Jakie akcesoria przydadzą się do robienia przetworów?

Wakacje to najlepszy moment na przygotowywanie przetworów na zimę. W tej części roku bez problemu można dostać świeże warzywa i owoce, które idealnie nadają się na smakołyki takie jak dżemy, soki czy kiszonki.

Aby je zrobić, potrzebne są nie tylko wysokiej jakości produkty, ale też akcesoria kuchenne. Jakie gadżety przydadzą się podczas przygotowywania przetworów?

 

Obieraczka

Lubisz przetwory na bazie cukinii? A może w Twojej spiżarce nie może zabraknąć piklów? W takim razie obowiązkowo potrzebujesz obieraczki do warzyw i owoców. Ten niewielki gadżet to element wyposażenia kuchni, który z powodzeniem można wykorzystać także po sezonie letnim. Jakie są zalety obieraczek? Bez problemu pomogą pozbyć się skórki oraz różnego rodzaju niedoskonałości na owocach czy warzywach. Co więcej, użycie obieraczki pozwoli uniknąć marnowania produktów – nie wszystkie skarby lata można obrać cienko za pomocą zwykłego noża.

 

Etykietki

Wielokrotnie miałeś ochotę na dżem truskawkowy, ale po przyniesieniu słoiczka z piwnicy i otworzeniu go okazywało się, że zamiast truskawkowej masy w środku znajduje się np. konfitura z malin? Aby uniknąć takich pomyłek, warto zaopatrzyć się w specjalne etykietki, które można wykorzystać do podpisania słoików z przetworami. To niezwykle użyteczny gadżet, dodatkowo umożliwiający kontrolowanie daty przydatności do spożycia owocowo-warzywnych smakołyków.

 

Szczypce do słoików

Niezwykle pomocne akcesorium, które tak naprawdę niewiele osób ma w swojej kuchni. Szczypce do słoików można wykorzystać na co najmniej dwa sposoby. Pierwszy z nich to dokładne zakręcenie słoika – bez szczelnego zamknięcia, przygotowane przetwory bardzo szybko zaatakują bakterie wywołujące pleśń. Szczypce nadają się również do wyciągania ciepłych słoików z garnka lub piekarnika po procesie pasteryzacji.

 

Drylownica

W Twojej spiżarni nie może zabraknąć kompotu z wiśni lub czereśni? Obowiązkowo musisz mieć drylownicę (w wielu sklepach można znaleźć także drylownice do jabłek i gruszek). To niewielkie urządzenie (można je kupić już za ok. 20 zł) pozwoli pozbyć się pestek ze wspomnianych już owoców, ale można wykorzystać je także do drylowania oliwek. Drylownica to gadżet, który przyda się nie tylko w lipcu czy sierpniu – owoce są teraz dostępne w sprzedaży przez cały rok, więc z powodzeniem można je drylować, np. do domowych wypieków.

 





Dobra rada

Jak łatwo rozłupać kokos? Włóż orzech na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Po lekkim ostudzeniu połóż go na desce i uderzaj tłuczkiem do mięsa, zwiększając siłę do momentu pęknięcia na pół.

Polecane

Sycące menu na ciężki dzień

Sycące menu na ciężki dzień

Zapowiada się ciężki dzień? Nic nie pomoże Ci go...

Tradycyjne kluski śląskie: smak kultury!

Tradycyjne kluski śląskie: smak kultury!

Na Śląsku określa się je mianem klusek „biołych” oraz...

Jak urządzić restaurację?

Jak urządzić restaurację?

Zamierzasz otworzyć restaurację? Przeczytaj koniecznie...

Czekolada do picia - magia kakao

Czekolada do picia - magia kakao

Czekoladę przyrządza się z ziaren kakaowca. To...