi kawa

Na ziemi rośnie mniej więcej sto roślin z gatunków kawowca. Miażdżącą większość stanowią jednak dwa gatunki i tylko te dwa gatunki starannie się uprawia. Chodzi mianowicie o kawowca arabskiego oraz kongijskiego. Z pierwszego pochodzi kawa arabska, zwana arabicą, a z drugiego kongijska, zwana robustą. Kawowiec to krzew rosnący na wysokość od jednego do kilku metrów. Odznacza się zielonymi liśćmi, kremowymi kwiatami i czerwonymi owocami. W owocach tych, przypominających z wyglądu jagody, znajdują się nasiona, czyli po prostu ziarna kawy.

 

Kawa arabica – kawa arabska

Kawa arabska to tak zwana kawa arabica. Ten gatunek kawy wywodzi się z regionów Arabii Saudyjskiej, choć rośnie również w innych partiach Afryki oraz w Ameryce Południowej. Uprawa kawy arabskiej nie należy do łatwych zadań. Kawowiec arabski rośnie wolniej, a poza tym chronicznie atakują go pasożyty ciężkie do wyplenienia. Zatem jego uprawa kosztuje więcej, a co za tym idzie - kawa arabska okazuje się dość droga. Ziarna arabici są bardziej owalne niż okrągłe. Kawę arabską, w odróżnieniu od kongijskiej, określa się jako lepszą. A to dlatego, że odznacza się finezyjnym aromatem, a także szerokim wachlarzem smaków, od delikatnych, przez kwaskowate, aż do mocnych. Arabicę pije się głównie bez dodatków. Co ciekawe, kawa arabska umiarkowanie podwyższa ciśnienie. Zawiera ona tylko 1,5% kofeiny.

 

Kawa robusta – kawa kongijska

Kawa kongijska to tak zwana robusta. Ten gatunek kawy wywodzi się z Afryki, choć rośnie również w Azji oraz w Ameryce Południowej. Uprawa robusty, wynosząca mniej więcej 30% wśród upraw kawowców, należy do w miarę łatwych. Kawowiec kongijski rośnie szybciej, a ponadto niezbyt intensywnie atakują go pasożyty. W efekcie jego uprawa kosztuje mniej, a co za tym idzie - kawa kongijska okazuje się bardzo tania. Ziarna robusty mają bardziej okrągły aniżeli owalny kształt. Kawę kongijską, w odróżnieniu od arabskiej, określa się jako gorszą. Kawa kongijska nie posiada tak fantastycznego aromatu i smaku jak kawa arabska. Robustę pije się przeważnie z dodatkami lub robi się z niej mieszanki kawowe. Co ciekawe, kawa kongijska znacząco podwyższa ciśnienie. Zawiera ona aż 2,5 % kofeiny.

 

Kawa czy herbata?

Jeżeli chcemy podwyższyć sobie ciśnienie, a co za tym idzie - pobudzić się, przeważnie spożywamy kawę. Kawa zawiera przecież kofeinę. Ale wiedząc o kofeinie w kawie, nie zapominajmy o teinie w herbacie, która działa w identyczny sposób. Tak więc przy spadającym ciśnieniu nie musimy decydować się na kawę, lecz możemy postawić na herbatę.

 





Dobra rada

Źródło młodości Owoce leśne, szpinak i warzywa zawierające dużą ilość wody to wspaniałe środki odmładzające. Wpływają na nawilżenie skóry, utrzymują jej elastyczność i oczyszczają organizm z toksyn.

Polecane

Jak samodzielnie upiec chleb?

Jak samodzielnie upiec chleb?

Chleb to jeden z podstawowych produktów w naszej diecie....

Wybór kuchni - ceramiczna, indukcyjna, czy gazowa?

Wybór kuchni - ceramiczna, indukcyjna, czy gazowa?

Na rynku znajduje się wiele modeli kuchenek. Czasami...

Kuchnia japońska - podstawowe rodzaje sushi

Kuchnia japońska - podstawowe rodzaje sushi

Sushi to tradycyjna potrawa japońska, która zawitała do...

Czekolada do picia - magia kakao

Czekolada do picia - magia kakao

Czekoladę przyrządza się z ziaren kakaowca. To...