Jaką patelnię wybrać?

Nieodzowne wyposażenie każdej kuchni, bez którego niemożliwe jest przygotowanie wielu potraw. W większości gospodarstw domowych znajduje się nawet po kilka patelni, stosowanych zależnie od przeznaczenia.

Podstawowym kryterium podziału jest materiał, z którego zostały wykonane. Każdy z nich charakteryzuje się innym przewodnictwem ciepła, odpornością na temperatury i wymaga odpowiednich "technik" smażenia. Pod tym względem możemy wyróżnić:

1. Patelnie żeliwne

Dawniej uznawane za produkt doskonały, dziś tracą na popularności. Przede wszystkim ze względu na dużą wagę. Poza tym jednak bardzo dobrze przewodzą ciepło i długo je utrzymują, wiele osób wybiera je ze względu na te atuty, nawet pomimo wysokiego stopnia kruchości żeliwa. Można na nich smażyć wszystko i w każdej temperaturze. Przy silnym nagrzaniu żeliwo wydziela związki żelaza, które mają korzystny wpływ dla osób cierpiących na anemię czy choroby serca. Bardzo dobrze sprawdzają się w punktach żywienia zbiorowego, ale i w domowej kuchni.


2. Patelnie stalowe

Określić je można jako niezniszczalne. Są odporne na zarysowania i wysokie temperatury, nawet po wielu latach nie tracą swoich właściwości i pozostają w dobrym stanie. Nie niszczą się nawet, jeśli smaży się na nich produkty z elementami kwasowymi. Rozgrzewają się stosunkowo wolno, co wynika ze słabego przewodnictwa ciepła, jednak ich długowieczność rekompensuje ten mankament. Chętne stosowane są w restauracjach (właśnie ze względu na odporność), warto więc polecić je osobom, które w podejściu do kuchennych sprzętów charakteryzują się pewną nonszalancją.


3. Patelnie z powłoką nieprzywieralną

Od lat przebój wielu kuchni. Specjalna powłoka wykonana z teflonu powoduje, że można na nich smażyć nawet na bardzo małej ilości tłuszczu lub wręcz zupełnie bez niego. Ich główną wadą jest podatność na zniszczenia - warstwa ochronna niszczy się przy używaniu metalowych przyborów do mieszania, źle znoszą także bardzo wysokie temperatury. Jednak odpowiednie ich użytkowanie oraz właściwe zmywanie (co przy tym typie należy do wyjątkowo prostych czynności) pozwala cieszyć się nimi długie lata.


4. Patelnie tytanowe

Alternatywa dla nietrwałych "teflonówek", czyli te same zalety przy braku wad. Tytan jest wyjątkowo odporny na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Świetnie przewodzi ciepło, umożliwia smażenie bez tłuszczu, dzięki czemu produkty lepiej zachowują swoje właściwości odżywcze i nie tracą naturalnego smaku i zapachu. Główna wada? Cena. To wciąż stosunkowo nowa technologia, poza tym tytan jest materiałem nienależącym do najtańszych. Jednak stanowią opłacalną inwestycję dla osób, którym zależy na zdrowym przyrządzaniu posiłków.


5. Patelnie aluminiowe

Wyparte z powszechnej świadomości jako relikt epoki PRL, wciąż są dostępne na rynku i cieszą się sporym powodzeniem. Ich główną zaletą jest bardzo szybkie rozgrzewanie oraz równie szybkie stygnięcie po odstawieniu ze źródła ciepła, gdyż aluminium to rewelacyjny przewodnik termiczny. Ma jednak tę zasadniczą wadę, że pod wpływem ciepła może wydzielać szkodliwe związki. Wprawdzie producenci pokrywają swoje produkty warstwą nieprzywieralną, jednak nie jest to zbyt pewna ochrona biorąc pod uwagę podatność tej warstwy na uszkodzenia mechaniczne. Patelnie aluminiowe pozostają jednymi z najtańszych na rynku.


6. Patelnie ceramiczne

Ich zaletą jest możliwość smażenia w bardzo wysokich temperaturach - nawet 400°C. Zawsze wymagany jest jednak tłuszcz, gdyż ceramiczna powłoka powoduje przywieranie potrawy. Bardzo często używają jej profesjonaliści w restauracjach, gdyż umożliwia osiągnięcie złocistego koloru potraw. Nie bez znaczenia jest też jej odporność na uszkodzenia mechaniczne czy na działalność środków chemicznych oraz znakomite przewodzenie ciepła.


Innym kryterium wyboru patelni jest jej zastosowanie. Tu możemy wyróżnić:

  • patelnie płytkie - o niskich krawędziach, dobre do naleśników czy placków;
  • patelnie głębokie - kształtem zbliżone do rondla, bardzo dobre do duszenia potraw;
  • patelnie do grillowania - kratka na dnie umożliwia dostęp powietrza do potrawy i odpływ tłuszczu;
  • patelnie typu wok - głębokie, idealne do potraw chińskich lub do smażenia warzyw.




Dobra rada

Dieta na energię Jeśli chcesz mieć więcej energii, wprowadź do swojej diety miód, czosnek, papryczki chili, awokado, jagody, borówki, migdały i pestki dyni. Sięgnij również po gorzką czekoladę.

Polecane

Zdrowa dieta na wiosnę

Zdrowa dieta na wiosnę

Zmęczony zimową stagnacją organizm potrzebuje odbudowania...

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Poznaj zasady sprawdzonej przez tysiące ludzi na całym...

Najostrzejsze przyprawy świata.  Czy na pewno chcesz ich spróbować?

Najostrzejsze przyprawy świata. Czy na pewno chcesz ich...

Pieprz jest przy nich niczym miód rozpływający się na...