Ryż biały kontra brązowy – który jeść?

Kupując ryż mamy do wyboru różne rodzaje. Poszczególne odmiany bardziej nadają się do konkretnych potraw, inne mniej. Różnią się od siebie długością ziaren, konsystencją po ugotowaniu i smakiem. Ważną rolę odgrywa także kolor ryżu i tu pojawia się właśnie pytanie zawarte w tytule: który ryż jeść?

Poza brązowym i białym ryżem, istnieje jeszcze odmiana czerwona, żółta i czarna (ryż dziki). Ale najbardziej dostępne w polskich sklepach są dwie pierwsze, przy czym różnice między nimi są na tyle zasadnicze, że warto je przeanalizować.


Sekret pełnego ziarna

Od wielu już lat ryż brązowy promuje się jako zdrowszy. Mimo to, w porównaniu do białego, wciąż mało go na sklepowych półkach i nie jest tak popularny. Podobnie kształtuje się sytuacja innych produktów pełnoziarnistych – pieczywa czy makaronów. Niebagatelny wpływ na to ma cena. Produkty z białej mąki są tańsze. Swoje robią też przyzwyczajenia konsumentów, którzy nie tak łatwo dają się namówić na zmianę nawyków żywieniowych i obstają przy wyrobach znanych i wybieranych od zawsze. Czy bardzo na tym tracimy?

Najprościej mówiąc, pełne ziarno to zdrowsze ziarno, ponieważ nie oczyszcza się go z zewnętrznych części, czyli tych, które zawierają najwięcej składników odżywczych. Weźmy, na przykład, ziarenko ryżu. Składa się ono z zarodka, bielma, otaczających bielmo otrębów oraz łupiny. Biały ryż to nic innego jak bielmo oddzielone od zarodka i otrębów. Brązowy ryż to ten nieoczyszczony, z zarodkiem i otrębami, a zatem zawierający więcej wartościowych substancji. W brązowym ryżu jest o wiele więcej błonnika pokarmowego, potasu, fosforu, wapnia, selenu, manganu, żelaza, witaminy E oraz witaminy B6. Znajdują się w nim  także fitoestrogeny roślinne chroniące przed zmianami nowotworowymi oraz chorobami układu krążenia. Brązowy ryż jako produkt pełnoziarnisty obfituje w węglowodany złożone i ma niższy indeks glikemiczny, przez co jest odpowiedni dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy oraz wprowadzić zdrową i urozmaiconą dietę. Wolniej się spala, dzięki czemu na dłużej zapewnia nam poczucie sytości. Tymczasem biały ryż to, na dobrą sprawę, prawie wyłącznie cukier. Jego regularne spożywanie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 (jedzenie brązowego wprost przeciwnie – chroni nas przed tą chorobą).


Substancje antyodżywcze

Z kolei na niekorzyść brązowego ryżu oraz innych produktów pełnoziarnistych przemawiają fityniany, czyli sole kwasu fitynowego, co do których sądzi się, że mogą zmniejszać wchłanianie z jelita grubego niektórych minerałów, na przykład wapnia czy cynku. Dzieję się tak jednak jedynie wówczas, gdy kwas fitynowy nie zostanie zawczasu rozłożony. Rozkład kwasu zapoczątkowują zaś fitazy – jeśli je uaktywnimy, to wchłanialność składników mineralnych wręcz wzrośnie. Jak to zrobić? Produkty pełnoziarniste przed ugotowaniem najlepiej namaczać (fitazy uaktywniają się także pod wpływem fermentacji, dlatego zdrowszy jest na przykład chleb na naturalnym zakwasie).


Elżbieta Gwóźdź





Dobra rada

Dieta na energię Jeśli chcesz mieć więcej energii, wprowadź do swojej diety miód, czosnek, papryczki chili, awokado, jagody, borówki, migdały i pestki dyni. Sięgnij również po gorzką czekoladę.

Polecane

Zdrowa dieta na wiosnę

Zdrowa dieta na wiosnę

Zmęczony zimową stagnacją organizm potrzebuje odbudowania...

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Dieta kopenhaska: na czym polega?

Poznaj zasady sprawdzonej przez tysiące ludzi na całym...

Najostrzejsze przyprawy świata.  Czy na pewno chcesz ich spróbować?

Najostrzejsze przyprawy świata. Czy na pewno chcesz ich...

Pieprz jest przy nich niczym miód rozpływający się na...