Jak urządzić restaurację?

Zamierzasz otworzyć restaurację? Przeczytaj koniecznie poniższy artykuł, aby dowiedzieć się, jakie wymogi powinien spełniać lokal i skąd pozyskać pieniądze na jego założenie.

Na samym wstępie warto zauważyć, że poszczególne restauracje różnią się od siebie pod wieloma względami. Serwują inne dania, mają odmienny wystrój, w każdej panuje osobna atmosfera, którą tworzy personel, wystrój pomieszczenia oraz rozmaite detale, takie jak np. rodzaj odtwarzanej z głośników muzyki. Co do potraw, w światku lokali gastronomicznych mamy do czynienia z wieloma różnymi wariantami: część restauracji stawia na dania regionalne, część na potrawy egzotyczne, meksykańskie czy też włoskie. Ale wspólnym mianownikiem tych wszystkich różniących się od siebie lokali jest zaplecze kuchenne, w które trzeba zainwestować pieniądze.

 

 

Skąd wziąć pieniądze na zaopatrzenie kuchni w niezbędny sprzęt?

 

Są trzy opcje do wyboru: albo pozyskać dotacje unijne, albo zaciągnąć kredyt gotówkowy, albo też wziąć niezbędny sprzęt w leasing. Wielu początkujących przedsiębiorców skłania się często ku temu ostatniemu rozwiązaniu. Jest ono bardzo opłacalne. O ile np. warnik służący do przygotowywania ciepłych napojów nie kosztuje zbyt wiele, to już kupno wielu innych urządzeń wymaga znacznych nakładów pieniężnych. Dlatego bardziej się opłaca wziąć je w leasing, przynajmniej na samym początku.

Idąc za przykładem innych przedsiębiorców, prowadzących biznes gastronomiczny, możesz starać się o leasing operacyjny (usługowy) lub finansowy (kapitałowy). Czym się od siebie różnią te dwie formy leasingu?

Leasing operacyjny polega na czasowym przekazaniu w użytkowanie określonego sprzętu, z zastrzeżeniem, że leasingodawca może sprawować nadzór nad stanem wynajmowanych leasingobiorcy urządzeń.

Leasing finansowy z kolei przypomina pożyczkę lub kredyt, tyle że pożycza się tutaj nie gotówkę, lecz urządzenia kuchenne. W tym przypadku leasingobiorca odlicza od podatku amortyzację sprzętu, jakkolwiek to leasingodawca jest jego właścicielem.

 

 

Przepisy

 

Każda restauracja powinna zostać zaprojektowana i urządzona tak, aby nie wchodzić w konflikt z przepisami Sanepidu oraz PIP. Najważniejsze wytyczne dotyczą oddzielnego wejścia gospodarczego, przeznaczonego do przenoszenia towaru do magazynu, oraz osobnego miejsca na przetrzymywanie odpadów przez maksymalnie 48 godzin.

 

Otwarcie własnego lokalu gastronomicznego to nie lada przedsięwzięcie. Warto najpierw zapoznać się ze wszystkimi regulacjami prawnymi dotyczącymi prowadzenia tego typu działalności gospodarczej i zaplanować dokładnie każdy szczegół.

 

 





Dobra rada

Nie chcesz jeść cukru? Możesz zastąpić go melasą, miodem, syropem klonowym lub stevią.

Polecane

Jak uratować przesolone danie?

Jak uratować przesolone danie?

Gotowanie może być wielką przyjemnością, lecz podczas...

Odchudzanie czy oczyszczanie – czego potrzebuje Twój organizm?

Odchudzanie czy oczyszczanie – czego potrzebuje Twój...

Dużymi krokami zbliża się lato, a my chcemy w szybkim...

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Dania serwowane gościom na weselu to bardzo ważny element...