Jakie akcesoria przydadzą się do robienia przetworów?

Wakacje to najlepszy moment na przygotowywanie przetworów na zimę. W tej części roku bez problemu można dostać świeże warzywa i owoce, które idealnie nadają się na smakołyki takie jak dżemy, soki czy kiszonki.

Aby je zrobić, potrzebne są nie tylko wysokiej jakości produkty, ale też akcesoria kuchenne. Jakie gadżety przydadzą się podczas przygotowywania przetworów?

 

 

Obieraczka

 

Lubisz przetwory na bazie cukinii? A może w Twojej spiżarce nie może zabraknąć piklów? W takim razie obowiązkowo potrzebujesz obieraczki do warzyw i owoców. Ten niewielki gadżet to element wyposażenia kuchni, który z powodzeniem można wykorzystać także po sezonie letnim. Jakie są zalety obieraczek? Bez problemu pomogą pozbyć się skórki oraz różnego rodzaju niedoskonałości na owocach czy warzywach. Co więcej, użycie obieraczki pozwoli uniknąć marnowania produktów – nie wszystkie skarby lata można obrać cienko za pomocą zwykłego noża.

 

 

Etykietki

 

Wielokrotnie miałeś ochotę na dżem truskawkowy, ale po przyniesieniu słoiczka z piwnicy i otworzeniu go okazywało się, że zamiast truskawkowej masy w środku znajduje się np. konfitura z malin? Aby uniknąć takich pomyłek, warto zaopatrzyć się w specjalne etykietki, które można wykorzystać do podpisania słoików z przetworami. To niezwykle użyteczny gadżet, dodatkowo umożliwiający kontrolowanie daty przydatności do spożycia owocowo-warzywnych smakołyków.

 

 

Szczypce do słoików

 

Niezwykle pomocne akcesorium, które tak naprawdę niewiele osób ma w swojej kuchni. Szczypce do słoików można wykorzystać na co najmniej dwa sposoby. Pierwszy z nich to dokładne zakręcenie słoika – bez szczelnego zamknięcia, przygotowane przetwory bardzo szybko zaatakują bakterie wywołujące pleśń. Szczypce nadają się również do wyciągania ciepłych słoików z garnka lub piekarnika po procesie pasteryzacji.

 

 

Drylownica

 

W Twojej spiżarni nie może zabraknąć kompotu z wiśni lub czereśni? Obowiązkowo musisz mieć drylownicę (w wielu sklepach można znaleźć także drylownice do jabłek i gruszek). To niewielkie urządzenie (można je kupić już za ok. 20 zł) pozwoli pozbyć się pestek ze wspomnianych już owoców, ale można wykorzystać je także do drylowania oliwek. Drylownica to gadżet, który przyda się nie tylko w lipcu czy sierpniu – owoce są teraz dostępne w sprzedaży przez cały rok, więc z powodzeniem można je drylować, np. do domowych wypieków.

 





Dobra rada

Czy wiesz, że zielone warzywa doskonale oczyszczają organizm? Wpływa na to wysoka zawartość błonnika i chlorofilu, które regulują trawienie i wspomagają usuwanie toksyn.

Polecane

Czym zagęszczać zupę?

Czym zagęszczać zupę?

Zupy to w naszym kraju bardzo ważne dania, które stanowią...

Cenne właściwości kawy. Dlaczego warto pić małą czarą?

Cenne właściwości kawy. Dlaczego warto pić małą czarą?

Można ją lubić lub nie, ale jednego nie można jej odmówić...

Najostrzejsze przyprawy świata.  Czy na pewno chcesz ich spróbować?

Najostrzejsze przyprawy świata. Czy na pewno chcesz ich...

Pieprz jest przy nich niczym miód rozpływający się na...

Zdrowe i... gotowe jedzenie dla malucha

Zdrowe i... gotowe jedzenie dla malucha

Gotowe jedzenie dla malucha nie ma wśród rodziców...