Zalety szybkowaru

Kuchnia jest szczególnym miejscem w każdym domu, co do tego nie ma wątpliwości. Mówi się, że kuchnia powinna być sercem domu, ale niezależnie od tego, czy kierujemy się tymi słowami, czy nie, bez wątpienia wszystkim nam zależy na tym, aby kuchnia była możliwie jak najlepiej wyposażona.

To, w jaki sprzęt wyposażymy naszą kuchnię zależy wyłącznie od nas, a jest go tak dużo, że jest w czym wybierać. Są jednak takie sprzęty, które raz użyte, na stałe goszczą podczas codziennego gotowania. Mowa w tym miejscu o szybkowarach, które pomimo zaskakująco długiej historii, dopiero od niedawna zaczynają cieszyć się coraz większym zainteresowaniem. Co prawda szybkowar jest od dłuższego czasu chętnie wykorzystywany w wielu kuchniach, lecz dopiero od pewnego czasu zyskuje na popularności, a łączy się z tym fakt, że wiele osób pracuje więcej i ma mniej wolnego czasu na gotowanie. Czy szybkowar jest jedynie urządzeniem, które pozwoli nam zaoszczędzić dodatkowe kwadranse?

Szybkowar ceniony jest nie tylko za sprawą tego, że szybciej możemy w nim coś ugotować - ma on także inne zalety. Wcześniej jednak warto skupić się na tym, w jaki sposób jest on skonstruowany i dlaczego pozwala na szybsze gotowanie. Cały sekret tkwi w budowie, która pozwala na gotowanie w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wieczko doskonale przylega do reszty urządzenia i jest zamykane, dzięki czemu wraz ze wzrostem temperatury rośnie także ciśnienie, które jest większe niż w przypadku tego powstałego podczas gotowania w zwykłym garnku. Oznacza to, że im wyższa temperatura, tym wprost proporcjonalnie szybciej ona rośnie, więc doprowadzenie wody do temperatury stu stopni Celsjusza trwa krócej niż w przypadku gotowania w tradycyjnym garnku. To jednak nie wszystko, bowiem główną zaletą szybkowaru jest to, że woda w nim wrze nie w stu stopniach Celsjusza, lecz w około stu trzydziestu. Gotując zupę lub inne potrawy, wysoka temperatura doprowadza poszczególne składniki do stanu gotowości do spożycia znacznie szybciej, a to oznacza, że zachowane są w nich wartości odżywcze w większej ilości niż gdyby do gotowania użyto zwykłego garnka, w którym gotowanie trwa dłużej. Należy bowiem wiedzieć, że wpływ na wytracanie się wartości odżywczych ma nie tylko poziom temperatury, lecz przede wszystkim to, jak długo gotujemy potrawy. Przygotowując więc zupę w szybkowarze, w którym temperatura wrzenia wody jest wyższa niż podczas gotowania w garnku, zachowujemy w potrawie więcej wartości odżywczych pomimo tej wyższej temperatury.

Szybkowary są zwykle droższe od tradycyjnych garnków, ale jeśli pomyślimy o tym, ile czasu zyskamy. gotując w takim urządzeniu. i zdamy sobie sprawę z tego, że szybciej przygotowane potrawy są dodatkowo zdrowsze, przekonamy się, że urządzenie jest warte swojej ceny. Szybkowary często dostępne są w kompletach, dzięki czemu możemy zaoszczędzić pewną kwotę w porównaniu do tej, którą musielibyśmy wydać na szybkowary kupowane osobno. Takie urządzenie jest uniwersalne, co oznacza, że możemy ugotować w nim nie tylko zupę, ale także bigos, różnego rodzaju gulasze czy dusić mięsa. Możemy w nim piec w piekarniku, ponieważ szybkowar został skonstruowany do tego, by znosić wysokie temperatury.

Jeżeli jesteśmy zabiegani, dużo pracujemy i zwyczajnie nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie pełnowartościowych posiłków, wówczas szybkowar z pewnością nam się przyda. Osoby cierpiące na chroniczny brak wolnego czasu bardzo często odżywiają się niezdrowo, korzystając z rozwiązań pozwalających im najeść się szybko, bez konieczności dłuższego przygotowywania potraw, a szybkowar nie tylko pozwoli ugotować obiad w stosunkowo krótkim czasie, ale również sprawi, że będzie on pełen smaku i zdrowia, bowiem zostanie w nim więcej wartości odżywczych.





Dobra rada

Czy wiesz, że zielone warzywa doskonale oczyszczają organizm? Wpływa na to wysoka zawartość błonnika i chlorofilu, które regulują trawienie i wspomagają usuwanie toksyn.

Polecane

Czym zagęszczać zupę?

Czym zagęszczać zupę?

Zupy to w naszym kraju bardzo ważne dania, które stanowią...

Cenne właściwości kawy. Dlaczego warto pić małą czarą?

Cenne właściwości kawy. Dlaczego warto pić małą czarą?

Można ją lubić lub nie, ale jednego nie można jej odmówić...

Najostrzejsze przyprawy świata.  Czy na pewno chcesz ich spróbować?

Najostrzejsze przyprawy świata. Czy na pewno chcesz ich...

Pieprz jest przy nich niczym miód rozpływający się na...

Zdrowe i... gotowe jedzenie dla malucha

Zdrowe i... gotowe jedzenie dla malucha

Gotowe jedzenie dla malucha nie ma wśród rodziców...