Masz ochotę przekąsić coś nietuzinkowego? W takim razie koniecznie poznaj tradycyjne islandzkie przysmaki!
Kuchnia islandzka zaskakuje swoją oryginalnością i wyśmienitymi potrawami, którymi nie może poszczycić się żaden inny zakątek świata. W znacznym stopniu różni się od polskiej tradycji kulinarnej. Dieta Islandczyków opiera się przede wszystkim na potrawach przyrządzonych z ryb: pstrągów, łososi, cierników, węgorzy, dorszy, łupaczy, soli, krewetek, a także wielu innych gatunków, których tutaj nie ma potrzeby szczegółowo wyliczać. Mięso w Islandii jest drogie, toteż dania mięsne stanowią raczej marginalną część tamtejszego jadłospisu (wyjątkiem jest jagnięcina i baranina). Poniżej przedstawiamy 3 przepisy na przepyszne islandzkie dania.
Plokkfiskur
To jedno z najstarszych islandzkich dań. Przywodzi na myśl nasze puree, ale oprócz ziemniaków na tę potrawę składają się również drobno posiekane kawałki ryb, a także mleko, mąka i cebula. Według miejscowych podań pomysł na plokkfiskur zrodził się z potrzeby wykorzystania wszystkich resztek, jakie pozostawały po innych daniach. Z czasem potrawa, by tak rzec, wyewoluowała i przybrała postać, jaką znamy dziś. To przepyszny smakołyk, który koniecznie trzeba spróbować!
Plokkfiskur można przyrządzić z dorsza, halibuta bądź jakiejkolwiek innej białej ryby. Potrzebne nam będą również:
-
* ziemniaki (500 g),
-
* 1 biała cebula,
-
* 2 szklanki mleka,
-
* 3 łyżki masła,
-
* 3 łyżki mąki,
-
* sól i pieprz,
-
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Najpierw oczywiście obierz ziemniaki, następnie ugotuj je w solonej wodzie. Rybę obierz ze skóry, pozbądź się ości i również ugotuj ją w solonej wodzie. Posiekaj drobno cebulę, rozgrzej na patelni masło i podsmaż plasterki cebuli. Do tego dodaj mąki i ciągle mieszaj. Pozostaje jeszcze powoli dolewać mleka i czekać, aż całość zgęstnieje. Na sam koniec dodaj rybę pokrojoną w paski oraz pokrojone w plasterki ziemniaki. Całość wymieszaj, posyp solą i pieprzem i podgrzewaj przez kilka minut. Przygotowane w ten sposób danie udekoruj szczypiorkiem. Plokkfiskur najlepiej jeść z chlebem posmarowanym masłem.
Kleinur
Inaczej: skręcone pączki. To wyśmienity przysmak, który jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Oto, czego potrzebujemy do jego przygotowania:
-
* 500 gr mąki,
-
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
* 150 gr cukru,
-
* 2 łyżeczki „amoniaku piekarza” lub soli Hartshorn (zawierającej węglan amonu),
-
* 40 gr margaryny lub masła,
-
* 2 średnie jajka,
-
* 150 ml mleka (świeżego lub kwaśnego),
-
* 2 łyżeczki kardamonu.
Najpierw wymieszaj w miękkiej margarynie mąkę, „amoniak piekarza”, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj jaja i mleko oraz szczyptę kardamonu i znowu wymieszaj. Ciasto powinno być miękkie, tak aby można je było spłaszczyć. Pokrój je w paski, mające od 5 do 10 cm szerokości, a następnie uformuj poszczególne kawałki na kształt rombu. W środku każdego kawałka wytnij małą szczelinę i przewlecz przez nią jeden z końców. Teraz pozostaje już tylko rozgrzać tłuszcz na patelni i usmażyć poszczególne „zawiniątka” (przez minutę lub dwie). I gotowe!
Islandzka zupa kakaowa
Nieco odmiennym, acz nie mniej smakowitym daniem jest islandzka zupa kakaowa. Do jej przygotowania będą Ci potrzebne następujące składniki:
-
* 3 łyżki kakao w proszku,
-
* 3 łyżki cukru,
-
* 3 szklanki mleka,
-
* 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
-
* pół łyżeczki cynamonu,
-
* 2 szklanki wody,
-
* sól.
Aby przygotować zupę kakaową, wymieszaj najpierw proszek kakaowy z cukrem i cynamonem w rondlu. Następnie dodawaj powoli wody i mieszaj dalej, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Powstałą w ten sposób całość doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie dolej mleka, podgrzej konsystencję do temperatury wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty. Teraz pozostaje już tylko wymieszać skrobię z zimną wodą i dodać do zupy. Danie przyprawiamy solą – i gotowe! Tak właśnie smakuje Islandia. Wycieczka w niezwykły świat islandzkich smaków z pewnością zaowocuje wspaniałymi doświadczeniami kulinarnymi.
Kuchnia islandzka, jak widzimy, to nie tylko baranie głowy i jądra. W jadłospisie Islandczyków znajdziemy też wiele innych potraw, które są bliższe gustom i przyzwyczajeniom kulinarnym mieszkańców Starego Kontynentu. Dania wymienione powyżej nie wyczerpują oczywiście wszystkich islandzkich przysmaków, które warto przyrządzić we własnej kuchni. Z całą pewnością będą doskonałym urozmaiceniem między kolejnym schabowym i panierowaną piersią z kurczaka.