Islandzkie przysmaki, które przyrządzisz we własnej kuchni

Masz ochotę przekąsić coś nietuzinkowego? W takim razie koniecznie poznaj tradycyjne islandzkie przysmaki!

Kuchnia islandzka zaskakuje swoją oryginalnością i wyśmienitymi potrawami, którymi nie może poszczycić się żaden inny zakątek świata. W znacznym stopniu różni się od polskiej tradycji kulinarnej. Dieta Islandczyków opiera się przede wszystkim na potrawach przyrządzonych z ryb: pstrągów, łososi, cierników, węgorzy, dorszy, łupaczy, soli, krewetek, a także wielu innych gatunków, których tutaj nie ma potrzeby szczegółowo wyliczać. Mięso w Islandii jest drogie, toteż dania mięsne stanowią raczej marginalną część tamtejszego jadłospisu (wyjątkiem jest jagnięcina i baranina). Poniżej przedstawiamy 3 przepisy na przepyszne islandzkie dania.


 

 

Plokkfiskur

 

To jedno z najstarszych islandzkich dań. Przywodzi na myśl nasze puree, ale oprócz ziemniaków na tę potrawę składają się również drobno posiekane kawałki ryb, a także mleko, mąka i cebula. Według miejscowych podań pomysł na plokkfiskur zrodził się z potrzeby wykorzystania wszystkich resztek, jakie pozostawały po innych daniach. Z czasem potrawa, by tak rzec, wyewoluowała i przybrała postać, jaką znamy dziś. To przepyszny smakołyk, który koniecznie trzeba spróbować!

 

Plokkfiskur można przyrządzić z dorsza, halibuta bądź jakiejkolwiek innej białej ryby. Potrzebne nam będą również:

  • ziemniaki (500 g),

  • 1 biała cebula,

  • 2 szklanki mleka,

  • 3 łyżki masła,

  • 3 łyżki mąki,

  • sól i pieprz,

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

 

Najpierw oczywiście obierz ziemniaki, następnie ugotuj je w solonej wodzie. Rybę obierz ze skóry, pozbądź się ości i również ugotuj ją w solonej wodzie. Posiekaj drobno cebulę, rozgrzej na patelni masło i podsmaż plasterki cebuli. Do tego dodaj mąki i ciągle mieszaj. Pozostaje jeszcze powoli dolewać mleka i czekać, aż całość zgęstnieje. Na sam koniec dodaj rybę pokrojoną w paski oraz pokrojone w plasterki ziemniaki. Całość wymieszaj, posyp solą i pieprzem i podgrzewaj przez kilka minut. Przygotowane w ten sposób danie udekoruj szczypiorkiem. Plokkfiskur najlepiej jeść z chlebem posmarowanym masłem.


 

 

Kleinur

 

Inaczej: skręcone pączki. To wyśmienity przysmak, który jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Oto, czego potrzebujemy do jego przygotowania:

  • 500 gr mąki,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 150 gr cukru,

  • 2 łyżeczki „amoniaku piekarza” lub soli Hartshorn (zawierającej węglan amonu),

  • 40 gr margaryny lub masła,

  • 2 średnie jajka,

  • 150 ml mleka (świeżego lub kwaśnego),

  • 2 łyżeczki kardamonu.

 

Najpierw wymieszaj w miękkiej margarynie mąkę, „amoniak piekarza”, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj jaja i mleko oraz szczyptę kardamonu i znowu wymieszaj. Ciasto powinno być miękkie, tak aby można je było spłaszczyć. Pokrój je w paski, mające od 5 do 10 cm szerokości, a następnie uformuj poszczególne kawałki na kształt rombu. W środku każdego kawałka wytnij małą szczelinę i przewlecz przez nią jeden z końców. Teraz pozostaje już tylko rozgrzać tłuszcz na patelni i usmażyć poszczególne „zawiniątka” (przez minutę lub dwie). I gotowe!


 

 

Islandzka zupa kakaowa

 

Nieco odmiennym, acz nie mniej smakowitym daniem jest islandzka zupa kakaowa. Do jej przygotowania będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 3 łyżki kakao w proszku,

  • 3 łyżki cukru,

  • 3 szklanki mleka,

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

  • pół łyżeczki cynamonu,

  • 2 szklanki wody,

  • sól.

 

Aby przygotować zupę kakaową, wymieszaj najpierw proszek kakaowy z cukrem i cynamonem w rondlu. Następnie dodawaj powoli wody i mieszaj dalej, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Powstałą w ten sposób całość doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie dolej mleka, podgrzej konsystencję do temperatury wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty. Teraz pozostaje już tylko wymieszać skrobię z zimną wodą i dodać do zupy. Danie przyprawiamy solą – i gotowe! Tak właśnie smakuje Islandia. Wycieczka w niezwykły świat islandzkich smaków z pewnością zaowocuje wspaniałymi doświadczeniami kulinarnymi.

 


 

Kuchnia islandzka, jak widzimy, to nie tylko baranie głowy i jądra. W jadłospisie Islandczyków znajdziemy też wiele innych potraw, które są bliższe gustom i przyzwyczajeniom kulinarnym mieszkańców Starego Kontynentu. Dania wymienione powyżej nie wyczerpują oczywiście wszystkich islandzkich przysmaków, które warto przyrządzić we własnej kuchni. Z całą pewnością będą doskonałym urozmaiceniem między kolejnym schabowym i panierowaną piersią z kurczaka.





Przeczytaj również

Dobra rada

Nie chcesz jeść cukru? Możesz zastąpić go melasą, miodem, syropem klonowym lub stevią.

Polecane

Jak uratować przesolone danie?

Jak uratować przesolone danie?

Gotowanie może być wielką przyjemnością, lecz podczas...

Odchudzanie czy oczyszczanie – czego potrzebuje Twój organizm?

Odchudzanie czy oczyszczanie – czego potrzebuje Twój...

Dużymi krokami zbliża się lato, a my chcemy w szybkim...

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Dania serwowane gościom na weselu to bardzo ważny element...