Rodzaje orzechów oraz ich właściwości

Orzechy to jeden z najzdrowszych darów natury. Poznajmy bliżej ich rodzaje i dowiedzmy się, jakie wykazują właściwości.

Orzech jako nasiono

Nasiona to główny składnik roślin. Z korzenia wyrasta łodyga, z łodygi liście, po czasie pojawiają się też kwiaty i z nich owoce, a w nich znajdują się nasiona. Cykl zatacza koło, bo z nasion może wykiełkować i puścić korzeń kolejna roślina. W związku z tym nasiona obfitują w substancje odżywcze. Te znajdujące się w łupinie określane są mianem orzechów lub bakalii. Zawierają one wiele cennych pierwiastków i związków chemicznych, a my uwielbiamy je spożywać. Wśród najbardziej znanych i lubianych bakalii wymienia się: orzechy włoskie, pekan, laskowe, makadamia, nerkowce, arachidowe, brazylijskie, pistacjowe, migdałowe oraz piniowe.

Sprawdź orzechy w fit-zone.pl.

 

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie zawierają kwas Omega-3 oraz posiadają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Kwas Omega-3 reguluje cholesterol. Właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze sprawiają, że układ pokarmowy pozostaje wolny od wszelkich problemów.

 

Orzechy pekan

Orzechy pekan zawierają cynk i witaminy z grupy B. Cynk poprawia stan włosów i skóry, ale przede wszystkim wzmacnia odporność. Witaminy z grupy B dbają o zdrowie fizyczne i psychiczne, a przy tym wzmacniają mięśnie oraz kości i stawy.

 

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe zawierają potas oraz wapń i fosfor. Potas reguluje ciśnienie krwi. Wapń z potasem wzmacniają kości.

 

Orzechy makadamia

Orzechy makadamia zawierają kwasy tłuszczowe. Z jednej strony regulują one poziom cholesterolu i chronią przed miażdżycą, jak również przed zawałami serca i udarami mózgu. Z drugiej strony zwiększają wchłanianie glukozy we krwi, chroniąc w ten sposób organizm przed cukrzycą.

 

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca zawierają kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie na cholesterol. Antyoksydanty likwidują wolne rodniki, dzięki czemu wpływają dodatnio na urodę i zdrowie.

 

Orzechy arachidowe

Orzechy arachidowe zawierają witaminy B i witaminę D. Witaminy B dodają sił fizycznych i psychicznych oraz wzmacniają mięśnie i kości. Witamina D zapewnia dobre samopoczucie i chroni przed nowotworami.

 

Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie zawierają selen i antyoksydanty. Selen poprawia jakość nasienia, co rzutuje na lepszą płodność u mężczyzn. Antyoksydanty zapobiegają nowotworom.

 

Orzechy pistacjowe

Pistacje zawierają kwasy tłuszczowe, żelazo i witaminę A. Kwasy tłuszczowe regulują poziom cholesterolu, podwyższając cholesterol HDL i obniżając cholesterol LDL. Zapobiegają również miażdżycy. Żelazo dodaje sił i przeciwdziała anemii. Witamina A wyostrza funkcjonowanie narządów zmysłowych.

 

Orzechy migdałowe

W migdałach znajduje się błonnik i witamina E. Błonnik wspomaga odchudzanie przez długotrwałe wypełniania żołądka. Witamina E wpływa korzystnie na urodę i na zdrowie.

 

Orzechy piniowe

W orzechach piniowych znajduje się cynk i magnez. Cynk zwalcza stany zapalne oraz katar i kaszel. Magnez rzutuje na właściwe samopoczucie psychofizyczne.





Dobra rada

Czy wiesz, że sól można zastąpić domową przyprawą? W misce zmieszaj ze sobą 1/4 szklanki sproszkowanego czosnku, 2 łyżki oregano, 2 łyżki cebuli w proszku i 2 łyżki suszonej skórki z cytryny. Przesyp całość do szczelnego pojemnika.

Polecane

Jak samodzielnie upiec chleb?

Jak samodzielnie upiec chleb?

Chleb to jeden z podstawowych produktów w naszej diecie....

Jakie wino pić do obiadu

Jakie wino pić do obiadu

Chociaż zwyczaj picia alkoholu podczas wspólnych posiłków...

Jak układać sztućce na stole?

Jak układać sztućce na stole?

Perfekcyjna pani domu oraz perfekcyjny pan domu,...