Smażenie we frytownicy

Mimo że smażenie ma nie najlepszą opinie wśród lekarzy i dietetyków, statystycznie sięgamy po nie najczęściej w swojej kuchni. To kwestia nie tylko oszczędności czasu, ale również specyficznego smaku potraw przygotowanych w ten sposób. Smażyć po prostu lubimy.

Wydaje nam się, że ta prosta czynność nie kryje w sobie wiele tajemnic, jednak strony takie jak smażymy.com pokazują, że zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego w tym temacie.

 

 

Inne smażenie

 

Smażenie zwykle kojarzy nam się z patelnią i panierowanym mięsem. Nie bez powodu za najpopularniejsze danie naszej kuchni uchodzi kotlet schabowy wraz z dodatkami. Jednak tradycyjne smażenie na patelni ma mocną konkurencję w postaci frytkownicy. Wybór metody smażenia najczęściej jest uzależniony od ilości członków rodziny. Jeśli domownicy lubią smażone dania, to frytkownica będzie doskonałym pomysłem na ich sprawne przygotowanie. Frytkownica to nie tylko propozycja dla osób, które lubią potrawy smażone na głębokim tłuszczu. Bywają urządzenia, które do smażenia potrzebują niewielkiej ilości tłuszczu.

 

 

Pojemność frytkownicy

 

Kilkuosobowa rodzina z pewnością zmieści się z obiadem dla wszystkich, mając tylko jedną frytkownicę. Średnia frytkownica jest w stanie pomieścić około 3 litry oleju. Dla osób smażących często i dużo bardziej oszczędna będzie opcja zakupu frytury zamiast oleju. Mimo że jest nieco droższa i tak finalnie jej stosowanie wychodzi na korzyść kupującego. Na jednej można smażyć zdecydowanie więcej niż na zwykłym oleju. Jeśli ktoś nie przepada za zapachem smażonych potraw, dobrym sposobem jest wrzucenie do frytownicy kawałka bułki lub chleba.

 

 

Nie tylko frytki

 

Smażenie we frytownicy zwykle kojarzy się z robieniem frytek. To naturalny dodatek do dań mięsnych, a także smaczna przekąska. Jednak w tym urządzeniu można przygotować również inne potrawy: kotlety, panierowane warzywa, rybę, a nawet kurczaka w cieście, podobnym do naleśnikowego. Miłośnicy owoców morza wiedzą, że również ostrygi czy kalmary można łatwo i szybko przyrządzić w ten sposób. Niezależnie od tego, co zdecydujemy się smażyć we frytownicy, możemy liczyć na równomierne przyrumienienie z każdej strony. Bez względu na kształt składników. Nie da się osiągnąć tego efektu, stosując patelnię.

 

 

Jaka frytkownica

 

Klasyczną frytkownicę o standardowych wymiarach i pojemności można nabyć w przedziale cenowym od 150 do 300 zł. Ma ona najczęściej moc od 840 W do 2200 W. Dla osób, które smażenie stosują często, dobrą opcją jest zakupienie frytownicy profesjonalnej. Nie stanowi ona zbyt dużego wydatku finansowego. Dobry model można znaleźć już od 500 złotych. Takie urządzenia mają większą pojemność i szybkość działania niż frytkownice domowe. To jednak nie jest dobry pomysł do niewielkiej kuchni, ponieważ profesjonalna frytownica zajmuje sporo miejsca.

 

Smażenie we frytkownicy to dobry dodatek do codziennego przygotowywania potraw. Urządzenie można nabyć w opcji wolnostojącej lub wbudowane w kuchenny blat. Często są one również umieszczane obok płyt grzewczych.





Dobra rada

Czy wiesz, że zielone warzywa doskonale oczyszczają organizm? Wpływa na to wysoka zawartość błonnika i chlorofilu, które regulują trawienie i wspomagają usuwanie toksyn.

Polecane

Czym zagęszczać zupę?

Czym zagęszczać zupę?

Zupy to w naszym kraju bardzo ważne dania, które stanowią...

Cenne właściwości kawy. Dlaczego warto pić małą czarą?

Cenne właściwości kawy. Dlaczego warto pić małą czarą?

Można ją lubić lub nie, ale jednego nie można jej odmówić...

Najostrzejsze przyprawy świata.  Czy na pewno chcesz ich spróbować?

Najostrzejsze przyprawy świata. Czy na pewno chcesz ich...

Pieprz jest przy nich niczym miód rozpływający się na...

Zdrowe i... gotowe jedzenie dla malucha

Zdrowe i... gotowe jedzenie dla malucha

Gotowe jedzenie dla malucha nie ma wśród rodziców...