Co warto wiedzieć o zdrowej żywności?
19 lipca 2022Coraz więcej osób stara się jeść świadomie i kupuje głównie zdrową żywność. Poleca jest dla wszystkich, lecz zwłaszcza dla dzieci, alergików oraz osób cierpiących na różne schorzenia. Czym jest zdrowa żywność? Co warto o niej wiedzieć?
Czym jest zdrowa żywność?
Zdrowa żywność są to produkty, które w swoim składzie nie mają żadnych substancji chemicznych. Nie są one stosowane także stosowane w czasie procesu produkcji lub uprawy. Dzięki temu takie produkty nie zawierają pestycydów, polepszaczy, konserwantów oraz innych środków chemicznych. Zdrowa żywność produkowana jest wyłącznie przy użyciu naturalnych środków. Zwierzęta hodowane są na ekologicznych paszach, bez stosowania antybiotyków.
Zalety zdrowej żywności
Victor Lindlahr w 1923 roku napisał, że „90% chorób znanych człowiekowi spowodowanych jest przez tanią, kiepskiej jakości żywność”, więc „jesteś tym, co jesz”. Dlatego spożywanie zdrowej żywności ma wiele korzyści dla zdrowia:
- dostarczanie większej ilości wartości odżywczych,
- nie powoduje alergii, ponieważ zawiera mniej chemicznych środków ochrony roślin oraz innych szkodliwych dla zdrowia substancji;
- dłużej zachowuje świeżość;
- jest lepsza dla środowiska- wytwarzane jest mniej CO2;
- zwierzęta, które są hodowane w sposób naturalny, rzadziej chorują i są „szczęśliwe”;
- ekologiczne mięso i mleko mają więcej składników odżywczych;
- jest wolna od GMO;
- warzywa i owoce mają więcej antyoksydantów oraz roślinnych związków organicznych o właściwościach prozdrowotnych.
Zdrową żywność warto podawać nawet malutkim dzieciom, ponieważ nie zawiera szkodliwych dla zdrowia środków chemicznych. Ma większą ilość składników odżywczych, dlatego jest szczególnie polecana dla niemowląt i małych dzieci. Jest także bogatsza w wiele cennych roślinnych składników, np. karotenoidy, flawonoidy i antyoksydanty. Wykazują one działanie: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antygrzybiczne. Wspierają także prawidłowy rozwój układu neurologicznego.