Rodzaje yerba mate, które na pewno warto wypróbować

Wśród rodzajów zyskującej ogromną popularność yerba mate możemy wymienić ponad 100 pozycji... Jest w czym wybierać!

Aby nieco ułatwić zadanie osobom, które chcą wejść do świata naparów z paragwajskiego suszu, opiszemy poniżej trzy najchętniej wybierane przez konsumentów gatunki. Na pewno przypadną one do gustu każdemu, kto zdecyduje się na włączenie ich do swojej codziennej diety. A naprawdę warto to zrobić: yerba zawiera liczne witaminy, minerały, wykazuje właściwości antyoksydacyjne, skutecznie pobudza i pomaga w zachowaniu szczupłej sylwetki. Ale o tym kiedy indziej - dzisiaj skupmy się na najpopularniejszych rodzajach yerba mate.

 

Yerba mate Amanda

Jest to gatunek znany na całym świecie. Yerba mate Amanda pochodzi ze słonecznej Argentyny i ma chyba najbardziej klasyczny smak ze wszystkich rodzajów. Sam gatunek dzieli się na wiele odmian, wobec czego zarówno początkujący, jak i doświadczeni fani tego napoju odnajdą w Amandzie coś dla siebie. Smak i goryczkę można uznać za stonowane, wyraźnie odznacza się aromat, a pobudzenie trwa przez wiele godzin. Warto wspomnieć, że yerba mate Amanda ma związek z naszą ojczyzną - produkująca ją firma została założona przez polskiego emigranta, Jana Szychowskiego.

 

Yerba mate Pajarito

To gatunek znany jako zielone złoto południowo-wschodniego Paragwaju, uwielbiany przez mieszkańców właściwie wszystkich kontynentów. Yerba mate Pajarito (z hiszpańskiego "ptaszek") to głębia i bogactwo smaku, który można określić jako wyrazisty, mocny i całkowicie unikalny. Ten wyjątkowy smak uzyskuje się dzięki starannej selekcji listków oraz gałązek ostrokrzewu, które trafiają do paczek yerba mate Pajarito. Na pewno posmakuje ona tym, którzy chcą poczuć autentyczny, intensywny smak paragwajskich plantacji.

 

Yerba mate CBSe

Wiele odmian yerba mate CBSe zawiera cząsteczki owoców - zarówno tropikalnych, jak i tych dobrze nam znanych z polskich lasów. Jest to raczej łagodny rodzaj yerba mate, przeznaczony do picia na ciepło i na zimno. Gwarantuje solidne orzeźwienie i pobudzenie. Na pewno spełni oczekiwania początkujących „mateistów”, którzy nie są jeszcze przyzwyczajeni do cierpkiego smaku mate. Yerba mate CBSe to bodaj najbardziej kolorowy i różnorodny pod względem smaku rodzaj paragwajskiego naparu.

 





Dobra rada

Prosty sposób na miękkie i aromatyczne mięso? Przed duszeniem zamocz je w marynacie na bazie oliwy, wina lub octu winnego. Możesz również natrzeć je pastą ziołową.

Polecane

Sycące menu na ciężki dzień

Sycące menu na ciężki dzień

Zapowiada się ciężki dzień? Nic nie pomoże Ci go...

Czy warto stosować terapię ziołową w walce z cukrzycą?

Czy warto stosować terapię ziołową w walce z cukrzycą?

Cukrzyca zbiera swoje żniwo w każdym przedziale wiekowym....

Talerze porcelanowe – zastawa obiadowa z klasą

Talerze porcelanowe – zastawa obiadowa z klasą

Porcelanowa zastawa obiadowa od zawsze gości w prawie...