Jakie akcesoria przydadzą się do robienia przetworów?

Wakacje to najlepszy moment na przygotowywanie przetworów na zimę. W tej części roku bez problemu można dostać świeże warzywa i owoce, które idealnie nadają się na smakołyki takie jak dżemy, soki czy kiszonki.

Aby je zrobić, potrzebne są nie tylko wysokiej jakości produkty, ale też akcesoria kuchenne. Jakie gadżety przydadzą się podczas przygotowywania przetworów?

 

Obieraczka

Lubisz przetwory na bazie cukinii? A może w Twojej spiżarce nie może zabraknąć piklów? W takim razie obowiązkowo potrzebujesz obieraczki do warzyw i owoców. Ten niewielki gadżet to element wyposażenia kuchni, który z powodzeniem można wykorzystać także po sezonie letnim. Jakie są zalety obieraczek? Bez problemu pomogą pozbyć się skórki oraz różnego rodzaju niedoskonałości na owocach czy warzywach. Co więcej, użycie obieraczki pozwoli uniknąć marnowania produktów – nie wszystkie skarby lata można obrać cienko za pomocą zwykłego noża.

 

Etykietki

Wielokrotnie miałeś ochotę na dżem truskawkowy, ale po przyniesieniu słoiczka z piwnicy i otworzeniu go okazywało się, że zamiast truskawkowej masy w środku znajduje się np. konfitura z malin? Aby uniknąć takich pomyłek, warto zaopatrzyć się w specjalne etykietki, które można wykorzystać do podpisania słoików z przetworami. To niezwykle użyteczny gadżet, dodatkowo umożliwiający kontrolowanie daty przydatności do spożycia owocowo-warzywnych smakołyków.

 

Szczypce do słoików

Niezwykle pomocne akcesorium, które tak naprawdę niewiele osób ma w swojej kuchni. Szczypce do słoików można wykorzystać na co najmniej dwa sposoby. Pierwszy z nich to dokładne zakręcenie słoika – bez szczelnego zamknięcia, przygotowane przetwory bardzo szybko zaatakują bakterie wywołujące pleśń. Szczypce nadają się również do wyciągania ciepłych słoików z garnka lub piekarnika po procesie pasteryzacji.

 

Drylownica

W Twojej spiżarni nie może zabraknąć kompotu z wiśni lub czereśni? Obowiązkowo musisz mieć drylownicę (w wielu sklepach można znaleźć także drylownice do jabłek i gruszek). To niewielkie urządzenie (można je kupić już za ok. 20 zł) pozwoli pozbyć się pestek ze wspomnianych już owoców, ale można wykorzystać je także do drylowania oliwek. Drylownica to gadżet, który przyda się nie tylko w lipcu czy sierpniu – owoce są teraz dostępne w sprzedaży przez cały rok, więc z powodzeniem można je drylować, np. do domowych wypieków.

 





Dobra rada

Mniej tłuste pączki Co zrobić, aby pączki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia? Pomoże w tym kieliszek octu lub spirytusu, dodany do oleju.

Polecane

Ryż biały kontra brązowy – który jeść?

Ryż biały kontra brązowy – który jeść?

Kupując ryż mamy do wyboru różne rodzaje. Poszczególne...

Czy warto stosować głodówki? Sprawdź, kiedy możesz sobie na to pozwolić

Czy warto stosować głodówki? Sprawdź, kiedy możesz sobie...

Głodówka to ekstremalne dietetyczne wyzwanie. Nie jest...

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Dania serwowane gościom na weselu to bardzo ważny element...

Co powinieneś wiedzieć o sprzęcie AGD w kuchni?

Co powinieneś wiedzieć o sprzęcie AGD w kuchni?

Każda kuchnia powinna być zaopatrzona w niezbędny sprzęt...