Jak dobrać kieliszki do rodzaju wina?

Przez długie lata w tradycji picia wina ugruntowały się rozmaite konwenanse, których znajomość jest wyznacznikiem szyku i klasy. Sposób oraz kolejność podania, dopasowanie rodzaju wina do posiłku, temperatura płynu, kształt i rozmiar kieliszka... To wszystko ma znaczenie.

Kieliszek to pierwsza rzecz, na jaką zwraca się uwagę przy kosztowaniu wina. Rodzaj szkła znacząco wpływa na doznania zmysłowe. Do wykwintnych napojów wysokiej jakości powinniśmy używać odpowiednich kieliszków, które podkreślą każdą nutę aromatu i wydobędą wszystkie subtelne walory smakowe trunku.

 

Poniżej prezentujemy krótki przewodnik po rodzajach szkła, w zależności od typu podawanego trunku, wraz z podstawowymi informacjami o sposobie degustacji. Dowiedz się, jaki kieliszek sprawdzi się najlepiej do Twojego ulubionego wina.

 

Apertif i wino deserowe

Poczęstunek należy odpowiednio rozpocząć i zakończyć. Wszelkie rodzaje wina podajemy w kieliszkach o pękatym kształcie, ale o stosunkowo małej pojemności. Płynu zazwyczaj nalewamy do połowy objętości naczynia.

 

Wino czerwone

Aromat czerwonego wina jest najbardziej intensywny. Podajemy je w kieliszkach typu Bordeaux, które charakteryzują się  dużą, lekko zwężaną u nasady czaszą, dzięki czemu wyrazisty zapach trunku koncentruje się na powierzchni. Kieliszki powinny być wykonane z cienkiego, przejrzystego szkła, które eksponuje głęboką czerwień wina. Tradycyjnie nóżka jest dosyć krótka, jedynie burgund wyjątkowo pijemy z kieliszków z dłuższą, bardziej masywną nóżką i z czaszą o jeszcze szerszej średnicy. Kieliszki zwykle napełniamy do 1/3 objętości.

 

Wino białe

Do wina białego wybieramy kieliszki wyższe i o dłuższej nóżce niż te do wina czerwonego. Czasza jest węższa u dołu i rozszerza się ku górze na kształt kwiatu tulipana, co pozwala w pełni delektować się delikatnym aromatem jasnego alkoholu. Dobrym wyborem będą kieliszki do wina La Rochere – grube szkło utrzyma subtelny zapach napoju, a szykowne zdobienia wzbogacą degustację o doznania estetyczne. Wina białego nalewamy najwyżej do połowy objętości kieliszka.

 

Wino musujące i szampan

Ten trunek na specjalne okazje podajemy w eleganckich kieliszkach z cienką nóżką i wąską czaszą, która zachowuje musujące właściwości wina do końca degustacji. Podłużny kształt naczynia nie pozwala bąbelkom gazu ulotnić się zbyt szybko. Zdecydowanym błędem jest używanie kieliszków o dużej średnicy. Szampana możemy nalać nawet do 2/3 objętości kieliszka.

 

Warto pamiętać, że właściwie dobrany kieliszek stanowi o kulturze gospodarza. Odpowiednia zastawa do każdego rodzaju trunku zapewni degustację na najwyższym poziomie i sprawi, że spotkanie przy lampce wina będzie prawdziwą ceremonią smaku.

 

 





Dobra rada

Dieta na energię Jeśli chcesz mieć więcej energii, wprowadź do swojej diety miód, czosnek, papryczki chili, awokado, jagody, borówki, migdały i pestki dyni. Sięgnij również po gorzką czekoladę.

Polecane

Kasza jaglana dobra na wszystko

Kasza jaglana dobra na wszystko

Popularność kaszy jaglanej wciąż rośnie. O ile jeszcze...

Pięć sposobów na kaszkę dla malucha

Pięć sposobów na kaszkę dla malucha

Dieta małego dziecka musi zawierać kaszkę – jej...

Zdrowe i... gotowe jedzenie dla malucha

Zdrowe i... gotowe jedzenie dla malucha

Gotowe jedzenie dla malucha nie ma wśród rodziców...

Kubki z porcelany - jaki komplet wybrać na prezent świąteczny?

Kubki z porcelany - jaki komplet wybrać na prezent...

Komplet porcelanowych kubków może być idealnym...