Czekolada do picia - magia kakao

Czekoladę przyrządza się z ziaren kakaowca. To najpopularniejszy rodzaj słodyczy. Ale występuje nie tylko w formie popularnych tabliczek do jedzenia, lecz również w formie napojów do picia. Niech każdy poczuje magię zawartego w niej kakao.

Kakaowiec – roślina tropikalna

Kakaowiec to roślina mająca postać drzewa lub dużego krzewu. Do wzrostu i rozwoju potrzebuje gorących temperatur i sporej wilgoci, rośnie więc głównie w Ameryce Środkowej, Ameryce Południowej i Afryce. Odznacza się podłużnymi, zielonymi liśćmi; pięciopłatkowymi, różowymi kwiatami oraz jajowatymi, jasnozielonymi owocami, w których kryje się od 20 do 60 nasion.

 

Wytwarzanie czekolady

Nasiona kakaowca, zwane też ziarnami kakaowca, słyną z tego, że służą do wyrobu czekolady. Ziarna poddaje się najpierw fermentacji, a następnie suszeniu. Pali się je i mieli, tworząc półpłynną masę. Masa ta zostaje ostatecznie podzielona na masło kakaowe oraz proszek kakaowy.

 

Czekolada – napój Majów oraz Azteków

Europa nigdy nie poznałaby czekolady, gdyby nie podbiła Ameryki. Bo to właśnie zamieszkujący Amerykę przed kolonizacją Europejczyków Majowie oraz Aztekowie uprawiali kakaowiec i korzystali z jego darów, przyrządzając napoje. Europejczyków kakao z początku nie zachwyciło, ale z czasem dodali do niego cukier i w taki sposób zaczęli tworzyć czekoladę, obecnie najpopularniejszy wyrób cukierniczy na Ziemi.

 

Właściwości czekolady

Czekolada to produkt słodki i tłusty, a co za tym idzie - kaloryczny. Mimo to zawiera takie substancje jak magnez, żelazo, wapń i potas. Te substancje wchodzą zwłaszcza w skład czekolady deserowej. Ponadto czekolada deserowa zawiera o wiele mniej cukrów i tłuszczy, za to o wiele więcej kakao.

 

Deserowa, mleczna, biała, różowa – rodzaje czekolad

Czekolada deserowa, zwana też czekoladą gorzką, zawiera mniej więcej 70% miazgi kakaowej i mało cukru. To najmniej słodki i najmniej tłusty wyrób czekoladowy. Czekolada mleczna zawiera mniej więcej 30% miazgi kakaowej i dużo cukru, do tego mleko i wanilię. To słodki i tłusty wyrób czekoladowy. Czekolada biała nie zawiera miazgi kakaowej, ale masło kakaowe w ilości mniej więcej 30% i dużo cukru. To najsłodszy i najbardziej tłusty wyrób czekoladowy. Do czekolad dodaje się m .in. orzechy, bakalie oraz truskawki. Obok czekolady deserowej, mlecznej i białej w ostatnim czasie pojawiła się też czekolada różowa. Co prawda za sprawą chemicznych barwników można nadać czekoladzie dowolny kolor, ale różowy okazuje się kolorem naturalnym. Chodzi o to, że miazga kakaowa stosowana do jej produkcji pochodzi z rzadko spotykanych różowych ziaren kakaowca, rosnących tylko na Wybrzeżu Kości Słoniowej.

 

Czekolada do picia

Choć czekolada kojarzy nam się głównie z tabliczkami, to występuje też w formie napojów do picia. Najlepiej wybierać tę, która zawiera dużo kakao, a więc od 50% do 60%. Czekolada może mieć różne smaki. Dużą popularnością cieszy się na przykład truskawkowa, pomarańczowa, waniliowa, orzechowa, cynamonowa, imbirowa czy chili. Warto niekiedy zamiast kawy lub herbaty wypić filiżankę czekolady, aby poczuć zmysłową magię kakao.

Znajdź ulubioną czekoladę do picia w kawaczyherbata24.pl.





Dobra rada

Więcej soku z cytryny Aby cytryna była bardziej soczysta, połóż ją na płaskiej powierzchni i roluj przez chwilę dłonią. Dzięki temu uzyskasz więcej soku!

Polecane

Czy warto stosować głodówki? Sprawdź, kiedy możesz sobie na to pozwolić

Czy warto stosować głodówki? Sprawdź, kiedy możesz sobie...

Głodówka to ekstremalne dietetyczne wyzwanie. Nie jest...

Idealny blender do Twojej kuchni

Idealny blender do Twojej kuchni

Przygotowując wyposażenie domu, musimy między innymi...

Czym się różnią zmywarki gastronomiczne od domowych?

Czym się różnią zmywarki gastronomiczne od domowych?

Zmywarka gastronomiczna to podstawowy element wyposażenia...