Właściwości miodu lipowego – w jakiej porze roku go jeść?

Właściwości miodu lipowego – w jakiej porze roku go jeść?

18 czerwca 2023 Autor admin Wyłączono

Lipa to bardzo powszechne drzewo w Europie, więc zna je właściwie każdy. Kwitnie ona w Polsce na przełomie czerwca i lipca, a jej kwiaty wydzielają bardzo przyjemną woń. To z nich bowiem powstaje miód lipowy, o którym tutaj opowiemy. Od wielu lat wiadomo, że miód z kwiatów tego drzewa jest bardzo zdrowy. Jakie właściwości miodu lipowego warto wyróżnić?

  • Jest dobrym dodatkiem do diety każdego cukrzyka. Ma wysoką zawartość fruktozy, a jednocześnie dość niski indeks glikemiczny (w porównaniu do innych polskich miodów). W związku z tym będzie dobry dla diabetyków, którzy zmagają się z cukrzycą typu II, czyli tą niezależną od insuliny.
  • Ma działanie rozkurczające i uspokajające, a więc sprawdzi się dla osób, które cierpią na schorzenia związane z układem krwionośnym. Działa także moczopędnie, a więc może wpływać na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
  • Miód lipowy wpływa pozytywnie również na układ nerwowy. Może pomagać przy problemach nerwicowych, takich jak bezsenność, nadpobudliwość czy przewlekły stres.
  • Jak większość miodów także ten dobrze wpływa na układ oddechowy. Można stosować go wiec podczas każdego przeziębienia lub grypy.
  • Surowy miód lipowy ma również działanie oczyszczające i antybakteryjne na naszą skórę. Można więc stosować go przy trądziku czy innych chorobach skórnych.

Co warto wiedzieć o miodzie z lipy?

Najlepszy sposób na przyjmowanie miodu z lipy jest rozpuszczanie go w wodzie lub mleku. Niezależnie od tego, jaki rodzaj miodu używasz, pamiętaj, że nie można dodawać go do wrzątku lub gorącego napoju. Traci on wówczas swoje najważniejsze właściwości lecznicze. Temperatura płynu nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza. Miodek lipowy najlepiej podawać z cytryną lub naturalnym sokiem malinowym.

Miód z kwiatu lipy jest jednym z mniej kalorycznych polskich miodów. W 100 gramach tego produktu znajduje się 320-330 kcal. W składzie cukrów znajduje się glukoza oraz fruktoza, a poza tym dużo wartościowych witamin – magnez, potas, witaminy z grupy B, chlor, mangan itp. Miód lipowy kupić może właściwie na każdym kroku, pamiętaj jednak, żeby sprawdzić jego skład i uważać na produkty oferowane w supermarketach.