Fantastyczna domowa pizza

Kluczem do udanej pizzy jest odpowiednie ciasto. Możecie położyć na nim dosłownie wszystko, na co tylko macie ochotę. Poniżej dzielimy się z wami przepisem, dzięki któremu wasza pizza z powodzeniem będzie konkurować z przysmakami z najlepszych włoskich pizzerii.

Składniki potrzebne do zrobienia ciasta (dla dwóch porcji):

  • * 25 g świeżych drożdży;
  • * 150 ml ciepłej wody;
  • * ½ łyżki cukru;
  • * 250 g mąki pszennej;
  • * 1 łyżeczka soli;
  • * 1 łyżka oliwy.

 

Przygotowanie:

1. Drożdże ocieplić do temperatury pokojowej. Przygotować rozczyn, czyli rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać mąkę, a także cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia. Należy wiedzieć, że rozczyn ze świeżych drożdży powinien zwiększyć objętość o około trzy razy. W przypadku niepowodzenia, które może być spowodowane niską temperaturą drożdży lub nieprawidłowymi proporcjami, proces należy powtórzyć.

 

2. Mąkę przesiać do miski, wymieszać ją z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Po trochu zagarniać łyżką mąkę do środka, następnie przez dwie, trzy minuty mieszać składniki, na koniec dodając oliwę.

 

3. Wymieszane składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Powstałą masę wyrabiać przez 15 minut, aż do momentu, gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne. Oczywiście można skorzystać z miksera planetarnego, jeśli taki mamy.

 

4. Tak wyrobione ciasto należy wyłożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia.

 

5. Po tym czasie ciasto należy wyjąć na stolnicę, pozagniatać i podzielić na dwie części.

Blachę do pieczenia należy posmarować oliwą. Następnie wyłożyć na środek kulkę ciasta, spłaszczyć i rozciągnąć, tak by pokryła sporą część blachy. Na końcu zostawić zawinięty wałeczek.

 

6. Na tym etapie jest istotne to, by cierpliwie i delikatnie rozciągać ciasto. Jeśli zrobimy to za szybko i zbyt energicznie, może ono pęknąć. Ciasto będzie sprężynować, dlatego najlepiej robić to etapami.

 

 

Ostatnim etapem przygotowywania pizzy jest posmarowanie ciasta sosem pomidorowym, który również możecie zrobić sami, a następnie położenie na ciasto ulubionych składników. Smaczna pizza to taka, która ma na sobie wyważoną ilość najlepszych dodatków, takich jak ser, salami czy szynka parmeńska. Smaczna pizza to nie tylko pizza na dowóz. Warto samodzielnie poeksperymentować w domowym zaciszu, zarówno ze składnikami, jak i z ciastem. Możecie dodać do niego ser, ulubione zioła, a także warzywa.

 





Dobra rada

Mniej tłuste pączki Co zrobić, aby pączki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia? Pomoże w tym kieliszek octu lub spirytusu, dodany do oleju.

Polecane

Wyciskarka czy sokowirówka? Co wybrać?

Wyciskarka czy sokowirówka? Co wybrać?

Świeży, własnoręcznie przygotowany sok, to bogactwo smaku...

Dieta pudełkowa: nr 1 na liście

Dieta pudełkowa: nr 1 na liście

Dieta pudełkowa w ostatnich czasach odsunęła na drugi...

Makaron bezglutenowy spaghetti - wegańskie bolognese

Makaron bezglutenowy spaghetti - wegańskie bolognese

Oto przepis na doskonały makaron spaghetti bolognese dla...

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Menu weselne z prawdziwego zdarzenia

Dania serwowane gościom na weselu to bardzo ważny element...