Ostrzałki do noży — czy wybrać modele ręczne, czy elektryczne

Ostrzałki do noży — czy wybrać modele ręczne, czy elektryczne?

12 grudnia 2023 Autor admin Wyłączono

Podstawowym narzędziem pracy każdego kucharza są noże. Pod wpływem codziennego ich używania ostrza tępią się, używanie ich staje się niebezpieczne i mało przyjemne — grozi skaleczeniem. Jakie są rodzaje ostrzałek do noży? Czy lepsze są modele manualne, czy elektryczne?

Jakie jest zadanie ostrzałek do noży? – stalki do zadań specjalnych

Do porcjowania mięsa, krojenia delikatnych struktur warzyw i owoców takich jak pomidory, ostry, niezawodny nóż to podstawa estetycznego przygotowania i podania potrawy. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do stanu ostrza, dobrze jest wykonać test kartki papieru. Jeśli nóż wetnie się gładko i głęboko nadal nadaje się do pracy, gdy postrzępi kartkę pora skorzystać z ostrzałek do noży.

Do ostrzałek do noży zaliczyć można urządzenia mechaniczne automatyczne, ręczne, osełki, a także tzw. stalki — specjalne pręty z rękojeścią. Wyróżnia się stalki stalowe, ceramiczne oraz diamentowe. Pierwsze z nich służy głównie do prostowania krawędzi tnącej noży z miękkich materiałów np. stali walcowanej. Gdy mamy do czynienia z nożami ze sali kutej sprawdzą się stalki diamentowe, a gdy zależy nam na podostrzeniu tuż przed krojeniem albo naostrzeniu całkowicie tępego noża warto sięgnąć po przyrządy ceramiczne.

Osełki do ostrzenia noży — niezawodne ostrzałki do noży

Poza stalkami do ostrzenia noży można użyć specjalnych kamieni — ostrzałek do noży zwanymi osełkami. Do wyboru mamy modele, których gradacja jest powyżej 800, specjalni do nadawania kształtu krawędzi tnącej, usuwania zadziorów i uszczerbków. Osełki 800-2000 typowo do ostrzenia noży oraz 2000-6000 do końcowego polerowania noża i pozbywania się najmniejszych zadziorów. Gdy chcemy zaoszczędzić czas na ręczne ostrzenie noży, warto zainwestować w ostrzałki diamentowe elektryczne do noży ceramicznych. Nabyć warto te posiadające dwie prowadnice, jedną do ostrzenia, drugą do polerowania. W przypadku stwierdzenia spadku skuteczności ostrzy kuchennych ostrzałki do noży przywrócą skuteczność cięcia nawet najbardziej stępionego noża.