Ostrzałki do noży — czy wybrać modele ręczne, czy elektryczne?
12 grudnia 2023Podstawowym narzędziem pracy każdego kucharza są noże. Pod wpływem codziennego ich używania ostrza tępią się, używanie ich staje się niebezpieczne i mało przyjemne — grozi skaleczeniem. Jakie są rodzaje ostrzałek do noży? Czy lepsze są modele manualne, czy elektryczne?
Jakie jest zadanie ostrzałek do noży? – stalki do zadań specjalnych
Do porcjowania mięsa, krojenia delikatnych struktur warzyw i owoców takich jak pomidory, ostry, niezawodny nóż to podstawa estetycznego przygotowania i podania potrawy. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do stanu ostrza, dobrze jest wykonać test kartki papieru. Jeśli nóż wetnie się gładko i głęboko nadal nadaje się do pracy, gdy postrzępi kartkę pora skorzystać z ostrzałek do noży.
Do ostrzałek do noży zaliczyć można urządzenia mechaniczne automatyczne, ręczne, osełki, a także tzw. stalki — specjalne pręty z rękojeścią. Wyróżnia się stalki stalowe, ceramiczne oraz diamentowe. Pierwsze z nich służy głównie do prostowania krawędzi tnącej noży z miękkich materiałów np. stali walcowanej. Gdy mamy do czynienia z nożami ze sali kutej sprawdzą się stalki diamentowe, a gdy zależy nam na podostrzeniu tuż przed krojeniem albo naostrzeniu całkowicie tępego noża warto sięgnąć po przyrządy ceramiczne.
Osełki do ostrzenia noży — niezawodne ostrzałki do noży
Poza stalkami do ostrzenia noży można użyć specjalnych kamieni — ostrzałek do noży zwanymi osełkami. Do wyboru mamy modele, których gradacja jest powyżej 800, specjalni do nadawania kształtu krawędzi tnącej, usuwania zadziorów i uszczerbków. Osełki 800-2000 typowo do ostrzenia noży oraz 2000-6000 do końcowego polerowania noża i pozbywania się najmniejszych zadziorów. Gdy chcemy zaoszczędzić czas na ręczne ostrzenie noży, warto zainwestować w ostrzałki diamentowe elektryczne do noży ceramicznych. Nabyć warto te posiadające dwie prowadnice, jedną do ostrzenia, drugą do polerowania. W przypadku stwierdzenia spadku skuteczności ostrzy kuchennych ostrzałki do noży przywrócą skuteczność cięcia nawet najbardziej stępionego noża.